Wigilijny stół na zdrowie | ||

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zdrowia jak zawsze zachęcająca do zdrowego stylu życia poleca w tym roku 12 wigilijnych naprawdę zdrowych potraw, w oparciu o tylko składniki pochodzenia roślinnego, bez dodatku cukru, a przy tym naprawdę pysznych, wyśmienitych, sytych, a jednocześnie nie obciążających Naszych układów pokarmowych.
Życzymy smacznego!
Ciasto daktylowo-bananowe
25 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, 2 dojrzałe banany, 30 dag pszennej razowej mąki, 30 dag płatków owsianych, 2 łyżki miodu (niekoniecznie), pół szklanki orzechów włoskich
Daktyle zalać niewielką ilością wody. Gotować 15 minut do rozgotowania się daktyli. Masę ostudzić i wymieszać z olejem, dokładnie utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać banany i na koniec mąkę, płatki i posiekane na drobne kawałki orzechy. Jeśli ciasto jest za gęste dodać wody. Piec około 25-30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Kroić, gdy ciasto wystygnie. Przed pokrojeniem dobrze byłoby odstawić je na kilka godzin w chłodne miejsce.
Mazurek z płatków owsianych
2 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżki miodu lub słodu, pół szklanki oleju tłoczonego na zimno, 20 dag bakalii: rodzynek, orzechów, daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni.
1 szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i tyle wody, aby ciasto nadawało się do wywałkowania.
Nasmarować formę tłuszczem, wywałkować ciasto na grubość około pół cm. i ułożyć w formie. Bakalie namoczyć około pół godziny do napęcznienia, wymieszać ze szklanką mąki i wodą. Położyć na cieście. Piec w gorącym piekarniku około 30-40 minut.
Kutia
Szklanka pszenicy, szklanka maku, 2 łyżki ziarna lnu, bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwki suszone, pestki z dyni i słonecznika, 1 szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki miodu albo słodu
Namoczyć pszenicę na noc, a następnie gotować do miękkości przez około godzinę. Ugotować mak. Bakalie namoczyć przez około 20 minut i pokroić. Siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Kutię można podawać na ciepło i na zimno.
Pierożki z kapustą
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki razowej pszennej, 5 łyżek wody, pół łyżeczki oleju; składniki na farsz: 50 dag kiszonej kapusty, 3-4 pieczarki, 2 cebule, pieprz, sól; szklanka oleju do smażenia
Przygotować farsz: kiszoną kapustę zalać wodą i gotować około godzinę. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Dodać do gotującej się kapusty i gotować jeszcze razem pod przykryciem około pół godziny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę. Przygotować 5 łyżek wrzątku, dodać do niego sól. Wlać do mąki i szybkimi ruchami za pomocą drewnianej łyżki wymieszać. Dodać pół łyżeczki oleju i rękami zagnieść ciasto. Wywałkować cienko i pokroić na kwadraty. Wkładać farsz i zlepiać pierożki. Do garnka wlać olej, mocno rozgrzać i wkładać pierogi. Smażyć około 5 minut.
Sałatka jarzynowa świąteczna
1 szklanka ugotowanej fasoli mung, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 ugotowana marchew, 1 jabłko, 1 kiszony ogórek, 1 cebula, 2 łyżeczki musztardy, sok z 1 cytryny, 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, bazylia, oregano, garść kiełków z rzodkiewki lub rzeżuchy
Fasolę i warzywa ugotować. Warzywa pokroić w kostkę. Przyprawy rozprowadzić sokiem wyciśniętym z cytryny i olejem. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać sos. Wszystkie warzywa włożyć do salaterki, zalać sosem i delikatnie wymieszać. Przybrać zieleniną - rzeżuchą lub kiełkami z rzodkiewki.
Zupa migdałowa
25 dag migdałów, 1 litr mleka sojowego, kawałek cynamonu, 2 łyżki rodzynek, pół szklanki ciemnego ryżu
Ugotować ryż na sypko. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i ubić w moździerzu, podlewając wodą, tak aby wytworzyła się oleista masa. Ubitą masę rozprowadzić gorącym mlekiem sojowym, dodać cynamon i rodzynki, podgrzewać na małym ogniu. Nie doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.
Pierogi z warzywami
Składniki na ciasto: 3 szklanki razowej, pszennej mąki, przegotowana woda; składniki na farsz: 1 szklanka kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, pół szklanki ugotowanej soczewicy, sól i pieprz do smaku
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, dodawać stopniowo gorącą wodę i wyrabiać ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać szklanką krążki dowolnej wielkości. Przygotować farsz: ugotować kapustę z grzybami przez około 30 minut. Ugotować soczewicę. Połączyć ugotowane kapustę i soczewicę. Gdyby farsz okazał się zbyt rzadki można dodać trochę mąki ziemniaczanej. Nakładać na krążki z ciasta. Zaklejać pierogi. Uformowane pierogi gotować we wrzącej wodzie od wypłynięcia 5-7 minut. Można także zapiec w piekarniku.
Barszcz czerwony na zakwasie
1 kg buraków, warzywa: marchew, pietruszka, por, seler, cebula, 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, 4 suszone borowiki, przyprawy: pieprz, sól, sos sojowy, 1/3 szklanki wywaru z suszonych grzybów; składniki na zakwas: skórka z razowego chleba, 2 ząbki czosnku
Oczyszczone buraki umyć, obrać i pokroić na plastry. Ułożyć w kamiennym, wyparzonym uprzednio garnku lub w dużym szklanym słoju. Przygotować ok. 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody, do której dodać roztarty czosnek. Zalać buraki wodą, dodać skórkę razowego chleba. Słój przykryć czystą ściereczką, pozostawić na około 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Gdy barszcz się zakisi przygotować wywar z jarzyn i grzybów. Umyte i obrane warzywa i namoczone uprzednio przez 2 godziny suszone grzyby zalać wrzącą osoloną wodą i gotować około 20 minut z dodatkiem kilku ziaren pieprzu. Na koniec gotowania dodać olej, przyprawy. Odcedzić warzywa, które można użyć do sałatki warzywnej. Wywar połączyć z zakwasem buraczanym w takiej proporcji, jaka nam odpowiada. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Krótko zagotować. Podawać w filiżance czysty, z pierogami lub uszkami.
Zupa z grzybów
Pęczek włoszczyzny, 50 dag świeżych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżka mąki, pieprz, sól, 2 liście laurowe, ziele angielskie, pęczek natki z pietruszki
Włoszczyznę umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Pokroić również w kostkę oczyszczoną cebulę. Grzyby i cebulę dusić razem w rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu i wody. Wrzucić do wywaru z warzyw. Zrobić zasmażkę: mąkę podprażyć na patelni, dodać łyżkę oleju, rozetrzeć, następnie dodać trochę wywaru, dobrze wymieszać, wlać do zupy, zagotować. Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki lub z grzankami z razowego chleba.
Soja po grecku
200g kotletów sojowych, lub kostki sojowej, 0,5 kg marchwii, 0,5 kg korzenia pietruszki, 0,5 kg selera, 3 cebule, natka pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, szczypta cayenne, sól, bazylia, oregano, koncentrat pomidorowy 300g, olej tłoczony na zimno
Kotlety sojowe namoczyć w gorącej wodzie na około 1 godzinę. Cebulkę pokroić i wrzucić na rozgrzany olej wraz z kotletami, dusić przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dodać sól, pieprz, cayenne, bazylię i oregano. Oddzielnie poddusić w małej ilości wody przez 20 minut potarty na drobnej tarce seler, pietruszkę, marchew. Pod koniec gotowania dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę i wymieszać z cebulą i kotletami. Podawać z posiekaną drobno natką pietruszki.
Makowiec
2 szklanki maku, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka daktyli, 0,5 szklanki migdałów, 1 słoik dżemu owocowego, od 1 do 1,5 szklanki mąki kukurydzianej, cynamon, 10 łyżek stołowych karobu, 1 szklanka mleka sojowego
Mak i wiórki kokosowe gotować przez 15 minut, a następnie przemielić przez maszynkę o drobnym sicie. Rodzynki sparzyć wrzątkiem na 5 minut, a następnie odcedzić. Daktyle i migdały pokroić na drobne kawałki. Karob wymieszać z połową szklanki gorącej wody, a następnie dodać szklankę mleka sojowego i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostałe składniki wymieszać razem. Położyć jedną warstwę na blasze posmarowanej tłuszczem, a następnie polać masą karobową. Na to położyć drugą warstwę ciasta. Piec w temperaturze 200 st. przez ok. 50 minut.
Moczka śliwkowa
1 kg suszonych śliwek, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki mąki, kawałek piernika, 1 szklanki rodzynek, szczypta cynamonu i soli
Śliwki namoczyć poprzedniego dnia w 2 litrach przegotowanej, letniej wody. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie na małym ogniu tak długo, żeby śliwki się rozgotowały. Przetrzeć przez sito, żeby odeszły pestki. Z oleju i mąki zrobić ciemną zasmażkę i zagęścić nią śliwkową moczkę. Kawałek czerstwego piernika utrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprawić cynamonem, szczyptą soli i uprzednio namoczonymi, posiekanymi rodzynkami.
Komentarze do artykułu: Wigilijny stół na zdrowie