Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha! | ||

Pisaliśmy już na Naszej stronce o tym, że mleczka roślinne są znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze od mleka zwierzęcego. Są też lepiej przyswajalne przez ludzki organizm, niż mleko pochodzące od samicy obcego gatunku na dodatek przeznaczone dla jej dzieci. Na stronce znajdziesz też artykuły dotyczące tego jak mleko odzwierzęce i jego przetwory niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Tymczasem dla tych, którzy nie mogą odejść od starych przyzwyczajeń, a chcieliby jadać zdrowiej, przedstawiam kilka prostych przepisów na smakowite roślinne alternatywy dla sera, twarogu, ale też dla innych odzwierzęcych produktów jak majonez, lub jajecznica. Do ciekawych eksperymentów kulinarnych zapraszamy również wszystkich tych, którzy nadal chcą jadać tradycyjnie, a zapewniam, że nie pożałują tak oryginalnego urozmaicenia swojej kuchni. Ah, no i byłabym zapomniała…wegetarian chyba zapraszać już nie muszę .
Ser tofu z mleka sojowego
Najpierw przygotuj mleko sojowe. Oto przepis: 1 szklanka suchego ziarna soi, 4 szklanki wody. Soję należy umyć i namoczyć, najlepiej na całą noc. Po namoczeniu odlewamy wodę z soi i dobrze ją płuczemy. Do wypłukanego ziarna wlewamy 2 szklanki wody, a przy pomocy miksera rozdrabniamy soję i taką rozdrobnioną wlewamy do płóciennego rożka i wyciskamy mleko. Odciśniętą soję ponownie zalewamy 2 szklankami wody i powtarzamy czynność. Powstały płyn czyli mleko zagotowujemy.
Teraz zaczynamy robić ser. Odstawiamy mleko z ognia, solimy i zakwaszamy sokiem z cytryny, po czym mieszamy, by równomiernie rozprowadzić kwas i zostawiamy na ok. 2 godziny. Mleko zwarzy się i zacznie tworzyć się ser. Po 2 godzinach przelewamy wszystko na sito w celu odsączenia niepotrzebnej serwatki. Tak powstały serek przyprawiamy według uznania. Gotowy ser tofu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, lub w hipermarketach.
Twarożek z tofu
20 dkg naturalnego sera tofu
Szczypiorek, por lub cebula
1 papryka
2 pomidory
1 szklanki mleka sojowego w płynie
Sól i przyprawy według uznania
Ser tofu rozdrobnić widelcem, lub ręcznym mikserem dodając mleko sojowe do pożądanej konsystencji twarożku. Następnie dodać drobno pokrojone warzywa. Dodać przyprawy i wymieszać.
Serek z nerkowców
2 szklanki wody
1 szklanka orzechów nerkowców
3 łyżki drożdży suszonych
1 łyżka soku z cytryny
1 surowej czerwonej papryki lub papryki marynowanej
10 gram agaru (ok. 1 łyżki stołowej)
Sól, przyprawy wg uznania
Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy wodę i pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy. Przelewamy do garnka i doprowadzamy tylko do zagotowania. Rozlewamy do małych pojemniczków i pozostawiamy do stężenia. Krojony serek doskonale pasuje jako dodatek do kanapek. Zmiksowanymi nerkowcami z wodą możemy zagęszczać sosy, lub polewać po zagotowaniu pizzę. Zastępuje twarde sery i smakuje wyśmienicie.
Sernik z tofu
Ciasto: 25 dkg mąki razowej pszennej, 25 dkg mąki białej pszennej,
8 dkg drożdży
6 – 8 łyżek oleju
1 szklanki mleka sojowego
2 łyżeczki soli
2 łyżki karobu
Z podanych składników (oprócz karobu) zagniatamy ciasto – drożdży nie trzeba rozpuszczać w mleku i czekać do wyrośnięcia lecz należy je wkruszyć do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedna część ciasta pozostanie jasna, natomiast do drugiej części dodajemy karob i jeszcze raz zagniatamy. Otrzymaliśmy dwa kolory ciasta: jasną i brązową. Obydwa kawałki wkładamy do woreczka i na ok. 3-4 godziny wkładamy do zamrażalnika, aby zamarzło.
Masa serowa: 50-80 dkg sera tofu
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
8 łyżek syropu daktylowego, klonowego, lub słodu jęczmiennego
3 łyżki kaszki kukurydzianej lub kaszy manny
aromat np. cytrynowy
2-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
woda – należy jej dodać tyle aby ciasto nie było ani zbyt suche ani zbyt rzadkie
Wszystko razem miksujemy dolewając wody do właściwej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych otworach, najpierw połowę jasnego ciasta. Startym ciastem posypujemy formę, a na jasne posypujemy połowę startego brązowego ciasta. Teraz wlewamy masę serową, posypujemy je rodzynkami i np. skórką cytrynową, a na ser znów rozsypujemy resztę startego brązowego, a potem jasnego ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
„Ser” wegański z drożdży
2 cebule
2 opakowania drożdży piekarskich
sos sojowy
przyprawy np. pieprz, majeranek, oregano, kminek
oliwa, lub olej tłoczony na zimno
mąka kukurydziana od 2 do 4 łyżek (tak by ser miał w miarę gęstą konsystencję topionego sera)
Na oliwie podusić cebulę, pod koniec doda przyprawy. Rozpuścić drożdże w tym samym garnku co dusi się cebula, cały czas mieszając by drożdże nie przywarły do dna. Doprowadzi do zagotowania i zagęścić rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wody mąką kukurydzianą.
Majonez sojowy
Majonez przygotowujemy z wcześniej przygotowanego i ostudzonego mleka sojowego. Do blendera wlewamy ok. 1 szklanki mleka, 3 szklanki oleju tłoczonego na zimno i w zależności od potrzeby doprawiamy różnymi ziołami, czosnkiem, lub drożdżami suszonymi piwnymi, solimy. Wszystko razem miksujemy do uzyskania konsystencji majonezu. Jeśli majonez jest zbyt rzadki, to w trakcie miksowania dolewamy jeszcze trochę oleju, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Następnie wlewamy go do naczynia i zakwaszamy sokiem z 1 cytryny. Majonez lekko mieszamy rozprowadzając sok. W trakcie mieszania majonez powinien zacząć gęstnieć.
A’la Jajecznica z tofu („tofucznica”)
1 kostka sera tofu
1-2 cebule
szczypiorek, natka pietruszki
oliwa, lub olej tłoczony na zimno
kurkuma, pieprz ziołowy, sos sojowy, lub sól, majeranek (inne przyprawy wg uznania)
Cebulę dusimy na oleju, na koniec dodajemy przyprawy i tofu. Dusimy całość jeszcze przez chwilę, zdejmujemy z gazu i ewentualnie (wskazane, bo w takiej wersji pyszniutkie ) dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, lub /i natkę pietruszki.
Smacznego!
Komentarze do artykułu: Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha!