Stevia - słodka natura | ||

Stewia (Stevia) naturalny słodzik w proszku - 150g - Stewia to naturalny słodzik, który nie zawiera kalorii, a jest słodszy od białego cukru. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, czyli jest bezpieczna dla diabetyków. Jest odporna na wysokie temperatury, czyli może być używana do gotowania i pieczenia.
Rodzaj stevia obejmuje około 150 gatunków ale tylko jeden z nich Stevia rebaudiana ma wyjątkowe, słodkie właściwości. Stevia jest rośliną wieloletnią. Nie wytrzymuje spadku temperatury poniżej 0C i w zimniejszym klimacie bywa czasem uprawiana jako roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości około 1 metra, liście mają 2-3 cm długości.
Stevia pochodzi z Paragwaju, gdzie jest używana od setek lat jako naturalny słodzik. Paragwajczycy stosują także stevię do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego. Stevia zawiera glikozydy około 250-450 razy słodsze od sacharozy, nie mając przy tym praktycznie ani jednej kalorii. Suszone liście są 30-45 razy słodsze od sacharozy - jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada szklance cukru. W przeciwieństwie do wielu sztucznych słodzików, słodkość stevii pozostaje bez zmian także w wysokich temperaturach (do 200 stopni), nadaje się więc do gotowania i pieczenia (2 łyżeczki sproszkowanych liści odpowiadają 1 szklance cukru). Stevia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków. Nie powoduje próchnicy zębów, a wręcz przeciwnie - działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Stevia jest rozpuszczalna w wodzie i alkoholach oraz stabilna w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9).
Intensywny słodki smak stevii (150 razy słodszy od rafinowanego cukru) zawdzięcza stewiozydom (glikozydy-dwuterepenowe), znajdującym się w liściach, również rebaaudiozydom i dulkozydom. Prócz tego zawiera białka, substancje tłuszczowe, bogaty asortyment cennych minerałów i mikroelementów takich, jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten itp.
- Stevia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
- Stevia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
- Słodziki ze stevii nie ulegają fermentacji (w przeciwieństwie do cukru)
- Stevia może być uprawiana samodzielnie
- Może być długo przechowywana
Komentarze do artykułu: Stevia - słodka natura
_kuba