• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Dlaczego warto jeść miso

Data dodania: 2011-03-25 16:03:26, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 14952 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Dlaczego warto jeść miso
Oryginalny obraz: http://www.japanese-home-cooking.com/en/wp-content/uploads/2007/07/bar_miso.jpg

Zalety miso

Artykuł, który ukazał się w Health Food Review w lipcu 1968 roku na temat miso, zawiera informację, że w kubku zupy miso znajduje się około 1 ½ grama tłuszczu nienasyconego i około 4 gramów wysokiej jakości białka, które to składniki są niezbędne do zachowania normalnej aktywności człowieka i zdrowia. Miso poleca się też jako środek zapobiegawczy w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Ciało zużywa minerały, by zneutralizować kwaśność krwi, powstającą w trakcie wytwarzania energii poprzez utlenianie. Dla uniknięcia uszczuplenia zapasów minerałów w kościach i innych organach, trzeba je codziennie dostarczać organizmowi. Pozwala to poza tym zneutralizować kwasowe toksyny powstałe przy trawieniu produktów zwierzęcych.
 
W artykule mówi się też o tym, że miso zawiera wiele pożytecznych organizmów, takich jak bakterie mlekowe, które w jelicie cienkim ułatwiają trawienie i wchłanianie pożywienia oraz sprzyjają powstawaniu niektórych witamin. Jeśli nie ma wystarczającej ilości tych bakterii, pożywienie, nawet dobrej jakości, nie zostanie całkowicie strawione. Miso dostarcza ich w znanej od wieków postaci. Dodatkowo, w miso licznie występują inne ważne składniki odżywcze, takie jak wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. W mniejszych ilościach także siarka i miedź oraz inne potrzebne składniki.
 
Mleko matki dostarcza rosnącemu dziecku wszystkich potrzebnych minerałów. Po odstawieniu od piersi, i w ciągu całego dorosłego życia, można się w nie zaopatrywać, jedząc miso oraz szeroką gamę warzyw lądowych i morskich. Z badań wynika, że szklanka mleka zawiera około 150 mg minerałów, podczas gdy ta sama ilość zupy miso z wakame zawiera ich około 120 mg w lepszych proporcjach.
 

Białko

Miso jest doskonałym źródłem białka. Soję, podstawowy składnik miso, często nazywa się „warzywnym mięsem” ze względu na dużą zawartość białka; bywa też głównym składnikiem substytutów mięsa. Zawiera 36 % białka i 17% tłuszczu. Jednakże soja nawet po długim gotowaniu pozostaje bardzo trudna do strawienia. Natomiast miso i sos sojowy, które powstają w wyniku biologicznej fermentacji i ziarna soi, są już częściowo rozłożone, zawierają białko i tłuszcz, który jest łatwo przyswajalny. Według ortodoksyjnych teorii odżywiania, białko roślinne jest gorsze od zwierzęcego, ponieważ nie jest całkowicie zrównoważone pod względem zawartości aminokwasów. To prawda, że w ziarnie soi jest niewiele pewnych, ważnych aminokwasów; jednak by wyrównać ten niedobór, do wytwarzania miso dodaje się jęczmień lub ryż, które zawierają brakujące aminokwasy w wystarczającej ilości.
 
W pracy „Diet for a Small Planet” autor Frances Moore Lappe stwierdza, iż „w ziarnach soi występuje niedobór aminokwasów zawierających siarkę, natomiast w jęczmieniu brak tych, które zawierają izoleucynę i lizynę. Teraz jest jasne, dlaczego białko roślin strączkowych w zestawieniu z białkiem pochodzącym ze zbóż uzupełniają się nawzajem. Posiadając mocne i słabe strony, w połączeniu tworzą kompletne białko. Miso jest takim połączeniem, które stanowi źródło wartościowego, pełnego białka”.
 
Miso jest nie tylko doskonałe ze względu na zawartość białka, ale także z powodu jakości. Białko zwierzęce ma wiele wad. „Z punktu widzenia fizjologii” – mówi dr Shinichiro Akizuki – białko zwierzęce nadweręża nerki. W procesie jego rozkładu w jelitach powstaje wiele trujących substancji, które niszczą serce, arterie i system nerwowy. Produkty zwierzęce powodują także alergię i kwasicę… miso natomiast nie powoduje tego rodzaju efektów. Ponadto pomaga zneutralizować skutki procesu rozkładu białka zwierzęcego”.

Tłuszcz

Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jakości tłuszczu. Twierdzi on, że „tłuszcz należy spożywać regularnie, ale za każdym razem w niezbyt dużej ilości. Nadmiar tłuszczu jest raczej toksyczny. W dietach wschodnich brakuje go, w porównaniu z zachodnimi, europejskimi czy amerykańskimi; dlatego zupa miso z dodatkiem agé (smażonego tofu) jest w nich (dietach) bardzo ważna. Ryby zawierają dużo tłuszczu, jednakże utlenia się on bardzo łatwo i jełczeje, szczególnie latem. To samo dotyczy masła i serów. Tradycyjnie w Japonii tego rodzaju produktów nie stosuje się od kwietnia do października, podczas gdy miso poleca się spożywać przez cały rok”.
 
Dzieje się tak dlatego, że tłuszcz zawarty w miso jest naturalnie połączony z solą i poprzez fermentację przekształca się w trwały produkt, który można przechowywać w temperaturze pokojowej miesiącami, a nawet latami. Tłuszcz zwierzęcy jełczeje w organizmie właściwie już podczas trawienia.

Minerały

Także według dr. Akizuki, „W okresie dojrzewania organizm wydziela nadmiar minerałów. Jeśli jednak ich spożycie jest mniejsze niż zapotrzebowanie na nie, to podczas metabolizmu wykorzystywane są minerały zawarte w organach, szczególnie w kościach. Podstawową czynnością ciała jest utlenianie. Przy wykonywaniu różnych czynności myślowych czy ruchowych powstają w ciele produkty uboczne przemiany materii. Nasza krew i płyny muszą pozostać zasadowe, więc kwasy powstałe na skutek aktywności mogą być zneutralizowane. Minerały tworzą to zasadowe środowisko i są bardzo ważne w procesie przemiany materii”.
 
Jeśli raz dziennie spożywamy zupę miso, stosując jednocześnie urozmaiconą dietę makrobiotyczną, zapobiegamy osłabianiu kości.

Choroby serca

Miso zawiera znaczącą ilość kwasu linoleinowego i lecytyny, które pomagają rozpuścić zawarty we krwi cholesterol oraz utrzymać naczynia krwionośne w elastyczności. To sprawia, że miso jest ważnym czynnikiem przeciwdziałającym miażdżycy i wysokiemu ciśnieniu.


Działanie odtruwające

Miso zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie tytoniu, jak i spożywanie alkoholu. Utleniony alkohol powoduje powstanie aldehydów, które są przyczyną bólów i zawrotów głowy w przypadku nadmiernego spożycia:

RCH2OH+O → RCHO+H2O

Alkohol aldehyd

Miso rozkłada aldehyd i eliminuje go z krwiobiegu.

Nikotyna powoduje spowolnienie kurczenia i rozszerzania się naczyń krwionośnych, co z kolei jest przyczyną złej cyrkulacji i może doprowadzić, w przypadku wchłonięcia dużej ilości występującej u nałogowych palaczy, do częściowego paraliżu autonomicznego systemu nerwowego. Miso, łącząc się z nikotyną, tworzy związek, który łatwiej usunąć z krwi.

Siły życiowe

Miso zawiera dość znaczną ilość glukozy, prostego cukru, który dostarcza bardzo szybko energii. Jednak różni się od cukru rafinowanego, który także jest cukrem prostym, ponieważ tworzy warunki zasadowe. Glukoza pochodząca z miso dostarcza energii, a jednocześnie zawarte w nim minerały alkalizują krew, co dobrze działa na system nerwowy. Tak więc miso jest wspaniałym źródłem szybko dostarczonej, ale stabilnej energii.

 

Miso a piękna skóra

Każdego dnia komórki skóry znajdujące się na powierzchni są wymieniane na te, które leżą pod spodem. Jeśli się okaże, że nie są one zdrowe, skóra nie będzie gładka i piękna. Komórki skóry leżące pod spodem są odżywiane przez płyn międzykomórkowy oraz krew, dlatego utrzymywanie ich w dobrym zdrowiu i w stanie zasadowym jest podstawową tajemnicą pięknej skóry. Zdrowe komórki płynów i krwi może produkować zdrowy organizm dzięki zdrowemu odżywianiu. Miso jest jednym z elementów dobrego odżywiania, gdyż zawiera ważne minerały i bakterie.

 

Miso a alergie, radioaktywność i inne choroby:

Miso zawiera zybicolin, związek, który łączy się z substancjami radioaktywnymi usuwanymi następnie z organizmu wraz ze stolcem. A zatem jest bardzo pożytecznym składnikiem, który może złagodzić lub przeciwdziałać chorobie popromiennej.
 
Miso jest także bardzo korzystne dla osób cierpiących na alergię, ponieważ reakcje alergiczne są spowodowane słabym funkcjonowaniem jelit nie potrafiących przekształcić białka roślinnego lub zwierzęcego w nasze własne. Ciało traktuje je jak „najeźdźcę”. Alergię można wyleczyć, wzmacniając pracę jelit, aby były zdolne do przetwarzania różnego typu białka w ludzkie. Wtedy organizm przestanie je traktować jak substancje obce i reagować na nie w sposób alergiczny. Miso jest w tym przypadku bardzo pomocne, gdyż zawiera wiele dobroczynnych bakterii powstających w procesie fermentacji, które osiedlając się w jelitach, przełamują cząsteczki białek złożonych.
 
Badania przeprowadzone w Japonii pokazują, że regularne spożywanie miso jest jednym z głównych kroków jakie możemy podjąć, aby osiągnąć długowieczność.

Przepisy na potrawy i kompresy z zastosowaniem miso znajdą Państwo w książkach: "Domowe sposoby leczenia", autor Michio Kushi i "Leczyć ryżem", autorzy Alex i Gale Jack.

Komentarze do artykułu: Dlaczego warto jeść miso

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Dlaczego warto jeść miso:
  • Fermentowane produkty sojowe

    Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuwają złogi śluzu z organizmu. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione...
  • Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

    Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Posiadają liczne właściwości lecznicze i wzmacniające.
  • Lecznicze działanie umeboshi

    Zapobiega zmęczeniu, które jest zazwyczaj spowodowane nagromadzeniem się kwasów (mlekowego i pirogronowego), które organizm nie rozkłada wystarczająco szybko. Jak wspomniano wyżej, umeboshi zawiera substancje, które zapewniają rozkład nadmiaru kwasów znajdujących się w ciele. Zapobiega starzeniu się, który to proces, najprościej...
  • Zboża i produkty zbożowe oraz ich właściwości

    Pełne ziarna zbóż dostarczają wszystkich potrzebnych minerałów, wzmacniają, oczyszczają organizm i odbudowują jego głębokie struktury. Są nieocenionym źródłem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dostarczając przy tym sporo energii życiowej i dobrego samopoczucia.
  • Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

    Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać problem nawożenia chemią warzyw i owoców, które kupujemy w sezonie w sklepach. Po za tym jak to w końcu jest z tym żelazem,...
Filmiki podobne do Dlaczego warto jeść miso:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Co to jest spirulina? Zalety i właściwości algi spirulina platensis

Spirulina zawiera aż 65% białka - podstawowego budulca organizmu ludzkiego! A co najważniejsze, w przeciwieństwie do produktów mięsnych i nabiału, alga ta nie wykazuje żadnych (więcej...)

Wegetarianizm - zdrowa dieta dla dziecka? [ Przedszkole Wegetariańskie ]

Lekarze i dietetycy przekonują, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione pełnoziarnistym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.