Myślą przewodnią mojej działalności jest wspieranie holistycznego podejścia do zdrowia człowieka i traktowanie jako nierozerwalną całość: ciało-umysł-przyroda. Zachęcam ludzi, by sami zadbali o zdrowie własne i najbliższych i nie oddawali go bezkrytycznie w ręce lekarzy.
"Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam leczyć swoje choroby"
Hipokrates
Artykuły wstawione przez czytelnika Doren:
Głód nasz powszedni - wróg czy przyjaciel?
Data dodania: 2013-06-06 23:57:17, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 5834 razy, Komentarzy: 0Obecnie, większość z nas nie musi obawiać się braku żywności, jednak uczucie głodu budzi nieuzasadnione obawy. Pomimo, iż nie ma zagrożenia wojnami, a lęk przed śmiercią z braku jedzenia wydaje się być czymś absurdalnym większość z nas reaguje panicznym strachem na myśl o tym, że nie będzie jeść, nawet przez krótki czas. W konsekwencji starają się jak najszybciej pozbyć uczucia ssania w żołądku, tak jakby było zagrożeniem dla ich życia, odczuciem, z którym należy walczyć. Stąd ciągłe podjadanie i niezliczone przekąski w zasięgu ręki, najczęściej o niskiej lub zerowej wartości odżywczej. Z czasem osoby te zaczynają pochłaniać ogromne ilości kalorii...Uzależnienie od jedzenia – najczęstszy nałóg współczesnego człowieka
Data dodania: 2013-05-07 21:15:15, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 11525 razy, Komentarzy: 2Każdy z nas zapewne słyszał o uzależnieniu od narkotyków, alkoholu, lekarstw i zdaje sobie sprawę jakie zagrożenia niosą dla organizmu, czy otoczenia. Do tej niechlubnej listy należy dopisać kolejną pozycję – nałóg jedzenia. Czy możliwe jest, by jedzenie straciło swoją funkcję odżywczą i stało sposobem na przetrwanie, pocieszycielem w dzisiejszej stresogennej rzeczywistości? Odpowiedź na to pytanie jest niestety pozytywna. Jak temu zaradzić?Medycyna akademicka...medycyną ograniczonego zaufania
Data dodania: 2013-04-17 03:36:11, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 6664 razy, Komentarzy: 5Współczesna medycyna akademicka uznaje Hipokratesa, lekarza żyjącego ponad 2400 lat temu, za prekursora nowoczesnej sztuki leczenia. Medycyna ta, według założeń twórcy, oparta była na racjonalnych przesłankach, traktowała chorego człowieka jako jedność duchowo-cielesną, dostrzegała zależność pomiędzy jego stanem zdrowia a sposobem odżywiania, nakazywała lekarzowi wspomagać uzdrawiające siły natury i zdolność organizmu ludzkiego do samoleczenia.Oddech to życie
Data dodania: 2013-04-06 23:58:57, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 6040 razy, Komentarzy: 0Zdaniem lekarzy dalekiego wschodu prawidłowe oddychanie stanowi ważny element oczyszczania organizmu z toksyn, leczenia schorzeń, a także jest drogą do osiągnięcia wyższego poziomu rozwoju duchowego. Głęboki sens naszego oddychania polega na harmonii ciała i umysłu, na umiejętności czerpania energii do życia naszych wszystkich komórek. Jeśli prawidłowo nauczymy się ją pobierać damy szansę organizmowi na sprawne funkcjonowanie i życie w zdrowiu przez długie lata.Oczyszczanie zatok, oskrzeli, stawów metodą ssania oleju
Data dodania: 2013-04-06 23:50:30, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 64859 razy, Komentarzy: 5Metoda ssania oleju słonecznikowego jest znana od tysięcy lat, stosuje się ją z wielkim powodzeniem w dzisiejszych czasach jako skuteczny sposób oczyszczania organizmu z toksyn znajdujących się w tkankach oskrzeli, zatok, formacji kostnych czy stawów. Taka kuracja wzmacnia dziąsła, likwiduje paradontozę, wybiela zęby nawet u palaczy. Likwiduje również stany zapalne w obrębie dziąseł, w których tworzą się tzw. kieszonki.Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia
Data dodania: 2013-04-04 00:20:37, Dodane przez: Doren
Wyświetlony 13544 razy, Komentarzy: 0Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych trucizn i odpadów z różnych gałęzi przemysłu spożywczego. Poza tym w lodach znajdują się środki bakterio- i owadobójcze, koloranty, rozpuszczalniki, stabilizatory, emulgatory, neutralizatory, olbrzymie ilości cukru lub środki słodzące, takie jak np. sacharyna, która ma udowodnione własności kancerogenne.