Sól kuchenna | ||

Sól himalajska drobna 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
Sól himalajska granulowana 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
Nadmiar soli powoduje:
• obciążenie nerek
• przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic
• podwyższa ciśnienie krwi
• przyczynia się do otyłości i cukrzycy
W jaki sposób można ograniczyć spożywanie soli?
1. Jeść świeżą, nieprzetworzoną żywność.
2. Sól z powodzeniem można zastąpić ziołami, takimi jak : pietruszka, bazylia, majeranek lub wodorostami, które mają naturalnie słony smak.
3. Można włączyć do diety sól nierafinowaną lub sól morską, która zawiera wiele witamin i minerałów.
4. Gotując na parze wydobywa się naturalny smak i aromat produktu.
Nasz organizm uzależnia się od ilości przyjmowanej soli, dlatego stopniowe jej ograniczanie spowoduje naturalne przyzwyczajenie się do nowego stanu. Badania wykazały, że już po ok. 2 tyg. od pozbycia się jej z dziennego jadłospisu wiele potraw wcześniej solonych zachowuje podobny w odczuciu smak.
ZAWARTOŚĆ SOLI W WYBRANYCH PRODUKTACH:
Hot dog 1100mg
Mrożone gotowe dania – ok. 750mg
Warzywa w puszkach – ok.730mg/puszka
Paczkowana wędlina – ok.600mg/2 plastry
Solone orzeszki – ok.250mg/30g
Ketchup – ok.180mg/1 łyżeczka
Komentarze do artykułu: Sól kuchenna