Autorka książki "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", programów i wywiadów radiowych oraz telewizyjnych, licznych artykułów prasowych, a także wykładów oraz warsztatów poświęconych profilaktyce zdrowotnej.
Na co dzień udzielam w Gabinecie Dietoterapii stacjonarnie oraz przez Skype porady zdrowotno-dietetyczne, opracowywane indywidualne kuracje, jadłospisy, przepisy kulinarne dla dzieci i dorosłych profilaktyczne oraz w różnych dolegliwościach, m.in.: w nietolerancjach pokarmowych, ADHD, celiakii, cukrzycy, zaparciach, nadwadze i niedowadze, SM, problemach z zajściem w ciążę lub jej utrzymaniem, łuszczycy, grzybicach, pasożytach.
Ponadto w ofercie gabinetu: wykłady, szkolenia dotyczące nauki zdrowego i ekologicznego stylu życia, zakupy z dietetykiem, kuchenne porządki, kursy gotowania. Więcej informacji na mojej stronie: www.dieta.eko.org.pl
Artykuły wstawione przez czytelnika Agnieszka Biernat:
Warsztaty z Agnieszką Biernat we Wrocławiu od 11 do 18 kwietnia
Data dodania: 2015-04-04 05:29:51, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 4281 razy, Komentarzy: 0Zapraszamy na następujące warsztaty: Ekokulinaria – zdrowa kuchnia przy małym budżecie, Aby ciało nie rdzewiało a my wraz z nim, Dziecko nadpobudliwe a jego dieta. Sposób na niejadka.Sposób na zgagę
Data dodania: 2014-12-12 00:46:48, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 5366 razy, Komentarzy: 2Zgaga inaczej refluks żołądka to częsta i nieprzyjemna dolegliwość, na którą uskarżają się zarówno osoby starsze, jak i młodsze. Zaniedbanie jej leczenia może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jak się jej pozbyć?Polecamy książkę: "Dieta, która żywi i leczy"
Data dodania: 2014-10-31 04:09:00, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 15326 razy, Komentarzy: 6Książka rewiduje cywilizacyjne pomyłki dotyczące m.in. spożywania produktów mlecznych i jedzenia mięsa. Można powiedzieć, że jest to Biblia zdrowego myślenia i odżywiania, będąca szczególnym uzupełninieniem bestselleru „The Wellness Revolution” Paula Zane Pilzera.Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej
Data dodania: 2014-06-13 04:44:24, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 7822 razy, Komentarzy: 2Pani Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia radzi, jak rozwiązać problem nawożenia chemią warzyw i owoców, które kupujemy w sezonie w sklepach. Po za tym jak to w końcu jest z tym żelazem, ile go potrzeba i jakie są najlepsze źródła. Czy weganie i wegetariania muszą przyjmować dodatkowo B12. I czy w wege diecie nie przesadzamy za często z białkiem.Cykl wykładów prozdrowotnych, Wrocław, 30 marca i 5 kwietnia
Data dodania: 2014-03-21 02:38:34, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 7889 razy, Komentarzy: 0Zapraszamy na cykl wykładów prozdrowotnych, które odbędą sie w ramach festiwalu dla kobiet pod hasłem Progressteron. Warsztaty odbędą się 30 marca i 5 kwietnia we Wrocławiu. Wykłady poprowadzone zostaną przez terapeutę - dietetyka, Agnieszkę Biernat. A oto szczegóły:Wiosenna dieta na pozytywną energię i dobrą formę
Data dodania: 2014-03-20 22:36:35, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 6419 razy, Komentarzy: 0Esencją życia i bardzo dużą dawką energii są też kiełki zbóż oraz nasion. Zawartość w nich witamin, minerałów oraz enzymów jest znacznie wyższa niż w marchewce czy brokułach. Prócz tego do surówek zamiast wysokokalorycznej śmietany warto użyć sosu winegret. Do picia natomiast oprócz wody, która najlepiej nawadnia i pomaga pozbyć się toksyn i złogów z organizmu sięgać po herbatki ziołowe, kawy zbożowe, soki z kiszonek.Warsztaty Rewitalizująco - Odmładzające, 9 - 11.11.2012
Data dodania: 2012-10-27 19:58:00, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 4268 razy, Komentarzy: 0Zapraszamy na Warsztaty Rewitalizująco - Odmładzające pod hasłem "Czuję się dobrze i wyglądam dobrze", które odbędą się w dniach 09.11.12 - 11.11.12. Nauczysz się jak dbać o zdrowie, urodę i dobry nastrój.Ksylitol zdrowy zamiennik cukru
Data dodania: 2012-10-27 17:27:07, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 8424 razy, Komentarzy: 0 Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).Japońskie Natto - fermentowana soja suszona
Data dodania: 2012-10-26 14:13:46, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 27000 razy, Komentarzy: 4 Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto m.in., oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna), zmniejsza poziom cholesterolu, w wyniku czego obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz poziom cukru we krwi, niedopuszczając do poważnych związanych z tym chorób.Interakcje między lekami a napojami oraz produktami spożywczymi
Data dodania: 2012-01-23 19:01:22, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 11336 razy, Komentarzy: 0Nieświadomość zależności między lekami, lekami a żywnością i napojami może okazać się nie tylko niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale i życia.Kulinarne duety
Data dodania: 2011-12-21 09:20:00, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 6361 razy, Komentarzy: 0Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe?Zjedz choroby
Data dodania: 2011-11-30 00:14:11, Dodane przez: Agnieszka Biernat
Wyświetlony 5130 razy, Komentarzy: 3Dietoterapia czyli leczenie żywieniem to najprostsza, najtańsza i niezwykle skuteczna, naturalna metoda dbania o zdrowie. Właściwa dieta wzmacnia nasz organizm, dodaje siły, wpływa korzystnie na utrzymywanie prawidłowej wagi ciała, opóźnia proces starzenia, pozytywnie oddziałuje na psychikę. Dietą można leczyć drobne dolegliwości i poważne schorzenia.