Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: ZywnoscZasada 1 – Słuchać sygnałów płynących z własnego organizmu
Nie jeść kiedy nie odczuwa się głodu. W zamian za spożywanie kolejnej przekąski lepiej jest wypić sok, zjeść owoc lub małą porcję surówki, albo wypić szklankę wody. To zalecenie można skierować również do wszystkich, którzy akualnie stosują dietę oczyszczającą wątrobę. Nie należy jednak głodzić się i doprowadzać do bólów głodowych, które mogą powodować wrzody i wywołać hipoglikemię. Zbyt wiele osób trzyma się sztywno ustalonego planu posiłków i jada o tych samych porach, bez względu na to czy odczuwa głó...
Benzoesn sodu (E211) to związek organiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego. Jest pochodzenia syntetycznego. używany jest jako konserwant w produktah spozywczych takich jak warzone napoje bezalkoholowe, bezmleczne dipy, guma do żucia, soki owocowe, margaryny, lody. Benzoesan znajdziemy też w przetworach owocowych i warzywnych, konserwach oraz napojach gazowanych. Niestety benzoesan sodu może występowac też w pożywieniu naturalnym, tj. w borówkach, żurawinach, śliwkach, cynamonie. Jego ilość w tych produktach nie zagraża zdrowiu. Jednak u osób uczulonych może wywołać reakcje alergiczną.
Jest uznany za dodatek niebezpieczny dla zdrowia. Wywołuje astmę, pokrz...
Często przeglądając skład produktu za którego konsumowanie zamierzamy sie zabrać, nie zdajemy sobie sprawy co kryje sie za "tajemniczą" nazwą. Niekiedy wydaje nam się, że jakiś dodatek wygląda całkiem niewinnie. Niestety często tak nie jest. Warto wejść w temat głębiej - dla własnego dobra. Zachęcamy do przeczytania analizy przedstawionych tutaj 15 przykładowych produktów.
1. Danone, deser jogurtowy Gratka o smaku truskawkowym
Należy przyznać, że koncern Danone marketing ma opanowany. Estetyczne opakowanie z dorodną truskawką kąpiącą się w jogurcie działa na zmysły. Nasz rozum nie mó...
Pełnometrażowy film, ukazujący od kuchni skąd w rzeczywistości pochodzi nasze jedzenie oraz jak się je "produkuje" w "fabrykach". Film nie tylko dla wegeludków ale i dla każdego wszystko-jedzącego człowieka.Film ukazuje całą prawdę dotyczącą produktów spożywczych w supermarketach i dań przygotowywanych w restauracjach szybkiej obsługi.
1/10
...
Nieświadomość zależności między lekami, lekami a żywnością i napojami może okazać się nie tylko niebezpieczna dla naszego zdrowia, ale i życia.Z przeprowadzonych ostatnimi czasy badań wynika, iż co czwarta osoba zażywająca codziennie leki przepisane przez lekarza jednocześnie bez jego wiedzy stosuje specyfiki dostępne bez recepty. Ponadto aż 18 mln osób sięga co jakiś czas po napoje energetyzujące, środki pobudzające i wzmacniające odporność organizmu. W związku z czym w naszym kraju co roku u co najmniej kilkudziesięciu tysięcy osób dochodzi do niekorzystnych interakcji nie tylko między lekami, ale także lekami a napojami, czy produktami spożywczymi. ...
W dobie telewizorów i komputerów kiedy ludzie mniej spacerują ważne są dwie rzeczy: oddychanie i odżywianie się.W chwili kiedy prowadzimy siedzący tryb życia nasze ciało staje się zubożałe psychicznie i fizycznie. Ze względu na brak tlenu i niesystematycznego odżywiania, szczególnie dzisiaj kiedy młodzież zastępuje posiłki tzw. „junk food” (chipsy, prażona kukurydza … etc.), mamy coraz większy problem z naszą gospodarką tłuszczową.Sztuka dobrego zdrowia to zdrowy oddech i zdrowa żywność.Dzisiaj rozważmy oddechZdrowy oddech budzi ukryte moce duchowego uzdrowienia. Zdrowy odd...
Stosowanie upraw modyfikowanych genetycznie (GMO) niesie ze sobą wiele zagrożeń:
przyczynia się do skażenia ziem i tradycyjnych nasion poprzez jej wzajemną krzyżówkę;
organizmy transgeniczne są ekspansywne i rozwijają się kosztem roślin tradycyjnych;
ingerencja człowieka w prawa natury poprzez wstawianie obcych genów stwarza ryzyko powstania niebezpiecznych mutantów;
nie ma dokładnych badań dotyczących wpływu GMO na organizm ludzki, natomiast badania przeprowadzone przez niezależne instytucje w różnych krajach wykazały niepokojące zmiany u zwierząt karmionych paszą zawierając...
“David Wolfe ma ogromną wiedzę: w dziedzinie surowej żywności, zdrowego pożywienia i czekolady nie ma sobie równych”.
- John Grey, autor Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości!
Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawar...
Czy produkty określane przez producentów mianem "light" są zdrowsze, mniej kaloryczne? Warto wydawać większe pieniądze na tego typu żywność? Odpowiedź na te pytania może nie być wcale taka prosta.Dzisiaj zastanowimy się, czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych. Włączając telewizor, przeglądając gazety ciągle widzimy reklamy tego typu wyrobów. Aktualnie, gdy hasło „żyj-zdrowo” stało się bardzo modne i na czasie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek produktów o obniżonej zawartości poszczególnych składników. Nie dziwmy się im, sami na...
Masz kłopoty z koncentracją? Czy twój partner miewa częste zmiany nastrojów?Może jesteś podatny na depresję albo cierpisz z powodu niekontrolowanych ataków paniki?W roku 1983 wprowadzono na rynek do powszechnej sprzedaży nową substancję - aspartam, która nigdy wcześniej nie była obecna w diecie ludzi. Już rok później gwałtownie wzrosła, i systematycznie wzrasta dalej, liczba zachorowań na nowotwory mózgu, cukrzycę, stwardnienie rozsiane jak również zaburzenia neurologiczne i migrenowe bóle głowy. Czy to tylko przypadek, czy też coś łączy tą substancję z tak gwałtowną liczbą zachorowań? Czy w świetle oczywistych fakt&oacu...
Filmik mówiący o chwastach i ich znaczeniu dla ludzkiego organizmy, oraz o różniczy pomiędzy żywnością eko oraz dzikimi roślinami które pozornie są dla nas niepotrzebne.
...
Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja / Homegrown Revolution - Radical Change Taking Root (Część 1)
Krótki dwuczęściowy film przedstawiający pewną amerykańską rodzinę, która w proteście przeciwko genetycznie modyfikowanej i chemicznej żywności zalewającej rynek spożywczy zamieniła swój malutki miejski dom z kawałkiem trawnika w prawdziwą organiczną farmę produkującą rocznie prawie 3 tony zdrowego jedzenia. Państwo Dervaes w swojej posiadłości o powierzchni 20 na 40 metrów spożytkowali każdy centymetr kwadratowy ogrodu, zainwestowali też w ogniwa fotowoltaiczne i inne urządzenia zmniejszające zużycie energii, ...
Środki chemiczne, hormony wzrostu dla zwierząt, antybiotyki i rośliny genetycznie modyfikowane zawarte w żywności stanowią składnik naszej codziennej diety. Zdrowa żywność staje się coraz częściej mitem, bo w biznesie liczy się ilość a nie jakość. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty, które zawierają organizmy modyfikowane genetycznie?
Genetycznie modyfikowane rośliny uprawia się na około 140 milionach hektarów na świecie. Większość z nich przerabi...
Inspirujący, ciekawy film o naszych czasach i głównych powodach dla których chorujemy, skąd się biorą nowotwory u coraz młodszych ludzi i inne choroby cywilizacyjne. Film mówi też o tym jak doprowadzić do polepszenia stanu zdrowia ludzi poprzez ekologiczne uprawy, rezygnacji z pestycydów, herbicydów i innych rzeczy zw z uprawą roślin które są podstawą naszego pożywienia....