Gorzkie pestki moreli - jakie kupować? | ||

Pestki moreli 1000 g - B17, ta niezwykła witamina od lat w medycynie alternatywnej odnosi niewiarygodnie skuteczne działanie w leczeniu nowotworów i profilaktyce przeciwko rakowi. Używana jest też w terapiach wzmacniających. Oprócz witaminy B17 są źródłem takich składników jak: Witamina B15 (kwas pangamowy), kwas salicylowy (o działaniu bakteriobójczym).
Oto krótki artykuł o tym jakie pestki spożywać i na co zwracać uwagę przy ich nabyciu, zwłaszcza że coraz wiecej pojawia sie ich na rynku i co raz wiecej pytań na ten temat się pojawia.
Mówiąc pestki mamy na myśli gorzkie pestki/ jądra z moreli, które w swoim składzie zawierają dużą dawkę naturalnej witaminy b17.
Słodkie pestki moreli nie mają żadnych właściwości, natomiast są stosowane na skalę masową w przemyśle spożywczo-gastronomicznym.
Na co zwracać uwagę przy zakupie:
- Muszą to być gorzkie pestki/ nasiona moreli
- Powinny to być organiczne pestki / nasiona moreli – powinny posiadać odpowiedni certyfikat jakości
- Powinny posiadać atest lub jakikolwiek certyfikat potwieradzający, że zostały przebadane labolatoryjnie by wykluczyć obecność w ich składzie pleśni i grzybów tzw. aflatoksyn. Jest to szczególnie ważne, ponieważ pleśnie i grzyby mają działanie rakotwórcze i są toksyczne, a więc zamiast pomagać będą szkodzić.
- Gorzkie nasiona/ pestki moreli występują naturalnie w skorupkach/ łupinach i w takiej postaci najbezpieczniej je kupować - do rozłupania można używać dziadka do orzechów
- Po otworzeniu łupiny wyjęte nasionko nie powinno być dłużej poza łupiną niż 12 tygodni
- Nie mogą być starsze niż 12 miesięcy, ponieważ tracą wszystkie lecznicze właściowści
- Zawsze powinny być przechowywane w odpowiednich opakowaniach ( HDPE) chroniących przed utlenieniem i wilgocią
- Przechowujcie je w suchym i ciemnym miejscu
- Gorzkie pestki moreli jak sama nazwa wskazuje powinny mieć gorzki smak, jeśli takiego nie mają to znaczy, że towar jest trefny
- Dobre pestki moreli powinny mieć miodowo-cynamonowy kolor, jeśli natomiast są ciemno brązowe oznacza że są albo przeterminowane, mogą zawierać wspomniane powyżej fungi/ pleśnie lub były nie odpowiednio przechowywane
- Nie kupujcie pestek z nalotem szarym lub białym- jest to oznaka pleśni/ grzybów
- Nie kupujcie pestek Hunza – są to zwykłe pestki
- Dobre jakościowo pestki/ nasionka moreli nie mogą być gotowane ani parzone – ponieważ w przeciwnym razie tracą wszystkie swoje naturalne właściwości- a przecież są źródłem witamin ( B17- AMIGDALINY, B6, B1), minerałów, kwasów tłuszczowych
- To nie prawda, że gorzkie pestki moreli występują tylko w Chinach – jedno z kilku miejsc gdzie rosną
Komentarze do artykułu: Gorzkie pestki moreli - jakie kupować?
oj dana dana
wieslaw
nocmarek
Ja kupiłem 1 kg. gorzkich jąder pestek moreli w Sklepie "Naturalna Medycyna" - Zielona Góra.
Szybkość dostawy, opakowanie, strona Sklepu i cała reszta o'kay. UWAŻAJCIE JEDNAK, bo kiedy otrzymacie produkt stęchły, jakby skażony pleśnią i po uzgodn. tel. na swój koszt odeślecie go do Sklepu w celu wymiany. Grono tamtejszych ekspertów orzeknie, że produkt jest dobry i zaproponują Wam odesłanie tegoż z płatnością za pobraniem. Ja nie skorzystałem życząc im smacznego. To było moje drugie zamówienie. Ten sam produkt z pierwszej dostawy był dobry.
Opinia o produkcie: W smaku jakby "nuty" pleśni, stęchłe.
krzysiek
Adam
Nie więcej niż 2 i gotować lub inna obróbka termiczna. Spisek?
Mało i drogo ja proponuje do 30 pestek dziennie.
Andrzej
Lajla
Czy na opakowaniu powinien byc certyfikat?
Vladislav
tobasco
Andrew
Filip
Dariusz
rademon