• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Fermentowane produkty sojowe

Do tradycyjnych fermentowanych produktów sojowych zaliczamy miso (otrzymywany na drodze fermentacji z koji), natto (soja otrzymywana na drodze fermentacji z bakteriami Bacillus subtilis), tempeh (gotowana, fermentowana  soja otrzymywana na drodze fermentacji z  bakteriami  Rhizopus, która jest sprasowywana w postaci bloków), sos sojowy (mieszanina ziaren soi i pszenicy, która jest poddawana fermentacji) oraz kurosu (czarny ocet ryżowy), a także tofu - ser sojowy.
Fermentowane potrawy sojowe normalizują poziom cukru we krwi, utrzymują dobry stan kości, wspierają zdrowy wygląd skóry, a także wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat fermentowanych produktów sojowych, o ich właściwościach i walorach odżywczych.

Artykuły:

  • Japońskie Natto - fermentowana soja suszona

    Japońskie Natto - fermentowana soja suszona

    Data dodania: 2012-10-26 14:13:46, Dodane przez: Agnieszka Biernat
    Wyświetlony 27143 razy, Komentarzy: 4
    Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna), zmniejsza poziom cholesterolu, w wyniku czego obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz poziom cukru we krwi, niedopuszczając do poważnych związanych z tym chorób.
  • Dlaczego warto jeść miso

    Dlaczego warto jeść miso

    Data dodania: 2011-03-25 16:03:26, Dodane przez: Honia
    Wyświetlony 15075 razy, Komentarzy: 0
    Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jakości tłuszczu. Miso zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie tytoniu, jak i spożywanie alkoholu. Miso zawiera dość znaczną ilość glukozy, prostego cukru, który dostarcza bardzo szybko energii.
  • Fermentowane produkty sojowe

    Fermentowane produkty sojowe

    Data dodania: 2011-02-26 17:32:29, Dodane przez: Justyna Kłaput
    Wyświetlony 17814 razy, Komentarzy: 1
    Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuwają złogi śluzu z organizmu. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione przez bakterie i drobnoustroje.
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Fermentowane produkty sojowe
Japońskie Natto - fermentowana soja suszona Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i sil ... Więcej »
Fermentowane produkty sojowe Fermentowane produkty sojowe są bogate w minerały, łatwo przyswajalne białko i witaminy z grupy B, miso i natto usuw ... Więcej »
Dlaczego warto jeść miso Miso jest doskonałym źródłem białka. Według dr. Akizuki miso zawiera także zrównoważoną ilość wysokiej jako ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.