• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Sól kuchenna

Data dodania: 2012-05-05 11:47:05, Dodane przez: Justyna Kłaput
Wyświetlony 7380 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Sól kuchenna
Wejdź do sklepu po zdrowie:
  • Sól himalajska drobna 1000 g
    Stara cena: 7.50 zł
    W promocji:
    5 zł
    (-33 % / -2.5 zł)

    Kup Teraz!

    Sól himalajska drobna 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
  • Sól himalajska granulowana 1000 g
    Stara cena: 7.50 zł
    W promocji:
    5.90 zł
    (-21 % / -1.6 zł)

    Kup Teraz!

    Sól himalajska granulowana 1000 g - Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.
Podstawową funkcją soli w naszym organizmie jest ochładzanie i nawilżanie, przydatne szczególnie w okresach wysuszenia organizmu. Sól przeciwdziała toksynom, korzystnie wpływa na trawienie usuwając obrzęki brzuszne i zaparcia jelit. Jej alkalizujący charakter równoważy wpływ grochu, fasoli, zbóż, mięsa i innych kwasotwórczych pokarmów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 5g (płaska łyżeczka). Badania pokazują jednak, że Polacy wciąż znacznie przekraczają jej dopuszczalną ilość. W 2009 roku w polskich gospodarstwach domowych samo spożycie soli dodanej (zużytej niemal wyłącznie jako dodatek do przygotowywanych potraw) wynosiło średnio 7,63g dziennie na jedną osobę. Wiele krajów wprowadza już inicjatywy w celu zmniejszenia spożycia soli. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że spożycie soli w zwiększonych ilościach jest toksyczne dla komórek a spore jej ilości ukryte są w gotowych, wysokoprzetworzonych produktach. Są to zupy i sosy w proszku, konserwy, kostki rosołowe, chipsy, wędliny, kiełbasy, żywność typu fast food, wszelkie słone przekąski.

Nadmiar soli powoduje:

•    obciążenie nerek
•    przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic
•    podwyższa ciśnienie krwi
•    przyczynia się do otyłości i cukrzycy

W jaki sposób można ograniczyć spożywanie soli?

1.    Jeść świeżą, nieprzetworzoną żywność.
2.    Sól z powodzeniem można zastąpić ziołami, takimi jak : pietruszka, bazylia, majeranek lub wodorostami, które mają naturalnie słony smak.
3.    Można włączyć do diety sól nierafinowaną lub sól morską, która zawiera wiele witamin i minerałów.
4.    Gotując na parze wydobywa się naturalny smak i aromat produktu.

Nasz organizm uzależnia się od ilości przyjmowanej soli, dlatego stopniowe jej ograniczanie spowoduje naturalne przyzwyczajenie się do nowego stanu. Badania wykazały, że już po ok. 2 tyg. od pozbycia się jej z dziennego jadłospisu wiele potraw wcześniej solonych zachowuje podobny w odczuciu smak.

ZAWARTOŚĆ SOLI W WYBRANYCH PRODUKTACH:

Hot dog 1100mg
Mrożone gotowe dania – ok. 750mg
Warzywa w puszkach – ok.730mg/puszka
Paczkowana wędlina – ok.600mg/2 plastry
Solone orzeszki – ok.250mg/30g
Ketchup – ok.180mg/1 łyżeczka

Źródło: „Dieta Alleluja” George Malkmus, „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchword, www.portal.abczdrowie.pl, www.portalspozywczy.pl

Komentarze do artykułu: Sól kuchenna

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Sól kuchenna:
  • Sól - wróg czy przyjaciel?

    Dieta bogata w sól kuchenną podnosi ciśnienie i prowadzi do chorób układu krwionośnego. Sól jest rafinowana poprzez suszenie w bardzo wysokiej temperaturze, która niszczy wszelkie inne substancje w niej zawarte. Do soli używanej w przemyśle spożywczym dodaje się też fluorki,...
  • Sole aluminium w kosmetykach

    SOLE ALUMINIUM – to substancje toksyczne. Są to sole tego samego metalu, z którego produkowane są puszki, folie i… samoloty! Znajdziesz je w kremach do opalania oraz dezodorantach i innych produktach blokujących gruczoły potowe. Ich zadaniem jest niwelowanie...
  • Oczyszczająca dieta dr Gersona

    Kiedy Gerson opracował swój własny program żywieniowy, na pewno nie spodziewał się, że uratuje tym setki ludzi z nowotworami, chorobami zwyrodnieniowymi, serca, niewydolnością nerek, cukrzycą, zapaleniem stawów czy gruźlicą skóry. W ten oto sposób wyleczył w Instytucie w Teksasie ponad...
  • Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

    Większość wodorostów ma wiele właściwości wspólnych, m.in. odtruwają organizm, oczyszczają układ limfatyczny, działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, są skuteczne w walce z nadwagą.
  • Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

    Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Posiadają liczne właściwości lecznicze i wzmacniające.
Filmiki podobne do Sól kuchenna:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Co jeść aby wzmocnić oczy?

Z filmu dowiesz się: - które produkty należy jeść, aby wzmocnić wzrok - jak przygotować koktajl diety strukturalnej wzmacniający wzrok Receptura koktajlu diety strukturalnej wzmacniającego wzrok: - 200 ml (więcej...)

Lifewave Glutation i Karnozyna.

LifeWave opracowało metodę podnoszenia glutationu i karnozyny w organizmie. Plastry Lifewave działają i ochraniają nasze organizmy przez cały dzień. Lifewave to nowa metoda i nowa (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Szkodliwa żywność
Ten „niewinny” napój zagraża twojemu życiu Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest „dobre dla organizmu”, a szczególnie chcieli o ... Więcej »
Jedz, pij, żuj i cho-ruj! (Ty i Twoje dzieci) W składzie gumy Orbit mamy niemal same chemikalia – substancje silnie zakwaszające ustrój. A gumy Orbit dla dzieci? ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Przestroga dla odchudzających się Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie ch ... Więcej »
Sól kuchenna Nadmiar soli powoduje obciążenie nerek, przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic, podwyższa ciśnienie krwi, pr ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Szkodliwa żywność
Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów Oto kilka produktów, których powinniśmy unikać dla lepszego zdrowia Więcej »
Woda czy Coca Cola? Kość w szklance z Coca Colą rozpuści sie w 2 dni. Coca Colą można wyczyścić rdzę i tłuste plamy. Dystrybutorzy ... Więcej »
Lista 5 najgorszych produktów żywnościowych Pączki, kolorowa woda gazowana, frytki, chipsy, smażone owoce morza to wg dr Josepha Mercoli produkty, których nie na ... Więcej »
Cukier zabójca Cukier w postaci monosacharydów lub dwusacharydów znajdujemy w pożywieniu takim, jak słodycze, owoce, masło orzecho ... Więcej »
Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych tr ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.