Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia | ||

Czy wkładając do ust porcję lodów zastanawiamy się, ile w niej jest śmietany, cukru,wanilii, owoców, orzechów, migdałów, czekolady i innych z pozoru zdrowych składników?
Lody produkowane przemysłowo to mieszanina białek mleka, cukru, tłuszczu i innych substancji nadających określony smak, kolor, czy zapach, a owoce czy orzechy są tylko bajecznie kolorowymi obrazkami na opakowaniu.
Rozmaitość i dostępność ich w naszych sklepach zaskakuje. Producenci toczą bój o klientów poprzez intrygujące nazewnictwo, mnogość smaków, przyciągającą wzrok kolorystykę opakowań. W mediach znane osoby kuszą nieświadomych zagrożenia odbiorców niebiańskimi wrażeniami po ich spożyciu. W rzeczywistości są zagrożeniem zdrowia nie tylko osób o skłonnościach alergicznych, ale także i zdrowych. Są wręcz zabójcze dla alergików ze względu na obecność różnych substancji syntetycznych nadającym lodom określony smak, zapach, kolor, mogących powodować objawy alergii, pseudoalergii, czy nietolerancji pokarmowej bezpośrednio po spożyciu jak i dopiero po kilku dniach. Mogą także powodować chorobowe zmiany na skórze, w górnych i dolnych drogach oddechowych, czy inne reakcje uogólnione.
Producenci mają obowiązek podawać na opakowaniu prawdziwy i całkowity skład ich produktu. Mimo, że są do tego zobowiązani rzadko kiedy tak robią, by nie odstraszyć bardziej świadomych konsumentów.
W lodach, poza pozorną przyjemnością ich spożywania, trudno dopatrzeć się jakiejś zalety, niosą natomiast olbrzymie zagrożenie, o którym rzadko się mówi.
Produkowane na przemysłową skalę lody to mieszanina wody, niewielkich ilości białek, tłuszczu i najzwyklejszych trucizn i odpadów z różnych gałęzi przemysłu spożywczego. Poza tym w lodach znajdują się środki bakterio- i owadobójcze, koloranty, rozpuszczalniki, stabilizatory, emulgatory, neutralizatory, olbrzymie ilości cukru lub środki słodzące, takie jak np. sacharyna, która ma udowodnione własności kancerogenne.
Lody to produkt spożywczy dostępny w sklepach przez cały rok, o długim okresie trwałości. Transportowane, zamrażane i przechowywane przez kilka do kilkunastu nawet miesięcy są prawdziwą bombą alergenową i bakteryjną o wielkiej sile rażenia. Stąd przeziębienia, zapalenia gardła, ucha, krtani w upalne dni. Konsekwencją spożycia lodów są też różnego rodzaju wysypki i wypryski skórne, objawy ze strony układu oddechowego, w tym i astmy oskrzelowej. Zawarte w lodach białko pod wpływem temperatury bardzo szybko ulega procesom gnilnym, zawarte w nich drobnoustroje błyskawicznie się namnażają /niska temperatura przechowywania hamuje aktywność, ale ich nie niszczy/, co powoduje dysfunkcje przewodu pokarmowego.
Jeśli do tego dodać niekorzystną zmianę struktury cząsteczek poszczególnych składników podczas procesu mrożenia, to okazuje się, że spożywamy produkt, który nie powinien znaleźć się w naszym jadłospisie.
Lody produkowane na skalę przemysłową zawierają:
glikol dwuetylenowy /składnik płynów przeciw zamarzaniu i rozpuszczalników farb, w Polsce niedozwolony w produkcji /, substancja emulgująca, stosowana jako tani zamiennik jajek
- aldehyd C-17 /używany do produkcji barwników, mas plastycznych i gumy/, stosowany do
produkcji lodów o smaku wiśniowym
- piperonal /środek do niszczenia wszy/ - nadaje lodom smak waniliowy
- octan etylu / środek do czyszczenia skór i tkanin/, nadaje lodom smak
ananasowy
- aldehyd masłowy /składnik klejów kauczukowych/,
nadaje lodom smak orzechowy
- octan amylu /rozpuszczalnik farb olejnych/, nadaje lodom smak bananowy
- octan benzylu /rozpuszczalnik soli azotanowych/, nadaje lodom smak truskawkowy
oraz
- aldehyd C-18, octan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i wiele innych trująco
brzmiących związków chemicznych.
Przemysł spożywczy wytwarza dużo więcej produktów nie mających nic wspólnego ze zdrową żywnością, a lody to smaczna przynęta na współczesnego klienta, który łatwo daje się złapać na marketingowe sztuczki.
Czytajmy etykiety, wykazujmy minimum zainteresowania tym co jemy, nie kierujmy się tylko wyglądem, kolorem, czy smakiem produktu. Rzetelna i całościowa wiedza pozwala dokonywać bardziej świadomych wyborów.
Czy ktoś jeszcze ma ochotę na lody?
Komentarze do artykułu: Lody - smaczne zagrożenie dla naszego zdrowia