• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu

Data dodania: 2015-01-12 02:40:55, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 20228 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu
Oryginalny obraz: Photo credit: barron / Foter / CC BY-NC-SA

Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.

Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.

Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom cholesterolu i inne pomiary. Następnie przypisano uczestnikom serię trzech diet w przypadkowej kolejności: dietę o niskiej zawartości tłuszczu (24 procent kalorii pochodzących z tłuszczu) bez awokado, umiarkowaną dietę tłuszczową (34 procent kalorii pochodzących z tłuszczu), bez awokado i umiarkowaną dietę tłuszczową z codzienną porcją jednego awokado. Każda dieta trwała pięć tygodni, z dwutygodniowymi przerwami pomiędzy nimi aby kontrolować przyniesione efekty.

Naukowcy odkryli, że każda z tych diet pomogła uczestnikom obniżyć poziom dwóch rodzajów cholesterolu związanych z ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego: lipoproteiny o małej gęstości (LDL) i lipoproteiny o nie wysokiej gęstości (HDL).

Ważne jest, aby pamiętać, że te diety często działają dobrze, bo naukowcy mają wysoki poziom kontroli nad wyborem żywności uczestników. Dietetyk i główny autor Penny Kris-Etherton M. dr z Penn State University zauważył, że czytelnicy nie powinni dodawać do diety awokado, zwłaszcza gdy jest to typowa amerykańska dieta, która ma znaczną liczbę pustych kalorii z deserów na bazie zbóż, takich jak ciastka i ciasta. To przepis na przyrost masy ciała, zgodnie z Kris-Etherton, bo awokado ma około 200 kalorii. Jeśli chcesz włączyć do diety awokado, spróbuj je jako substytut fast foodów.

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Ze względu na to, jak drogie i rzadkie awokado może być w różnych częściach kraju, w pewnych okresach roku, Kris-Etherton podkreślił również, że istnieje wiele innych źródeł tłuszczów nienasyconych oprócz awokado, orzechy, nasiona, jak i innych olejów. Mimo to, jego badania wykazały, że dieta z awokado okazała się lepszą dietą dla cholesterolu niż nawet umiarkowana dieta tłuszczowa, z kwasami tłuszczowymi jednonienasyconymi w postaci słonecznika i oleju rzepakowego. Kris-Etherton jest zaintrygowany tym co sprawia, że awokado tak działa.
"Nie wiemy, co to jest. To może być włókno, ale mogą to być też inne biologicznie aktywne składniki, które są w awokado, ale są również w innych produktach roślinnych, owocach czy warzywach"- powiedział. "Albo może to być unikalne tylko dla awokado."

Oprócz dobrego tłuszczu, awokado także zawiera mnóstwo potasu (ma prawie dwa razy tyle potasu jak banan) i ma jedne z najwyższych poziomów białek dla owoców. Ten super produkt ma nawet możliwość zmniejszenia właściwości zapalnych innych produktów, które są spożywane wraz z nim. W 2012 roku, w badaniu UCLA odkryto, że  jedząc hamburgera z połową awokado znacząco obniża się produkcję związku zapalnego zwykle związanego z konsumpcją czerwonego mięsa.

Badania zostały sfinansowane z dotacji Awokado Hass Zarządu (HAB), grupy przemysłowej, która promuje badania na temat korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia awokado. Kris-Etherton jest również członkiem Avocado Nutrition Science (ANSA), grupy naukowców żywienia koncentrujących się na zdrowiu układu sercowo-naczyniowego, kontroli wagi i cukrzycy typu 2. Naukowcy z ANSA to doradcy żywieniowi i rzecznicy dla HAB.

Ponadto co dobrego jeszcze o awokado: zawiera silne przeciwutleniacze, czyli witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, likopen o właściowściach antyrakowych, oraz potrzebne dla zdrowych oczu luteinę i zeaksantynę, a także pełnowartościowe białko.


Photo credit: The Rocketeer / Foter / CC BY-NC-ND

Awokado w kuchni

Awokado samo w sobie jest przepyszne. Świetną i zdrowszą alternatywą dla jajka jest awokado posypane czarną solą co daje posmak jajka, co przy konsystencji tego niezwykłego "owocu warzywnego" jest bardzo apetyczne.

Ponadto awokado sprawdza się jako składnik wielu deserów. Polecamy kilka różnych przepisów:

Czekoladowe smoothie z awokado i kokosem

Składniki na 2 porcje:

    puszka kokosowego mleka
    2 awokado
    6 łyżeczek kakao, lub wedle smaku
    Syrop z agawy lub miód do osłodzenia (lub stewia), wedle smaku
    1 łyżka kokosowego oleju, ekologicznego i raw, opcjonalnie

Do posypania:

    wiórki kokosowe
    orzechy laskowe
    kawałek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

    Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Napełnij szklanki koktajlem i udekoruj posypką.

Źródło: http://codojedzenia.pl/czekoladowe-smoothie-z-awokado-i-kokosem/

Muffinki z awokado

Składniki:
(na 6 sztuk)
*filiżanka = 250g

♥ 1 awokado
♥ 3/4 filiżanki mąki (u mnie pszenna z gryczaną)
♥ 1/2 filiżanki ksylitolu (lub cukru)
♥ 1/2 filiżanki mleka sojowego
♥ 2 łyżki kakao
♥ pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, szczypta soli
♥ łyżeczka octu jabłkowego
♥ odrobina ekstraktu waniliowego
do dekoracji:
♥ "bita smietana" : mleko kokosowe zmiksowane z niedużą ilością płynnego słodzidła (u mnie syrop z mniszka).
♥ owoce goji

Wykonanie:

Mieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek, sode, sól).
Rozgniatamy awokado i łączymy je z mlekiem, octem, ekstraktem waniliowym.
Dodajemy do siebie obydwie masy i dokładnie mieszamy.
Formę na muffiny napełniamy do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy w temp. 180c przez 30min.
Gdy ostygną ozdabiamy je bitą śmietaną i posypujemy owocami.

Źródło: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/11/muffinki-z-awokado.html

Sałatka ze szpinaku, awokado, chilli i orzechów nerkowca

Składniki:

świeży szpinak
awokado
1/2 papryczki chilli
garść orzechów nerkowca

dressing:

oliwa
miód [w wersji wegańskiej dowolny słód lub syrop/koncentrat soku lub sztuczny miód]
musztarda
sos z granatu (lub cytryny)
Przygotowanie: do 15 min.
Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki, awokado w plasterki, chilli na cienkie plasterki, mieszamy.

Polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, musztardy, miodu i sosu z granatu (cytryny), posypujemy orzechami nerkowca.

Źródło: http://puszka.pl/przepis/8590-salatka_ze_szpinaku_awokado_chilli_i_orzechow_nerkowca.html

Miętowe pralinki z awokado

Składniki: 6 sztuk

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 dojrzałe awokado
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z mięty
szczypta soli

Przygotowanie: do 15 min.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, aby była bardziej płynna można dodać odrobinę oleju kokosowego w stałej postaci. Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę z pozostałymi składnikami.

Do silikonowych foremek nakładamy roztopioną czekoladę, odrobinę na spód i boki ("kręcąc" foremką z czekoladą lub pomagając sobie łyżeczką, jeśli czekolada nie jest zbyt płynna). Tak napełnione foremki wkładamy do zamrażalnika, aż dobrze stwardnieją.

Jak już czekolada się zamrozi, do każdej z foremek nakładamy po 1-2 łyżeczki musu, wyrównujemy wierzch do poziomu boków z czekolady i zalewamy pozostałą roztopioną czekoladą. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Źródło: http://puszka.pl/przepis/8597-mietowe_pralinki_z_awokado.html

Pasta z awokado, tofu i migdałów

Składniki: dla 2 osób

1 awokado
małe opakowanie (ok.100 g) tofu
garść (30-40 g) płatków migdałowych
1 łyżka tamari lub sosu sojowego (shoyu)
ew. przyprawy według upodobania:-)

Przygotowanie:

Trzeba dokładnie zmiksować. I tyle. Idealne do smarowania pieczywa albo jako dodatek do dań.

Źródło: http://puszka.pl/przepis/3774-pasta_z_awokado_tofu_i_migdalow.html

SMACZNEGOSmile

Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.

W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.

Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Źródło: http://www.huffingtonpost.com/2015/01/08/avocado-health-benefits_n_6420286.html?utm_hp_ref=healthy-living

Komentarze do artykułu: Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu:
  • Witamina E

    Witamina E działająca jako antyutleniacz zamienia wolne rodniki w mniej aktywne i mniej szkodliwe związki, jednocześnie chroniąc komórki przed uszkodzeniem przez nie. Produkty uszkadzającego działania utleniania gromadzą się w komórkach jako pigmenty (na przykład lipofuscyna).
  • Tofu smażone z żurawiną i ziołami

    Szybki, pyszny i zdrowy pomysł na śniadanko. Dzisiaj wypróbowaliśmy. Odżywcze i lekkie. Polecamy.
  • Cud owocu Noni

    Sok z Noni gwarantuje silny system odpornościowy, likwidację wolnych rodników, neutralizację toksyn. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jest silnym przeciwutleniaczem i naturalnym środkiem przeczyszczającym.
  • Koktajl szczawiowo - bananowy

    Dziwne połączenie? Ale tylko na pierwszy rzut oka. Bardzo smakowity - wczoraj mieliśmy okazję go spróbować. Nie czuć kwaskowatego smaku, a dzięki bananom ma słodkawy posmak, do tego mega zdrowy!
  • Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha!

    Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pycha. Chcesz jadać smacznie i zdrowo? Zerknij tutaj.
Filmiki podobne do Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu:

Koktajl oczyszczający i koktajl na stres wg Doktora Bardadyna

Dr Marek Bardadyn, (www.drbardadyn.com), lekarz i naukowiec, ekspert w dziedzinie żywienia, opracował "DIETĘ STRUKTURALNĄ" polegającą odchudzaniu bez wyrzeczeń oraz efektu jo-jo. Ta dieta odchudzająco - (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)

Co jeść aby wzmocnić oczy?

Z filmu dowiesz się: - które produkty należy jeść, aby wzmocnić wzrok - jak przygotować koktajl diety strukturalnej wzmacniający wzrok Receptura koktajlu diety strukturalnej wzmacniającego wzrok: - 200 ml (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych subs ... Więcej »
Ksylitol - jak słodko i... zdrowo! Ksylitol jest bezpieczny dla diabetyków, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Reguluje gospodarkę mikroelementami - ... Więcej »
Wigilijny stół na zdrowie Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, czas który spędzamy ze swoimi najbliższymi przy wigilijnym stole. Era Zd ... Więcej »
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Zdrowe alternatywy
Syrop z agawy Syrop z agawy to bardzo odżywczy, zdrowy zastępnik białego cukru. Jest łatwiej przyswajalny niz sacharoza i glukoza. ... Więcej »
Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może pop ... Więcej »
Roślinne zastępniki serków i jajecznych potraw - pycha! Tu znajdziesz przepisy na roślinne wersje serków, serów, twarogów, sernika, jajecznicy, majonezu i...A wszystko pych ... Więcej »
Mleczka roślinne - pyszny i zdrowy wynalazek Bardzo smaczne są mleczka robione z surowych wcześniej namoczonych orzechów. Orzechy choć są bardzo bogatym źród ... Więcej »
Ksylitol zdrowy zamiennik cukru Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych subs ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.