Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał | ||

Spirulina Hawajska Pacifica 180 tabl. - Spirulina Hawajska Pacifica jest produktem najwyższej jakości, nie ma sobie równych na świecie, gdyż posiada większą koncentrację składników odżywczych w 1 g. 3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw!
Spirulina Hawajska Pacifica 600 tabl. - Spirulina Hawajska Pacifica jest produktem najwyższej jakości, nie ma sobie równych na świecie, gdyż posiada większą koncentrację składników odżywczych w 1 g. 3g spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw!
VIVANUTRIA Spirulina 2000 tabl. - Spirulina sprzyja oczyszczaniu systemu trawiennego, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia system immunologiczny, rozluźnia mięśnie jelit, urozmaica dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdżycy. Spirulina, dzięki wysokiej zawartości protein, witaminy B12 oraz innych składników odżywczych, jest bardzo pożyteczna i wskazana dla wegetarian. Spirulina jest również używana w przemyśle spożywczym. Azjaci (głównie Japończycy) spożywają obecnie ok. 10dkg glonów dziennie w postaci sałatek, dodatków do zup, mięs lub różnych galaretek.
Spirulina to niebiesko-zielone algi, mikroskopijne żyjątka o nitkowatym kształcie. Nazwa spirulina pochodzi od ich spiralnego wyglądu (spirulina - łacińska nazwa - spirala lub helix). To niesłychane, ale naukowcy podają, że zamieszkuje ziemię od 3,5 biliona lat. Już od tysiącleci znali ją Azjaci i Afrykańczycy, a także takie starożytne cywilizacje jak Majowie i Aztekowie.
Jest potężnym źródłem składników odżywczych i stanowi jeden z największych naturalnych suplementów tzw. superfoods - super żywność.
Spirulina zawiera:
Proteiny 56-65%
Węglowodany 17-25%
Tłuszcze 4-6%
Minerały 8-13%
Woda 3-6%
Ponadto jest sporą skarbnicą witamin takich jak witamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, Inositol, Biotyna, Kwas foliowy, superoxide dismutase - (S.O.D.).
Zawiera wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sod, mangan, cynk, bor, miedź, molibden, selen. Jest również cennym nośnikiem witalizującej energii światła, tzw. biofotonów.
Płytkie zatoki morskie, w których woda zawiera duże stężenie substancji mineralnych i związków organicznych zawsze uchodziły za kolebkę życia. A dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar, wypełniony pradawnymi siłami witalnymi przyrody: małą, a zarazem potężną, ze względu na właściwości spirulinę.
Ta super alga nazywana jest “mlekiem Matki Ziemi” ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gammalinolenowego, który jest ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Ponadto mówi się o spirulinie "zielone mięso" z powodu niespotykanie wysokiego udziału wysokowartościowego białka, którego jest blisko trzykrotnie więcej niż białka w mięsie.
Zgodnie z wynikami badan naukowych, w ramach uzupełnienia dziennej diety wystarczają 4 gramy (ok. 8 tabletek) spiruliny, by osiągnąć wyraźną poprawę ogólnej witalności oraz bardzo różnorodne efekty lecznicze. Prowadzone w wielu krajach programy badawcze jednoznacznie potwierdzają korzystny wpływ tej algi na zdrowie.
Działanie spiruliny:
- odtruwanie organizmu z toksyn, chloru i metali ciężkich np. rtęci
- działanie przeciwwirusowe obejmujące między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV;
- działanie przeciwrakowe, przede wszystkim w wypadku nowotworów wątroby oraz generalne przeciwdziałanie przerzutom;
- wzmacnianie systemu immunologicznego;
- pomocna w leczeniu artretyzmu;
- ogólne pobudzanie zdolności regeneracyjnych i autoterapeutycznych organizmu;
- poprawa przemiany materii;
- usuwanie skutków alergii;
- zapobieganie infekcjom;
- stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego;
- pobudzenie procesu krwiotwórczego;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- likwidacja anemii;
- obniżenie nadwagi;
- ograniczenie niszczycielskiego wpływu wolnych rodników na komórki
Ta niezwykła alga z punktu widzenia medycyny nie jest lekiem, ale jej ogromne działanie zaskakuje wielu. Spiruliny nie trzeba przyjmować w postaci tabletek. Można ja dodawać w postaci proszku do m.in. kanapek, koktajli, batonów energetycznych i soków.
Już niemal od czterdziestu lat biochemicy i biolodzy badają bogactwo spiruliny, jednakże najbardziej kluczowe wyniki badań znane są dopiero od niedawna i to one nadają spirulinie te wszystkie niezwykłe właściwości.
Komentarze do artykułu: Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał