• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!

Data dodania: 2010-09-17 12:56:40, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 15410 razy, Komentarzy: 7
Wrzuć na FacebookWykop!
Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!

W przemyśle stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołuje „tylko” sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.

Badania Dr. Russella Blaylock’a dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich „naturalnej” śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę (czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds? ). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem – szczególnie przed wysiłkiem fizycznym – nie pij „dietetycznych” i „energetycznych” napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie!

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na „epidemię” otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy mają jakiś „smak”), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamkniętą w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak aspartam i kilka innych substancji, jest ekscytotoksną – wg wikipedii ekscytotoksycznośc jest to „patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne.”. Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie „otworzyć” barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Czytajcie etykiety na produktach!

Komentarze do artykułu: Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!

Nick:
E-mail:


kubuś
2013-08-27 11:22:25
ale głupoty ja nie mogę

tu jest cała dyskusja o glutaminianie i o blaylocku itd.:
http://platyna.org/blog/2013/08/13/chemia-tatara-z-sokolowa/
http://platyna.org/blog/2013/08/25/o-zaleznosci-wzrostu-ilosci-przypadkow-autyzmu-od-sprzedazy-organicznego-jedzenia-i-nie-tylko/


Znowu badziewie
2013-05-05 20:57:55
Oczywiście"zapomniano o różnicy pomiędzy lewoskrętnym i prawoskrętnym"!A to jest podstawowy błąd dyskwalifikujący artykuł bo to tak jakby pomylić Niemca i Polaka!


ADNS
2012-12-10 10:32:50
Ta, artykuł na podstawie jakiegoś blogera o którym nic nie wiadomo, a jedyne co napisał o sobie to "Czasem popełnię jakiś tekst :-) ostatnio cierpię jednak na brak weny twórczej." W oryginalnym wpisie też próżno szukać jakiegokolwiek konkretnego źródła. Nic tyko czytać!!!
Nawiasem mówiąc, widać "zdrowe" odżywianie i tak nie pomaga w uzyskaniu "weny twórczej" ;P


ADNS
2012-12-10 10:32:50
Ta, artykuł na podstawie jakiegoś blogera o którym nic nie wiadomo, a jedyne co napisał o sobie to "Czasem popełnię jakiś tekst :-) ostatnio cierpię jednak na brak weny twórczej." W oryginalnym wpisie też próżno szukać jakiegokolwiek konkretnego źródła. Nic tyko czytać!!!
Nawiasem mówiąc, widać "zdrowe" odżywianie i tak nie pomaga w uzyskaniu "weny twórczej" ;P


Gluty do bani
2012-11-26 14:07:59
Wszelkie gluty moim zdaniem w diecie są nam nie potrzebne, wystarczy spojrzeć wstecz co jedli ludzie 50 - 100 lat temu! Chorób tyle nie było! A skład żywności był prosty kilkuskładnikowy. Teraz w Nas pakują co się da a my żremy to jak te barany.


rubi454
2012-11-26 09:17:53
Cielaczku... glutaminian naturalnej postaci jest nam potrzebny, a nie ten sztuczny i jeszcze dorzucany z zewnątrz w dwudziestokrotnie większych dawkach!!! Glutaminian jest dodawany ogromnej ilości produktów jak np. czipsy, przyprawy, różnego rodzaju sosy... poczytaj sobie skład kupowanych przez siebie produktów, a potem zastanów się czy wszelkie witaminy i mikroelementy są nam potrzebne z surowych naturalnych produktów czy tych sztucznie stworzonych oraz z tabletek mulitiwitaminowych. Kiedy będziesz już to wiedział, to również będziesz mógł się powymądrzać na forum jacy to jesteśmy biologicznie niewykształceni !!!!


globmen
2012-06-18 11:15:42
GLUTAMINIANY NIE SĄ SZKODLIWE! Bo jeżeli tak, to co? Niszczymy sami siebie?! My MUSIMY przyjmować kwas glutaminowy i jego sole, bo kwas glutaminowy jest jednym z aminokwasów, które budują białka, a więc i nas budują!! Glutaminian jest aminokwasem kodowanym przez nasze własne DNA! I to Gderanie o jego szkodliwości jest niczym innym, jak powtarzaniem słów jakiegoś biologicznie niewykształconego matoła! Nie chcecie kwasu glutaminowego? Spoko! Tylko pamiętacie nie jeść mięsa, bo jest zbudowane z białek, a one zawierają dość solidną dawkę kwasu glutaminowego!

Artykuły podobne do Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!:
  • Polecamy książkę: "Zsokowani" - Amely Greeven, Eric Helms

    Nowoczesna, świetna, z przepięknymi zdjęciami książka o najnowszym trendzie picia soków. Dzięki zastosowaniu się do zamieszczonych w niej wskazówek poczujesz się lżej i zdrowiej, a Twoje ciało zajaśnieje cudownym pięknem.
  • Benzoesan sodu - E211

    Benzoesan sodu niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium i pojawia się cały szereg chorób związanych z niszczeniem DNA, m.in. choroba Parkinsona, cały proces starzenia, nowotwory.
  • Różana pielęgnacja skóry

    Własności terapeutyczne olejku znane są od stuleci. Stosowany jest przy pękających naczynkach krwionośnych, rozstępach, dermatozach, przesuszeniu skóry i rozmaitych podrażnieniach.
  • Jesienno - zimowa herbatka

    Polecamy rozgrzewającą herbatkę z dodatkiem kolendry, która jest bogata w witaminę C, wzmacnia system odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Smaczna i doskonale wzmacniająca w grudniowe zimowe dni i wieczory.
  • Złoto Azteków, czyli cudowne nasiona chia

    Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia pomoga pozbyć się zbędnych kilogramów. Ponadto pomaga w leczeniu cukrzycy, arytmii serca, chorób jelit. Wspiera pracę mózgu, obniża poziom złego cholesterolu. Nasiona chia są bogatym źródłem składników odżywczych m.in omega-3 i omega-6.
Filmiki podobne do Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!:

Ekologiczne warzywa i owoce

Ładne nie zawsze znaczy dobre. Tak jest przede wszystkim w przypadku warzyw i owoców wystawianych na sklepowych półkach. Piękne, dorodne okazy kuszą nas swoją (więcej...)

Szkodliwość alkoholu - co się dzieje w organizmie

Jeżeli ktoś przekazuje nam informacje, że alkohol to toksyna, która zabija bezpowrotnie nasze neurony, upośledza organizm i wyniszcza nasze ciało to i tak nie do (więcej...)

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Dodatki do żywności
Aspartam osłabia komórki i receptory odpowiedzialne za układ odpornościowy człowieka Aspartam dostając się do układu pokarmowego przenika do komórek odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy. W p ... Więcej »
Dodatki do artykułów spożywczych Nie jest dla nikogo nowością,że do artykułów spożywczych, czy kosmetycznych dodaje się najprzeróżniejsze substa ... Więcej »
Fluor + Aspartam Jest to wycięty kawałek z filmu ' Esoteric Agenda' , który przedstawia nam szkodliwość aspartamu i fluoru w produ ... Więcej »
Szkodliwa chemia w napojach Krótki film na temat szkodliwych dodatków E znajdujących się w napojach Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Dodatki do żywności
Dwutlenek siarki Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli. Obniża ciśnienie, a także niszczy w pok ... Więcej »
Benzoesan sodu - E211 Benzoesan sodu niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium i pojawia się cały szereg chorób związa ... Więcej »
Fluor - cichy zabójca z kranu Wielu ludzi po raz pierwszy zetknęło sie z fluorem w latach 50. Wtedy właśnie zaczęto dodawać go do pasty do zęb ... Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy! W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołu ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.