Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów | ||

Pomyślałem, że wybiorę parę moich "ulubionych" produktów konsumowanych na szeroką skalę i krótko wspomnę, dlaczego nie są zdrowe:
- lody - nie powinno się jeść nic co ma niższą temperaturę niż temperatura otoczenia, wyziębia to organizm. Aby strawić taki produkt potrzeba dużej ilości energii aby to najpierw ogrzać, dopiero po ogrzaniu nasz żołądek może przetwarzać dany produkt dalej
- coca cola, fanta itd. – te produkty mają za dużo cukru, konserwantów i środków koloryzujących, no i gaz, poza tym pije się go zimnym, a nie powinno się pić nic co ma niższą temperaturę niż temperatura otoczenia. Nie bez przyczyny we wschodnich kulturach pije się ciepłe herbaty wspomagające trawienie po posiłkach
- roztopiony ser (pizza, zapiekanki, grzanki) – do strawienia roztopionego sera potrzebna jest ogromna ilość energii, czasami taki produkt zalega w żołądku kilka dni, no i nie ma prawie żadnych wartości odżywczych
- biały cukier - jest chemicznie procesowany, jest więc niezdrowy sam w sobie
- słodycze, ciasta, itd. – duża ilość cukru jest niezdrowa, powoduje nie tylko znane choroby jak cukrzyca i choroby naczyń krwionośnych, ale napina nasz mózg i włącza go na stan czuwania, człowiek jest więc nastawiony na stan czuwania, obronny, jest bardziej nerwowy, a przede wszystkim mniej podatny na zmiany i słuchanie opinii innych
- sól – jest potrzebna dla utrzymywania wody w ciele i wspomagająca dla pracowników fizycznych - niezbędna więc w ciepłych krajach i podczas prac na budowie, w polu itd. – jeśli nie jest zużywana w taki sposób, odkłada się w wątrobie wraz z innymi toksynami
- owoce morza – zawierają w sobie toksyny, których ludzkie ciało nie jest w stania przetrawić i z wielka trudnością pozbywa się ich
- mięso świni i wszystkie przetwory – świna je wszystko co się jej poda, więc o ile nie hodowaliśmy świnki u siebie i nie karmiliśmy jej dobrymi pokarmami jest prawie 100% pewność, że jadła byle co i takie właśnie wartości odżywcze posiada jej mięso. Świnia jest też na najwyższym poziomie w piramidzie pokarmowej zaraz pod człowiekiem, jej mięso zawiera więc najmniej światła i w tym mało energii życiodajnej. Należy jeść pokarmy z jak najniższych poziomów piramidy pokarmowej. Jest to nawet wyliczone przez naukowców, koncept ten nazywa się entropią.
- grill – grillowane mięso i warzywa – jest ostatnio moda na grillowanie, grillowane rzeczy (lub lekko przypalone wedle opinii). Takie pokarmy nie zawierają życiodajnej energii i są ciężkostrawne.
Komentarze do artykułu: Lista najbardziej szkodliwych dla nas pokarmów
Heh