Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: WitaminyOwoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...
Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom choles...
Wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej czołowe miejsce zajmuje kapusta. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w żywieniu. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych kapusta znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano za panaceum na wszelkie choroby. Cenzor Katon twierdził, że dzięki kapuście Rzymianie przeżyli sześć wieków bez lekarzy, a wczesne ludy Egiptu w dowód uznania wystawiły kapuście świątynię.
Leczy nerwy, szkorbut, artretyzm i kaca
Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe. Żeglarze je...
Trudno nazwać ten koktajl bo składników jest sporo. Więc stąd nazwa "wyborny", bo naprawdę taki jest. A oto sładniki:
maliny (ok. 500 g)
borówki (ok. 250 g)
4 banany
mleko sojowe (ok. 0,5 l)
mleko kokosowe (ok. 0,5 l) - ja miałam takie w kartoniku, jeśli wybierzesz gęste w puszce, to może być cała puszka
dwie garście szczawiu
dwie garście pietruszki zielonej
kilka liści jarmużu
kilka liści cykorii
kilka łyżeczek zmielonego siemienia lnianego
Wychodzi naprawdę spora ilość. Smak jest bardzo ciekawy, a jeśli chodzi o wartość odżywczą, to jest eksplozja witamin ...
Szanowni Czytelnicy!
Współczesny rynek zalany jest suplementami diety i zdrowymi produkatmi żywnościowymi. Niekiedy trudno zdecydować, aby wybrać coś co będzie atrakcyjne cenowo, ale też wysokiej jakości jeśli chodzi o składniki i skuteczne, w pełni spełniające nasze oczekiwania. Ziemia jest skarbem dla nas, wspiera nas i nasze zdrowie jak tylko może - jej miłość do nas przejawia się choćby pod postacią ogromnej gamy fascynujących roślin, które mogą nam służyć utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie i wykaraskać się z przeróżnych, drobnych i poważnych dolegliwości, a także cywyilizacyjnych chorób nad którymi medycyna konwencjonalna...
"Dostarczenie sobie odpowiedniej ilości witaminy E pomaga w walce z dusznicą, a uderzeniowe dawki witaminy C przyjmowanej w regularnych odstępach czasu skutecznie walczą z astmą, alergiami, alzheimerem, chorobami serca, cukrzycą, a także działają skuteczniej i bezpieczniej niż antybiotyk. Z kolei witamina B3 ma zbawienne działanie w przypadku dzieci z ADHD, natomiast u dorosłych może wyleczyć depresję, alkoholizm, schizofrenię i psychozę oraz wiele innych dolegliwości."
"Wylecz się sam" to bardzo mądra książka, która otwiera oczy. Klucz do zdrowia jest niesamowicie prosty jak próbuje przekazać autor książki dr Andrew W. Saul. Wystarczy zmienić tryb życ...
Gorąco polecamy niebanalny suplement diety Spirulina z Trawą Jęczmienną. Cóż w nim takiego niezwykłego? Spirulina sama w sobie jest niesamowitym źródłem zdrowia.
Bogactwo cennych niezbędnych do życia aminokwasów!
65 % białka, czyli aż trzykrotnie przewyższa mięso czy ryby!
14 razy więcej beta-karotenu niż marchew!
Pełen zestaw witamin z grupy B!
Substancje mineralne i mikroelementy o wysokim współczynniku biodostępności!
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i kwas linolenowy
...
Zbliżają się Mikołajki i święta Bożonarodzeniowe! Szukasz idealnego prezentu dla bliskiej Ci osoby? Spirulina 2000 sztuk w pięknym świątecznym opakowaniu to świetny pomysł na podarunek. Spraw też sobie prezent i ciesz się mocą Spiruliny przez cały rok!
Gdy przed 40 laty dokonano ponownego odkrycia bogatego w substancje odżywcze glonu o nazwie Spirulina platensis, nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się on hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie. Dziś spirulina jest ceniona na całym świecie, przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory od...
Żyjesz w pośpiechu, mało śpisz, dużo pracujesz. Coraz częściej błahe sprawy wytrącają cię z równowagi. Do tego po raz kolejny złapałeś nie wiadomo gdzie katar. Dlaczego tak się dzieje i czy możesz temu zapobiec?Ciągły pośpiech i stres nie sprzyjają właściwemu odżywianiu się. Rano zazwyczaj wybiegasz bez śniadania, na obiad zjadasz batonika lub hamburgera i dopiero wieczorem siadasz do obfitego, choć nie zawsze zdrowego posiłku. Jeśli przez dłuższy czas nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów, to jest on zmuszony do przejścia na pracę w “trybie ekonomicznym”.Chcąc utrzymać podstawowe funkcje życiowe ogran...
Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Przyswajanie magnezu, żelaza i cynku blokowane jest przez nadmiar wapnia, owoców, soku i słodyczy. Cynk jest potrzebny do uwalniania witaminy A z wątroby. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania pokarmów, odnawiania komórek i do prawidłowego przyswajania wapnia. Witamina D i A zapobiega osteoporozie i zapewnia właściwy metabolizm komórkowy....
Jest skuteczna i bezpieczna. Wytwarzają ją wszystkie rośliny mające zielony chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarza cukier (glukozę), a z niej pewną ilość kwasu askorbinowego (czyli witaminę C).Również tysiące gatunków zwierząt kręgowych wytwarzają jej znaczne ilości, gdyż mają w wątrobie pewien enzym, którego nie mają ludzie i małpy człekokształtne Dlaczego go nie mamy? Pozostaje jak na razie zagadką. Dlatego jesteśmy skazani na spożywanie pokarmów roślinnych i różnego rodzaju owoców!!! Być może dlatego właśnie człowiek jest w głównej mierze roślinożercą.Witamina C jest chemicznie związki...
Występuje ona w tak wielu produktach spożywczych, że raczej nie pojawiają się jej niedobory. Zdarzyć się mogą u niemowląt karmionych sztucznymi odżywkami ubogimi w tę witaminę, karmienie piersią zapobiega temu stanowi. Witamina E jest najłatwiej dostępna ze wszystkich witamin. Zielone części roślin, zboża, orzechy, rośliny strączkowe, różne nasiona, oliwa z oliwek owoce i warzywa są jej doskonałym źródłem. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, gotowanie potraw nie ma wpływu na jej aktywność, jest długo magazynowana w organizmie i w miarę potrzeby stopniowo wykorzystywana. Jej zapasy mogą starczyć nawet na kilka miesięcy. Witamina ta wchod...
Jest to mieszanina niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT). Jest niezbędna dla skóry, leczy trądzik, przyczynia się do obniżenia masy ciała i wzrostu płodności. Z niej organizm produkuje wiele ważnych substancji. Jej działanie polega na hamowaniu reakcji organizmu przeciwko własnym antygenom, co jest ważne dla alergii i chorób z „autoagresji”, w których, obrazowo mówiąc, organizm sam siebie traktuje jako wroga, co jest wynikiem jego niewłaściwej oceny procesów i reakcji na nie. Witamina ta przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia. Ma działanie przeciwwysiękowe i żó...
Zdrowa żywność i naturalne suplementy czy syntetyczne z apteki? Co na temat syntetycznych witamin pisze Michał Tombak w książce "Jak żyć długo i zdrowo".Pytanie: W jednym ze swoich artykułów pisał Pan, że przyjmowanie syntetycznej witaminy C jest szkodliwe. Dlaczego? (Maria K.)Odpowiedź: Szkodliwe jest nie tylko przyjmowanie syntetycznej witaminy C, ale i wszystkich syntetycznych witamin.A mianowicie...Po pierwsze:Witaminy, to związki, które nie są wytwarzane drogą syntezy w organizmie człowieka. W roślinach powstają w procesie biosyntezy pod wpływem światła Słońca i Księżyca. W komórkach roślin witamin...
Witaminy syntetyczne "to strata pieniędzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, zażywających syntetyczne preparaty witaminowe. Ja dodam od siebie, że chyba jeszcze bardziej od pieniędzy - szkoda naszego zdrowia.Sztuczne preparaty witaminowe, to standardowa zawartość półek aptecznych. Witaminy syntetyczne są krystaliczną, nieorganiczną substancją, absolutnie obcą dla naszego organizmu. Wchłania się ona do organizmu z trudnością lub też nie jest w ogóle przyswajana. Przyswajalność obniża się drastycznie, gdy mają miejsce...