Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: ZbożaPodstawą pożywienia człowieka zgodnie z najnowszą piramidą żywienia powinny być produkty zbożowe.
Zaczynamy więc od tej podstawy. O kaszach, makaronach napisano już wiele i wszyscy je znamy, choć nie doceniamy. Za najważniejszą uważam kaszę jaglanę obecnie mało znaną, a bardzo wartościową i dziś chcę przywrócić jej należyte miejsce na naszym stole.
Kasza jaglana – kiedyś jeden z podstawowych produktów w domach naszych przodków, współcześnie stała się potrawą niemal egzotyczną. A szkoda, bo to najzdrowsza z kasz, znana od tysięcy lat. Kaszę jaglaną uzys...
Artykuł napisany na podstawie książki Alex Jack i Gale Jack "Leczyć ryżem".
Ryż uprawia się niemal w każdym klimacie i środowisku (od Alaski do Australii) i uznaje za podstawę zdrowej, planetarnej kuchni. Wydane w 2000 roku Amerykańskie wskazania rządowe zalecają, aby „spożywać posiłki, których głównymi składnikami są: ryż, makaron, placki kukurydziane lub chleb razowy. We wskazaniach, którym towarzyszy piramida odżywiania, wyjaśnia się też, że pełne ziarna zbóż mogą chronić prze...
Drożdże z mąką i wodą (w ciastkach) produkują kwas fitynowy, który kradnie minerały z organizmu. Najlepiej jadać chleb na zakwasie. Zboża tzw. twarde, takie jak ryż brązowy, orkisz, pszenica, jęczmień, owies dobrze jest na noc namoczyć w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy (wiąże minerały). Rano wodę odlać i do gotowania zalać swieżą....
W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie w ostatnich dekadach dramatycznie spadło – są produkty pełnoziarniste, tzw. "Pełne Ziarna".Zboża w postaci pełnoziarnistej były podstawowym pożywieniem prawdopodobnie już od paleolitu. Twierdzi się nawet, że to dzięki zbożom ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Tego typu pożywienie można łatwo i długo przechowywać, jest niezwykle pożywne, proste w przygotowaniu do zjedzenia oraz stosunkowo proste w uprawie. Niestety, w drugiej połowie XX wiek...
Zboża z pełnego przemiału są podstawą zdrowej diety. Powinny stanowić około 40% dziennego pożywienia, najlepiej jeżeli uprawiane są organicznie i niemodyfikowane genetycznie. Zboża od zawsze stanowiły kluczowy pokarm we wszystkich kulturach. Niestety dziś są trochę pomijane w codziennym żywieniu na rzecz produktów wysokobiałkowych. A szkoda, ponieważ obok dużej wartości odżywczej (wysoka zawartość białka, fosforu, cynku, krzemu, fluoru, wapnia, potasu i witamin z grupy B)dzięki obecności błonnika mają też działanie oczyszczające organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Trawienie węglowodanów złożonych zawartych w zbożach to proces bardzo zr...