Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: ZdrowyWykład Agnieszki Biernat, dietetyczki i terapeutki, specjalisty ds. profilaktyki zdrowotnej poprowadzony podczas Wegańskiego Weekendu we Wrocławiu 21.11.2009. Agnieszka Biernat aktywnie propaguje zasady zdrowego odżywiania i ekologicznego stylu życia. Jest redaktorką książki Milly Schär - Manzoli i Max Keller "Holokaust. Wiwisekcja – wybór dokumentów z laboratoriów, klinik i instytutów badawczych. Napisała książkę „Zdrowiej jesz – zdrowiejesz!”, a także jest autorką programów radiowych (Radio Opole, Radio Rodzina) i telewizyjnych (Wee-kend w weekend, TVK) poświęconych profilaktyce zdrowotnej. Współpracuje z lekarzami,...
Tłuszcz to nie zawsze tłuszcz. Istnieją tłuszcze nasycone, nienasycone pojedyncze, nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają, jako substancje przenoszące smak, stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż uchodzą one w naszej cywilizacji jako produkty ryzykowne dla zdrowia. Mogą one na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, która jest w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi ...
Nowoczesna medycyna obraca się wokół "pigułki na wszystko". I taki stan rzeczy przemysł farmaceutyczny chce utrzymać, bo dobre zdrowie jest może sensowne, ale nie jest dochodowe. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów zachodnich. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki...
1/8
...
Drogi Sympatyku Ery Zdrowia!
Czy chcesz wygrać wspaniałą nagrodę? Czy lubisz objadać się w Święta?
Mamy dla Ciebie coś interesującego!
Rozpoczynamy cykl konkursów. Z...
Przentujemy kilka ciekawych projektów studentów grafiki projektowej w promocji zdrowego trybu życia :)
Projekt: Kampania na rzecz zdrowego odżywiania
...
"Choroba Twoim przyjacielem" to książka dwóch specjalistów, psychologa i psychoterapeuty dr Thorwalda Dethlefsena i lekarza oraz specjalisty od terapii naturalnych dr Ruedigera Dahlke.Autorzy bardzo precyzyjnie przedstawiają jakie są prawdziwe przyczyny chorób. I to nie właśnie czynniki zewnętrzne i wirusy czy bakterie, które po prostu ot tak sobie do nas przychodzą. Przyczyną chorób są zaburzenia wewnętrznej równowagi. To emocje, nasze wewnętrzne ograniczenia i problemy wytwarzają chorobę, która okazuje się być dla nas dobrodziejstwem. Po co się pojawia? Abyśmy mogli rozpoznać nasze problemy. Staje się ona punktem zwrotnym, w którym cz...
Książka "Zdrowy maluch" Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron to bardzo ciekawa propozycja poradnika żywieniowego dla rodziców nie tylko wegetarian, ale też dla tych, którzy po prostu zdrowo chcą odżywiać swoje pociechy. Szczegółowo, a jednocześnie zwięźle opisane są warzywa i owoce, zboża, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe. Wystarczające informacje do tego, aby podkreślić walory odżywcze i dobrodziejstwa jakie płyną dla naszego organizmu. Bardzo ładnie opisane, można powiedzieć, że to taka kwintensencja informacji o poszczególnych roślinach, tego jakie substancje odżywcze zawierają i jaki mają wpływ na nasz organizm, dlaczego warto je jeść. Do t...
Cudowne mamy zdrowych maluchów łączcie się i przybywajcie tłumnie na spotkanie z Magdą Sikoń - autorką książki Zdrowy maluch
już 12.02.2014 o godzinie 18:00 w salonie Empik Junior w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej 104/122. Maluchy mile widziane:)
...
Zapraszamy na wykłady dr Partapa Chauhana - jednego z najbardziej znanych w Indiach lekarzy ajurwedy, łączącego z powodzeniem akademickie wykształcenie z tradycyjną ajurwedą.15.11, sobota - Kraków - Wykład "Ajurweda i umysł".Sadhana szkoła jogi, ul. Długa 17, g.18.00.16.11, niedziela - Warszawa - Wykład "Ajurweda klucz do zdrowia".Shakti szkoła jogi, ul. Lwowska 17 lok. 19, g.15.3018.11, wtorek - Szczecin - Wykład "Ajurweda w leczeniu depresji i skutkó...
Na długie zimowe wieczory polecam książkę „Nowoczesne zasady odżywiania”, która jest prawdziwym przełomem w dziedzinie żywienia i odpowiedzią na pytania nurtujące nas od wielu lat.Autor książki - dr Campbell jest emerytowanym profesorem Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella, jest również autorem cenionych artykułów naukowych. Badanie chińskie opisane w książce jest swego rodzaju podsumowaniem dwudziestoletniej współpracy z Uniwersytetem Cornella i Oxford oraz Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.W „Nowoczesnych zasadach odżywiania” z dużą wnikliwością przedstawione zostało zagadnienie głównych p...