Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: żelazo hemowePoniżej przedstawiamy wywiad ze współpracującą z nami panią Agnieszką Biernat - terapeutą - dietetykiem, specjalistą ds. profilaktyki i promocji zdrowia. Właścicielką Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem ,kursy gotowania). Pani Agnieszka jest też autorką książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych oraz telewizyjnych, artykułów i wywiadów prasowych.
H.G.: Pani Agnieszko, mamy już czas nowalijek i owoców sezonowych...
Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania ż...
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...