• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek

Data dodania: 2010-09-18 11:42:21, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 11175 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek
Oryginalny obraz: http://organicjar.com/2009/2396/

Obecnie na rynku polskim dostępne są mleka roślinne, występujące pod nazwami: napój sojowy, napój owsiany, napój ryżowy o przeróżnych smakach, niekiedy z dodatkiem migdałów czy orzechów. Rozpiętość cen od 4 do ok. 14 zl za 1 litr mleka w kartoniku.  Można zaopatrzyć się w napoje gryczane, sojowe, kokosowe, kukurydziane oraz owsiane i ryżowe w proszku. Są one importowane z rynku czeskiego. Cena za 1 kg od 13 do 16 zl. Jednak osobiście nie polecam tego rodzaju napojów jako, że jest wysoce przetworzony. Najlepiej przygotowywać takie mleko samemu. Na jakikolwiek wybór się zdecydujemy, wszystkie te mleczka roślinne pozostają lepszą alternatywą dla mleka zwierzęcego, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów, są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez nasze ludzkie organizmy.
Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów, bywają jednak alergizujące. Zaleca się spożywanie nie więcej niż jednej szklanki mleka orzechowego dziennie. Wyjątek mogą stanowić osoby po operacji, w okresie rehabilitacji oraz kobiety ciężarne i karmiące. Jeżeli danego dnia pijemy mleczko orzechowe, nie potrzeba nam już więcej białka, a nawet należy tego unikać. Mleczka takie są najłatwiej strawną formą spożywania orzechów. Są to napoje niezakwaszające i bardzo odżywcze. Mleczko migdałowe i kokosowe są najlepszymi substytutami kobiecego pokarmu. Orzech kokosowy zawiera prawie wszystkie wymagane przez człowieka składniki odżywcze. Natomiast migdał zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów, zawiera więcej fosforu niż jakikolwiek inny pokarm roślinny, sporo wapnia i dużo żelaza.

 

Jak przygotować mleczko orzechowe?

  • użyć świeże orzechy, bądź suszone, ale namoczone wcześniej na 5-6 godzin
  • wodę po namoczonych orzechach wylać
  • orzechy umieścić w blenderze, dodać 100 ml wody i zmiksować, aż powstanie gładka pasta, dodać kolejne 100 ml wody i dalej mieszać przez kilka minut
  • po przecedzeniu przez sitko napój jest gotowy. Na sitku zostają też wszystkie łupinki
  • można osłodzić kilkoma daktylami bądź rodzynkami, namoczonymi wcześniej i zmiksowanymi wraz z orzechami. Można też osłodzić syropem jęczmiennym, kukurydzianym, kamutowym, bądź daktylowym.

 

Poniższe mleczka przygotowuje się tak jak powyżej przedstawione mleko orzechowe.

Mleczko kokosowe: 1/4 całego kokosa, lub 3/4 filiżanki świeżo utartego kokosa, 200 ml wody
Mleczko sezamowe: 2 łyżki ziarna sezamowego, 200 ml wody
Mleczko migdałowe: 20 migdałów, 200 ml wody
Mleczko z nerkowców: 15 - 20 nerkowców, 200 ml wody
Mleczko fistaszkowe: pół filiżanki orzechów ziemnych, 200 ml wody


A oto przepis na mleko sojowe, które co prawda jest już poddawane działaniu wysokich temperatur, przez co traci wiele składników odżywczych, jednak nadal pozostaje zdrowszą alternatywą dla mleka zwierzęcego.

  • 1 szklanka suchego ziarna soi
  • 4 szklanki wody

Soję należy umyć i namoczyć najlepiej na całą noc. Po namoczeniu odlewamy wodę, w której moczyła się soja i wlewamy do wypłukanego ziarna 2 szklanki wody, a przy pomocy miksera rozdrabniamy soję. Rozdrabnioną soję wlewamy do płóciennego rożka i wyciskamy mleko. Odciśniętą soję ponownie zalewamy 2 szklankami wody i powtarzamy tę samą czynność. Biały płyn, który otrzymaliśmy po odciśnięciu rozdrobnionej soi to właśnie mleko sojowe, które należy zagotować. Można osłodzić podobnie jak wyżej w przypadku mleczka orzechowego i pozostałych.


Komentarze do artykułu: Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek:
  • Mleczko migdałowo - słonecznikowe

    Polecamy przepis na pożywne, smakowite mleczko bogate w minerały takie jak wapń, cynk, żelazo, magnez, miedź, witamina A, E i C, B1, B2, B3 oraz kwas foliowy. W sam raz na jesień i zbliżającą się zimę by odżywić nasze organizmy....
  • Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha!

    Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pycha. Chcesz jadać smacznie i zdrowo? Zerknij tutaj.
  • Propolis i mleczko pszczele

    Propolis bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu grypy, przeziębień, zapalenia krtani, astmy oskrzelowej i innych chorób układu oddechowego. Działa pomocniczo w dolegliwościach układu pokarmowego (nieżytach żołądka i dwunastnicy oraz wątroby), wspomaga też leczenie chorób zwyrodnieniowych i reumatycznych, powodując ustępowanie bólów...
  • Orzechy na zdrowie i pyszny obiadek

    Orzechy wzmacniają serce i układ krążenia. Obniżają cholesterol i mają działanie antyutleniające i antynowotworowe. Jeśli zjadamy je w niezbyt dużych ilościach - wpływa to na nasz organizm niezwykle pozytywnie. Wzmacniają śledzionę, żołądek i trzustkę, pobudzają produkcję płynów wewnętrznych i odżywiają...
  • Fermentowane produkty sojowe

    Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuwają złogi śluzu z organizmu. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione...
Filmiki podobne do Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek:

Czysta, zdrowa i żywa woda w ogrodzie - miedziany lej Schaubergera

Krótki filmik demonstrujący pracę miedzianego leja do ożywiania wody, wykonanego według założeń Viktora Schaubergera. Schauberger obserwował niezwykle pozytywne efekty wynikające z zastosowania miedzi nie tylko (więcej...)

Ożywianie wody w domu - lejek wiru wodnego - zrób to sam!

Prosty sposób - do wykonania w warunkach domowych - na ożywienie wody poprzez wprowadzenie jej w ruch wirowy. Przedstawiony pomysł jest bardzo tani w realizacji (więcej...)

Co to jest spirulina? Zalety i właściwości algi spirulina platensis

Spirulina zawiera aż 65% białka - podstawowego budulca organizmu ludzkiego! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych subs ... Więcej »
Ksylitol - jak słodko i... zdrowo! Ksylitol jest bezpieczny dla diabetyków, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Reguluje gospodarkę mikroelementami - ... Więcej »
Wigilijny stół na zdrowie Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zd ... Więcej »
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha! Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pych ... Więcej »
Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źród ... Więcej »
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych subs ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.