Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Zielona herbataPodstawą menu są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Mamy więc pięć posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekką kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i na podwieczorek (w sumie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie trzeba się więc martwić, że będzie dokuczał głód lub osłabienie.Pamiętać przy tym należy o codziennej porcji płynów, oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie wypijać należy każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanęj wody mineralnej. Można wspomagać się też specjalnymi preparatami, np. MethoDraine De-tox lub naparami ziołowymi (filiżank...
Ekologiczny styl życia wiąże się nie tylko z segregacją śmieci, oszczędzaniem wody i światła czy zakupami produktów oznaczonych napisem BIO. Warto zdecydować się na używanie naturalnych kosmetyków pochodzących z organicznych składników. W końcu w przeszłości kobiety używały tylko specyfików do pielęgnacji urody, zrobionych samodzielnie i pochodzenia naturalnego.Kosmetyki, które otrzymamy z naturalnych składników będą tańsze, niż produkty kupione w sklepie, a mają w swym składzie te same substancje. Z różnych źródeł historycznych wynika, że np. w starożytnym Egipcie znane były kąpiele w miodzie i mleku (składnikach będ...
Czy mają Państwo też czasem takie wrażenie spoglądając w lustro, że czas w przyspieszonym tempie znowu ukradł nam kilka lat życia? Ale nie musi tak być. Dowodem na to są chociażby zwierzęta żyjące w naturalnym środowisku, które zachowują młodość do późnego wieku. Sarny, zające, ptaki, ryby i mniejsze żyjątka zachowują niemal do ostatnich chwil swego życia stałą wagę ciała i cudowne futro, pióra czy skórę, a wszystko na skutek zdrowego, naturalnego odżywiania się. Ponieważ prawda jest taka, iż uroda i młodość mają swoje źródło w przemianie materii, więc pochodzą z wnętrza. Na przykład stan naczyń krwionośnych ma wpływ na wygląd twarzy i o...
Zielona herbata jest najstarszym napojem - liczy sobie ponad 5 tys. lat. Wywodzi się z Chin, gdzie przygotowywanie herbaty jest czynnością wręcz rytualną, ale uprawiana jest również w innych krajach Azji (Japonii, Tajwanie). Tak jak w Europie prym popularności wiedzie herbata czarna, w krajach azjatyckich to właśnie zielona jest pita na co dzień. W odróżnieniu do herbaty czarnej nie jest poddana procesowi fermentacji, dlatego zachowuje swoją barwę i wartościowe składniki. W smaku jest bardziej gorzka i jaśniejszej barwy niż herbata czarna. Na jakość i aromat herbaty znaczący wpływ ma pochodzenie, miejsce upraw, gleba, czas i sposób zbioru. W niektórych regionach wysoki...
Chińscy badacze potwierdzili nie aż tak nowy fakt dotyczący właściwości chemicznych zielonej herbaty. Ma tendencję do wpływania na komórki mózgowe, które odpowiadają za rozwój pamięci oraz uczenia przestrzennego.Profesor Yun Bai z Third Military Medical University z Chongqing w Chinach, wraz ze swoim zespołem badawczym, skupił się na organicznym związku chemicznym o nazwie galusan epigallokatechiny, który jest bardziej znany pod skrótem EGCG. Jest to przeciwutleniacz, który w znacznej ilości występuje właśnie w zielonej herbacie i jest 100 razy silniejszy niż witamina C.„Zielona herbata jest bardzo popularnym napojem na ca...