• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Aspartam - historia pewnej trucizny

Data dodania: 2010-09-17 10:55:43, Dodane przez: Honia
Wyświetlony 6270 razy, Komentarzy: 0
Wrzuć na FacebookWykop!
Aspartam - historia pewnej trucizny
Oryginalny obraz: http://www.grazingsheep.com/artp/nauka/2003/2003_aspartam1.gif
O aspartamie napisano już wiele. Moim zdaniem – informacji o tej substancji nigdy za wiele.
Substancja ta jest przykładem bezkompromisowej walki o zysk pewnej korporacji, mimo wielu zarzutów, obaw  i kontrowersji wokół niej.
Wielu z was na pewno słyszało o aspartamie – można go spotkać w wielu różnych produktach spożywczych np. w gumie do żucia, "sokach" w kartonikach czy kolorowych napojach gazowanych, farmaceutykach (tabletki musujące i do ssania) oraz w niemal wszystkich produktach "dietetycznych" i "zero"  (pewnie masz gdzieś pod ręką któryś z tych cudownych produktów – przeczytaj etykietę ze składem).

Aspartam jest organiczną substancją słodzącą, o krystalicznej postaci, która jest 100-200 krotnie słodsza od białego cukru. Został odkryty przypadkowo w grudniu 1965 r. w USA, kiedy to James Schlatter, chemik firmy G.D. Searle & Company, pracował nad lekiem przeciw czyrakom.  Podczas krystalizacji aspartamu z etanolu - substancja dostała się na jego palce. Nieświadomy James włożył palce do ust i... Eureka ! Odkrył nieziemską słodycz aspartamu.
G.D. Searle zleciła badania nad aspartamem Dr. Harry Waisman'owi, dyrektorowi Laboratorium Uniwersytetu w Wisconsin. Rok później, przekazał on wyniki badań – 7 Małpom podawano mleko z aspartamem. 1 z małp zmarła, zaś u 5 osobników stwierdzono poważną epilepsję z silnymi konwulsjami i utratą świadomości. Dr. Waisman zmarł nieoczekiwanie w roku 1971. Badania te nie zostały uwzględnione we wniosku o dopuszczenie aspartamu, kierowanemu przez firmę Searle do FDA  (United States Food and Drug Administration – agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym). Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. Badania te również nie zostały uwzględnione przez G.D Searle. W 1971 Ann Reynolds – pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

26 Lipca, 1974 roku FDA dopuściła aspartam do obrotu, ograniczając jednak jego zastosowanie do: sypkich zamienników cukru (słodziki), pastylek do ssania oraz gum do żucia.

Światowa kariera aspartamu, jako rzekomo zdrowszego substytutu cukru, rozpoczęła się w roku 1980, kiedy to FDA uznała aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia, pomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości. Swój czynny udział w "przepchnięciu" wniosku miał Donald Rumsfeld.

W roku 1985 firma G.D Searle została przejęta przez Koncern Monsanto, zmieniając nazwę na NutraSweet Company. Koncern Monsanto, poprzez konsekwencje z nim związane, zasługuje na oddzielny artykuł.

W 1992, firma NutraSweet podpisał umowę z koncernami CocaCola i PepsiCo czyniąca z NutraSweet Company ich preferowanym dostawcą aspartamu. Patent na aspartam wygasł 14 grudnia 1992 roku, co pozwoliło firmom chemicznym na całym świecie rozpocząć produkcję aspartamu pod innymi nazwami handlowymi.

Brzmi jak dobra teoria spiskowa, prawda.

Fakty jednak mówią same za siebie. W sprawie aspartamu dopuszczono się oszustw i nadużyć, wliczając w to łapówki i badania na zamówienie. Poprzez agresywny marketing zbudowano obraz sztucznych słodzików jako bezpiecznych i zdrowych substytutów cukru, które pozwalają na "delektowanie" się słodkim smakiem bez obawy o kalorie.

Czy na pewno nie ma się czym martwić? Dlaczego ta słodka substancja wzbudza takie kontrowersje? Skoro została dopuszczona do obrotu na całym świecie, musi być przecież bezpieczna ! Badania dowodzą, że bezpieczna nie jest.

Możliwe i dowiedzione naukowo skutki długotrwałego spożywania produktów zawierających sztuczne słodziki:
  • Niewydolności nerek
  • Ryzyko wystąpienia fibromialgi
  • Drgawki
  • Nagłe, silne bóle
  • Uczucie niedowładu nóg
  • Mrowienie
  • Zawroty głowy
  • "Dzwonienie" w uszach
  • Przewlekłe bóle stawów
  • Nagłe depresje
  • Zaniki pamięci

Najnowsze badania dowodzą, że istnieje związek między wprowadzeniem do obrotu aspartamu, a znacznym zwiększeniem w USA występowania guzów mózgu i chorób reumatycznych w latach 1983-2000.

Komentarze do artykułu: Aspartam - historia pewnej trucizny

Nick:
E-mail:

Artykuły podobne do Aspartam - historia pewnej trucizny:
  • Przestroga dla odchudzających się

    Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Dlaczego? -...
  • Aspartam E-951

    Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego, który powoduje nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego.
  • Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz (HQ)

    Aspartam - E951 (nazwa systematyczna: ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny) The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco.
  • Aspartam osłabia komórki i receptory odpowiedzialne za układ odpornościowy człowieka

    Aspartam dostając się do układu pokarmowego przenika do komórek odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy. W pierwszym efekcie atakuje mózg, czyniąc go neutralnym na ważne bodźce odpornościowe. Jeżeli większa dawka przytłumi sygnał, że coś jest w naszym organizmie nie tak,...
  • Fluor + Aspartam

    Jest to wycięty kawałek z filmu ' Esoteric Agenda' , który przedstawia nam szkodliwość aspartamu i fluoru w produktach spożywczych.
Filmiki podobne do Aspartam - historia pewnej trucizny:

E951 aspartam #1 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #2 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)

E951 aspartam #3 słodzik trujaca substancja słodząca która jest wszedzie!!!

Od wielu już lat napoje słodzone są aspartamem. Jest on dużo tańszy w produkcji od cukru. Czy jego stosowanie jest obojętne dla (więcej...)
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły w
Dodatki do żywności
Aspartam osłabia komórki i receptory odpowiedzialne za układ odpornościowy człowieka Aspartam dostając się do układu pokarmowego przenika do komórek odpowiedzialnych za nasz układ odpornościowy. W p ... Więcej »
Dodatki do artykułów spożywczych Nie jest dla nikogo nowością,że do artykułów spożywczych, czy kosmetycznych dodaje się najprzeróżniejsze substa ... Więcej »
Fluor + Aspartam Jest to wycięty kawałek z filmu ' Esoteric Agenda' , który przedstawia nam szkodliwość aspartamu i fluoru w produ ... Więcej »
Szkodliwa chemia w napojach Krótki film na temat szkodliwych dodatków E znajdujących się w napojach Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Popularne Artykuły w
Dodatki do żywności
Dwutlenek siarki Dwutlenek siarki może też wywoływać astmę, skurcze i zapalenie oskrzeli. Obniża ciśnienie, a także niszczy w pok ... Więcej »
Benzoesan sodu - E211 Benzoesan sodu niszczy materiał genetyczny znajdujący się w mitochondrium i pojawia się cały szereg chorób związa ... Więcej »
Fluor - cichy zabójca z kranu Wielu ludzi po raz pierwszy zetknęło sie z fluorem w latach 50. Wtedy właśnie zaczęto dodawać go do pasty do zęb ... Więcej »
Co tkwi w rodzynku? Jeden z pestycydów występuje w rodzynkach szczególnie często – flufenoksuron stosowany w winnicach do zwalczan ... Więcej »
Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy! W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołu ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.