Goji - recepta na zdrowie i długowieczność | ||

Jagoda Goji to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie reakcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.
Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że jagody goji to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów, są również kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapń, mangan, nikiel, chrom, magnez, kalcium, natrium, kalium, kobalt, selen, kadm, fosfor, selen, german (posiada działanie antyrakowe). Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.
Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy). Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1, B2, B6 oraz witamina E.
Goji to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji kontrolują zawartośc tłuszczu w organizmie.
Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
Jagody goji pozytywnie wpływają na cyrkulację krwi w mózgu i naczyniach kapilarnych. Podnoszą również poziom hemoglobiny we krwi.
Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia właśnie polisacharydom.
Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.
Jagody Goji to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.
Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji, aby poprawić wzrok, ochronic komórki gałki ocznej i pomóc utrzymac piękny i jasny wygląd oczu.
W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn i wpływają bezpośrednio na pracę wątroby oraz trzustki. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.
Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
Goji redukują osłabienie organizmu, głównie po wysiłku fizycznym. Wspomagają szybciej produkowac sportowcom ich masę muskularną.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1678-1930) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.
Jagody goji można dostać w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Gdy będziesz je kupował zwróć uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie.
Komentarze do artykułu: Goji - recepta na zdrowie i długowieczność
kasiak