Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek | ||

Obecnie na rynku polskim dostępne są mleka roślinne, występujące pod nazwami: napój sojowy, napój owsiany, napój ryżowy o przeróżnych smakach, niekiedy z dodatkiem migdałów czy orzechów. Rozpiętość cen od 4 do ok. 14 zl za 1 litr mleka w kartoniku. Można zaopatrzyć się w napoje gryczane, sojowe, kokosowe, kukurydziane oraz owsiane i ryżowe w proszku. Są one importowane z rynku czeskiego. Cena za 1 kg od 13 do 16 zl. Jednak osobiście nie polecam tego rodzaju napojów jako, że jest wysoce przetworzony. Najlepiej przygotowywać takie mleko samemu. Na jakikolwiek wybór się zdecydujemy, wszystkie te mleczka roślinne pozostają lepszą alternatywą dla mleka zwierzęcego, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów, są łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez nasze ludzkie organizmy.
Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów, bywają jednak alergizujące. Zaleca się spożywanie nie więcej niż jednej szklanki mleka orzechowego dziennie. Wyjątek mogą stanowić osoby po operacji, w okresie rehabilitacji oraz kobiety ciężarne i karmiące. Jeżeli danego dnia pijemy mleczko orzechowe, nie potrzeba nam już więcej białka, a nawet należy tego unikać. Mleczka takie są najłatwiej strawną formą spożywania orzechów. Są to napoje niezakwaszające i bardzo odżywcze. Mleczko migdałowe i kokosowe są najlepszymi substytutami kobiecego pokarmu. Orzech kokosowy zawiera prawie wszystkie wymagane przez człowieka składniki odżywcze. Natomiast migdał zawiera 18 z 20 potrzebnych człowiekowi aminokwasów, zawiera więcej fosforu niż jakikolwiek inny pokarm roślinny, sporo wapnia i dużo żelaza.
Jak przygotować mleczko orzechowe?
- użyć świeże orzechy, bądź suszone, ale namoczone wcześniej na 5-6 godzin
- wodę po namoczonych orzechach wylać
- orzechy umieścić w blenderze, dodać 100 ml wody i zmiksować, aż powstanie gładka pasta, dodać kolejne 100 ml wody i dalej mieszać przez kilka minut
- po przecedzeniu przez sitko napój jest gotowy. Na sitku zostają też wszystkie łupinki
- można osłodzić kilkoma daktylami bądź rodzynkami, namoczonymi wcześniej i zmiksowanymi wraz z orzechami. Można też osłodzić syropem jęczmiennym, kukurydzianym, kamutowym, bądź daktylowym.
Poniższe mleczka przygotowuje się tak jak powyżej przedstawione mleko orzechowe.
Mleczko kokosowe: 1/4 całego kokosa, lub 3/4 filiżanki świeżo utartego kokosa, 200 ml wody
Mleczko sezamowe: 2 łyżki ziarna sezamowego, 200 ml wody
Mleczko migdałowe: 20 migdałów, 200 ml wody
Mleczko z nerkowców: 15 - 20 nerkowców, 200 ml wody
Mleczko fistaszkowe: pół filiżanki orzechów ziemnych, 200 ml wody
A oto przepis na mleko sojowe, które co prawda jest już poddawane działaniu wysokich temperatur, przez co traci wiele składników odżywczych, jednak nadal pozostaje zdrowszą alternatywą dla mleka zwierzęcego.
- 1 szklanka suchego ziarna soi
- 4 szklanki wody
Soję należy umyć i namoczyć najlepiej na całą noc. Po namoczeniu odlewamy wodę, w której moczyła się soja i wlewamy do wypłukanego ziarna 2 szklanki wody, a przy pomocy miksera rozdrabniamy soję. Rozdrabnioną soję wlewamy do płóciennego rożka i wyciskamy mleko. Odciśniętą soję ponownie zalewamy 2 szklankami wody i powtarzamy tę samą czynność. Biały płyn, który otrzymaliśmy po odciśnięciu rozdrobnionej soi to właśnie mleko sojowe, które należy zagotować. Można osłodzić podobnie jak wyżej w przypadku mleczka orzechowego i pozostałych.
Komentarze do artykułu: Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek