• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Witamina

Wrzuć na FacebookWykop!
Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Witamina

Amigdalina

Na początku wyjaśnię wszystkim zainteresowanym czym jest amigdalina i jaki ma związek z witaminą b17 i letrilem.   Czym jest amigdalina ? Amigdalina (z łac. amygdalum, ang. amygdala = migdał) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów (nitrylozyd) występujący w nasionach / pestkach migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis) lub pestkach moreli.   No dobrze a co ma wspólnego amigdalina z letril i witaminą b17 – pewnie niektórzy jak nie wszyscy z was zapytają.   Wit...

Amigdalina - występowanie

Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich: Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus) Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w  jeżynach, aronii,  żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny ...

Działanie Amigdaliny

Letril, powszechnie znany jako witamina B17 lub amigdalina,  jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin, a w szczególności w pestkach owoców, takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i jabłka, pochodzących z rodziny różowatych. Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym, który jest wysoce bioprzenikliwy. Znaczy to, że łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Komórki raka, bez względu na jego rodzaj, zwane są jako trofoblasty.  Te komórki zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukozydazą, nazywanego inaczej enzymem odblokowującym. W reakcj...

Gorzkie pestki moreli - jakie kupować?

Oto krótki artykuł o tym jakie pestki spożywać i na co zwracać uwagę przy ich nabyciu, zwłaszcza że coraz wiecej pojawia sie ich na rynku i co raz wiecej pytań na ten temat się pojawia.   Mówiąc pestki mamy na myśli gorzkie pestki/ jądra z moreli, które w swoim składzie zawierają dużą dawkę naturalnej witaminy b17.   Słodkie pestki moreli nie mają żadnych właściwości, natomiast są stosowane na skalę masową w przemyśle spożywczo-gastronomicznym.   Na co zwracać uwagę przy zakupie: Muszą to być gorzkie pestki/ nasiona moreli Powinny to być organiczne pe...

Immuno przegoni grypę i wzmocni twoją odporność

Zima tuż tuż, a w raz z nią miliony zatkanych nosów, kosze pełne chusteczek higienicznych. Ból głowy, ból stawów, ból gardła i kaszel już wkrótce zaczną komplikować życie milionom ludzi. Oczywiście główni winowajcy to wirus grypy i przeziębienie. Każdy wie że nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje, szczególnie zimą.Ale czym dokładnie są wirusy, jak działają?Jak to się dzieje że co roku zimą, miliony ludzi kładzie się z powodu choroby do łóżek?Termin „wirus” pochodzi z łaciny i oznacza truciznę, śluz. Wirusy są najmniejszymi z patogenów. Są one tak...

Jedzenie jednego awokado dziennie likwiduje powstawanie złego cholesterolu

Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom choles...

Krzem i bor - niezbędni sprzymierzeńcy

Krzem i bor są niezbędne w funkcjonowaniu i regeneracji układu chrzęstno-szkieletowego. Ok. 90% populacji ludzkiej cierpi na niedobór krzemu i zakwaszenie organizmu. Bez krzemu nie ma odporności, nie ma życia. Skóra traci elastyczność i zdolność pełnej regeneracji (np. blizny po ranach, długie gojenie się ran).Kiedy się zranimy, nasz organizm wysyła swoje całe "wojsko krzemowe" dzięki czemu nasze ciało regeneruje się.Czy pomyśleliście co dzieje się, gdy brakuje nam krzemu? Bor wpływa na szyszynkę, na potencjał intelektualny, decyzyjność i percepcję. Bor stymuluje witaminę D3. Niedobór boru obniża przyswajalność wapnia, mie...

Mangostan najlepiej działający antyoksydant!

Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, mangostan bezwzględnie deklasuje inne przeciwutleniacze. Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę. Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu, nazywany jest Królową Owoców, dojrzewający w doskonałych możliwościach atmosferycznych, jest ...

Perfect Aging - uroda i młodość pochodzą z wnętrza

Czy mają Państwo też czasem takie wrażenie spoglądając w lustro, że czas w przyspieszonym tempie znowu ukradł nam kilka lat życia? Ale nie musi tak być. Dowodem na to są chociażby zwierzęta żyjące w naturalnym środowisku, które zachowują młodość do późnego wieku. Sarny, zające, ptaki, ryby i mniejsze żyjątka zachowują niemal do ostatnich chwil swego życia stałą wagę ciała i cudowne futro, pióra czy skórę, a wszystko na skutek zdrowego, naturalnego odżywiania się. Ponieważ prawda jest taka, iż uroda i młodość mają swoje źródło w przemianie materii, więc pochodzą z wnętrza. Na przykład stan naczyń krwionośnych ma wpływ na wygląd twarzy i o...

Polecamy: CCA - naturalne przeciwutleniacze

Każde dziecko wie, ze tlen jest dla ludzi niezbędny do życia. Tlen potrafi jednak zmieniać swoje oblicze jak „Dr. Jekyll i Mr. Hyde”. Z jednej strony troszczy się o nas czule i przynosi nam życie, z drugiej natomiast potrafi być nieprzyjazny i na wiele sposobów negatywnie wpływać na naszą kondycję zdrowotną. Powód: nie wszystkie cząsteczki tlenu są do siebie podobne.Znaczna większość wdychanego tlenu jest stabilna i niezbędna dla podtrzymania życia. Istnieją jednak także tak zwane niestabilne cząsteczki tlenu i właśnie do nich zaliczają się wolne rodniki. Bardzo szybko mogą się one przerodzić w substancje trujące. Stabilne i niestabilne cząsteczki t...

Pytania do dietetyka. Dziś o nowalijkach, żelazie, B12 i diecie wysokobiałkowej

Poniżej przedstawiamy wywiad ze współpracującą z nami panią Agnieszką Biernat - terapeutą - dietetykiem, specjalistą ds. profilaktyki i promocji zdrowia. Właścicielką Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem ,kursy gotowania). Pani Agnieszka jest też autorką książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także programów i wywiadów radiowych oraz telewizyjnych, artykułów i wywiadów prasowych. H.G.: Pani Agnieszko, mamy już czas nowalijek i owoców sezonowych...

Spirulina 2000 spiruletek w ozdobnej puszce świątecznej! - Idealny pomysł na prezent!

Zbliżają się Mikołajki i święta Bożonarodzeniowe! Szukasz idealnego prezentu dla bliskiej Ci osoby? Spirulina 2000 sztuk w pięknym świątecznym opakowaniu to świetny pomysł na podarunek. Spraw też sobie prezent i ciesz się mocą Spiruliny przez cały rok! Gdy przed 40 laty dokonano ponownego odkrycia bogatego w substancje odżywcze glonu o nazwie Spirulina platensis, nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się on hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie. Dziś spirulina jest ceniona na całym świecie, przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory od...

Tajemnice naszego organizmu cz. 1

Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Przyswajanie magnezu, żelaza i cynku blokowane jest przez nadmiar wapnia, owoców, soku i słodyczy. Cynk jest potrzebny do uwalniania witaminy A z wątroby. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania pokarmów, odnawiania komórek i do prawidłowego przyswajania wapnia. Witamina D i A zapobiega osteoporozie i zapewnia właściwy metabolizm komórkowy....

Witamina A

Przyczyny powszechnie występującego niedoboru witaminy A Jednym z najlepiej rozpoznanych niedoborów naszych czasów jest niedobór witaminy A. Jego przyczyną jest nie tylko niedostateczne spożycie bogatych w tę witaminę zielonych i żółtych warzyw. Duże ilości witaminy A znajdują się w zwierzęcej wątrobie, lecz obecnie jej spożywanie może być nie korzystnym rozwiązaniem, nie tylko ze względów etycznych lecz także z uwagi na fakt, że przemysłowo hodowane zwierzęta są nafaszerowane chemikaliami, hormonami i lekarstwami, które gromadzą się w ich wątrobach ( podobnie jest z naszymi też gromadzą wszystkie toksyny i dlatego dobrze jest stosować okr...

Witamina B 17 lekarstwem na raka

Witamina B17 (laetrile) od lat w medycynie alternatywnej odnosi niewiarygodnie skuteczne działanie w leczeniu nowotworów i profilaktyce przeciwko rakowi.  W grudniu 2000 roku australijskie gazety donoszą,, że naukowcy w Londynie odkryli “naturalny system produkujący cyjanek potasu, wytwarzany przez rośliny”, którego zadaniem byłoby lokalizowanie i niszczenie tumorów rakowych u ludzi. Chociaż badacze przedstawiają kassawe, jako roślinne źródło cyjanku aktywnie niszczącego tumory, to KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący się w pestkach moreli, czyli źródle zniesławionej i zakazanej wita...

Witamina C

Jest skuteczna i bezpieczna. Wytwarzają ją wszystkie rośliny mające zielony chlorofil, który w reakcji zwanej fotosyntezą wytwarza cukier (glukozę), a z niej pewną ilość kwasu askorbinowego (czyli witaminę C).Również tysiące gatunków zwierząt kręgowych wytwarzają jej znaczne ilości, gdyż mają w wątrobie pewien enzym, którego nie mają ludzie i małpy człekokształtne Dlaczego go nie mamy? Pozostaje jak na razie zagadką. Dlatego jesteśmy skazani na spożywanie pokarmów roślinnych i różnego rodzaju owoców!!! Być może dlatego właśnie człowiek jest w głównej mierze roślinożercą.Witamina C jest chemicznie związki...

Witamina C chroni przed osteoporozą

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że podawanie myszom witaminy C zapobiega utracie przez nie gęstości kości. Wyniki badania opublikowano w internetowym wydaniu czasopisma "PLoS ONE".Badacze z Mount Sinai School of Medicine (USA) przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że witamina C może zapobiegać osteoporozie u myszy. Dzieje się tak za sprawą wpływu witaminy C na aktywność osteoblastów (komórek kościotwórczych), przyczynianie się do dojrzewania niedojrzałych komórek kostnych i zapewnianie odpowiedniej mineralizacji."Świat medyczny wiedział już od jakiegoś czasu, że małe ilości witaminy C mogą powodować szkorbut i kruchość kości...

Witamina C pochodzenia naturalnego

Laureat nagrody Nobla (ściślej – dwóch nagród Nobla), pisarz, fizyk, i chemik, prof. dr hab. Linus Pauling, przez całe dziesięciolecia cierpiał pod ostrzałem niezasłużonej krytyki za swoje entuzjastyczne poglądy na temat witaminy C. Prawdopodobnie największa pogarda spotkała jego wczesne prace poświęcone antyrakowemu działaniu tej witaminy. Na próżno publikował dowody potwierdzające swoją teorię – lekarze alopaci ani o krok nie ruszyli się z wygodnie okupowanych pozycji odrzucających świadectwo o potencjale witamin jako środków leczniczych. Od jakiegoś czasu sytuacja zaczęła się zmieniać na korzyść zwolenników poglądów Paulinga. W 1991 ...

Witamina E

Występuje ona w tak wielu produktach spożywczych, że raczej nie pojawiają się jej niedobory. Zdarzyć się mogą u niemowląt karmionych sztucznymi odżywkami ubogimi w tę witaminę, karmienie piersią zapobiega temu stanowi. Witamina E jest najłatwiej dostępna ze wszystkich witamin. Zielone części roślin, zboża, orzechy, rośliny strączkowe, różne nasiona, oliwa z oliwek owoce i warzywa są jej doskonałym źródłem. Występuje tylko w roślinach. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, gotowanie potraw nie ma wpływu na jej aktywność, jest długo magazynowana w organizmie i w miarę potrzeby stopniowo wykorzystywana. Jej zapasy mogą starczyć nawet na kilka miesięcy. Witamina ta wchod...

Witamina F

Jest to mieszanina niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT). Jest niezbędna dla skóry, leczy trądzik, przyczynia się do obniżenia masy ciała i wzrostu płodności. Z niej organizm produkuje wiele ważnych substancji. Jej działanie polega na hamowaniu reakcji organizmu przeciwko własnym antygenom, co jest ważne dla alergii i chorób z „autoagresji”, w których, obrazowo mówiąc, organizm sam siebie traktuje jako wroga, co jest wynikiem jego niewłaściwej oceny procesów i reakcji na nie. Witamina ta przeciwdziała infekcjom, podnosi odporność na zakażenia. Ma działanie przeciwwysiękowe i żó...

Witaminy syntetyczne

Witaminy syntetyczne "to strata pieniędzy" - twierdzi prof. Rory Collins z Uniwersytetu Oksfordzkiego, szef zespołu, który przez pięć lat badał 20 tys. osób w wieku od 40 do 80 roku życia, zażywających syntetyczne preparaty witaminowe. Ja dodam od siebie, że chyba jeszcze bardziej od pieniędzy - szkoda naszego zdrowia.Sztuczne preparaty witaminowe, to standardowa zawartość półek aptecznych. Witaminy syntetyczne są krystaliczną, nieorganiczną substancją, absolutnie obcą dla naszego organizmu. Wchłania się ona do organizmu z trudnością lub też nie jest w ogóle przyswajana. Przyswajalność obniża się drastycznie, gdy mają miejsce...

Żelazo - obalamy mit

Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.   Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania ż...

Żelazo w diecie wegetariańskiej

Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły
Borelioza - jak skutecznie i naturalnie się wyleczyć? Przedstawiamy charakterystykę i całą specyfikę choroby zwanej boreliozą oraz naturalne i skuteczne sposoby na jej w ... Więcej »
Metale ciężkie - jak się oczyścić? Do najniebezpieczniejszych metali cięzkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te meta ... Więcej »
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał Ta super alga nazywana jest “mlekiem Matki Ziemi” ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gammalino ... Więcej »
Polecamy książkę: "Wylecz się sam. Megadawki witamin" Niezwykle ważna książka, stanowi encyklopedię naturalnego zdrowia. Niezbędna na półce świadomego zdrowia człowi ... Więcej »
Popularne Artykuły
Liść laurowy w oczyszczaniu kości i stawów Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy ... Więcej »
Lewatywa z kawy Lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn lipofilnych z organizmu. Zastosowanie tej metody j ... Więcej »
Oczyszczanie wątroby wg Hulda Regehr Clark Kolejna prosta metoda. Oczyszczanie wątroby jest bardzo bezpieczne. Autorka podaje, że na ponad 500 przypadków, w tym ... Więcej »
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.