Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: żywienieUczucie głodu towarzyszy każdemu człowiekowi i jest sygnałem, że organizm domaga się dostarczenia mu koniecznych składników pokarmowych i budulcowych. To jeden z podstawowych instynktów, dzięki któremu człowiek jako gatunek przetrwał i skolonizował Ziemię. W czasach prehistorycznych zdobycie jedzenia na potrzeby bierzące i przetrwanie zimy było nie lada wyzwaniem. W czasach wojen głód był wszechobecny i zrozumiałe jest, że ludzie żyli z głęboko zakorzenioną obawą przed niedoborem pożywienia i cenili każdy okruszek chleba.Obecnie, większość z nas nie musi obawiać się braku żywności, jednak uczucie głodu budzi nieuzasadnione obawy. Pomimo, iż nie ma za...
WYJAZDY WYPOCZYNKOWE Z YOGĄ, ZDROWYM ŻYWIENIEM, WARSZTAMI TEMATYCZNYMI I SPŁYWEM KAJAKOWYM PO RZECE KRUTYNI!Zapraszamy serdecznie do małego pięknego i spokojnego raju na ziemi, który znajduje się na Mazurach w miejscowości Skomack Wielki, gdzie przez całe lato organizowane będą warsztaty terapeutyczne łączące aktywność fizyczną, edukację, zdrowe, wegetariańskie posiłki i po prostu wspaniały odpoczynek w pięknej okolicy, pełnej ptaków i niezwykłej mazurskiej przyrody.Kolejny wyjazd pod nazwą „Spływy kajakowe Krutynią i słuchanie ciszy” odbędzie się w Boże Ciało i zawierać będzie 4 dniowy spływ malowniczą rzeką Krutynią...
Jesteśmy grupą młodych ludzi i każdy z Nas ma swoją historię, która zakończyła się wejściem na ścieżkę zdrowia. I ta droga wciąż nie ma końca, bo jesteśmy w ciągłym rozwoju i to jest właśnie piękne. Staramy się być elastyczni, szukać nowych inspiracji i nadal w tym wszystkim ścieramy się z różnymi nawykami, których przyczyny u każdego człowieka tkwią głębiej. I choć łączy nas wegetarianizm, ma on różne odcienie i barwy, przechodził i nadal przechodzi wiele przemian - od wegetarianizmu (żywimy się w ten sposób już kilka, a także kilkanaście lat), niekiedy poprzez weganizm, z zamiłowaniem do surowej diety, dokąd Nas jeszcze poprowadzi...
Źródło:
Przykład 1:
Lekarka, 28 lat, stadium zwiotczenia skóry, po porodzie zapadła na chorobę dróg żółciowych. Mimo sześciomiesięcznego leczenia przez znanych lekarzy nie nastąpiła poprawa; stale utrzymują się bóle, niezdolność do pracy, 15 kg utraty wagi, całkowita degradacja stanu zdrowia. W przypływie zwątpienia chwyciła się ostatniej szansy ...
“David Wolfe ma ogromną wiedzę: w dziedzinie surowej żywności, zdrowego pożywienia i czekolady nie ma sobie równych”.
- John Grey, autor Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości!
Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawar...
The Future of Food 2004 jest filmem dokumentalnym, który pokazuje, w jaki sposób nieoznakowana, a opatentowana, żywność genetyczna, spokojnie dotarła na półki sklepu spożywczego w Stanach Zjednoczonych w ostatnim dziesięcioleciu. Ukazuje negatywny wpływ tej nowej technologii na rolników, przemysł spożywczy, ich życie i źródła utrzymania i rzuca światło na rynki i sił polityczne, które się zmieniają, tym co jemy. Film potępia zglobalizowany przemył spożywczym który kosztem ludzki na całym świecie realizuje swoje zyski. I podkreśla, jak międzynarodowe firmy stopniowo wciągają rolnikó...
W naturalnym środowisku wszystkie zwierzęta jedzą żywy pokarm, taki jakiego dostarcza im natura. Tylko ludzie gotują pożywienie i tylko ludzie cierpią na szeroko rozpowszechnione choroby i dolegliwości. Te osoby, które odżywiają się głównie żywym pożywieniem, są bardziej czujne, myślą jaśniej i bardziej logicznie i stają się bardziej aktywne. A co najbardziej istotne, osoby odżywiające się żywym pożywieniem stają się często wolne od chorób.
Gotowanie jest procesem niszczenia żywności i to już od momentu, gdy zosta...
Tempo współczesnego życia sprawia, że często nie mamy czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, jemy w pośpiechu, nierzadko byle co i byle gdzie. Ignorujemy fakt, że aż w siedemdziesięciu procentach ma ono wpływ na nasze zdrowie i kondycję psychofizyczną. Wydłuża lub skraca nam życie. Jeżeli oprócz błędów żywieniowych dojdą również takie niekorzystne czynniki, jak na przykład nadmierna dawka stresu czy brak odpowiedniej ilości snu, możesz być pewien, że z czasem Twój organizm odmówi Ci posłuszeństwa. Człowiek do regeneracji swoich sił, relaksu psychicznego oprócz czystego powietrza, wody i słońca potrzebuje także zdr...
Na długie zimowe wieczory polecam książkę „Nowoczesne zasady odżywiania”, która jest prawdziwym przełomem w dziedzinie żywienia i odpowiedzią na pytania nurtujące nas od wielu lat.Autor książki - dr Campbell jest emerytowanym profesorem Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella, jest również autorem cenionych artykułów naukowych. Badanie chińskie opisane w książce jest swego rodzaju podsumowaniem dwudziestoletniej współpracy z Uniwersytetem Cornella i Oxford oraz Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.W „Nowoczesnych zasadach odżywiania” z dużą wnikliwością przedstawione zostało zagadnienie głównych p...