Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Witamina cZima tuż tuż, a w raz z nią miliony zatkanych nosów, kosze pełne chusteczek higienicznych. Ból głowy, ból stawów, ból gardła i kaszel już wkrótce zaczną komplikować życie milionom ludzi. Oczywiście główni winowajcy to wirus grypy i przeziębienie. Każdy wie że nasz organizm jest osłabiony i narażony na infekcje, szczególnie zimą.Ale czym dokładnie są wirusy, jak działają?Jak to się dzieje że co roku zimą, miliony ludzi kładzie się z powodu choroby do łóżek?Termin „wirus” pochodzi z łaciny i oznacza truciznę, śluz. Wirusy są najmniejszymi z patogenów. Są one tak...
Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom choles...
Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, mangostan bezwzględnie deklasuje inne przeciwutleniacze.
Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę.
Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu, nazywany jest Królową Owoców, dojrzewający w doskonałych możliwościach atmosferycznych, jest ...
Czy mają Państwo też czasem takie wrażenie spoglądając w lustro, że czas w przyspieszonym tempie znowu ukradł nam kilka lat życia? Ale nie musi tak być. Dowodem na to są chociażby zwierzęta żyjące w naturalnym środowisku, które zachowują młodość do późnego wieku. Sarny, zające, ptaki, ryby i mniejsze żyjątka zachowują niemal do ostatnich chwil swego życia stałą wagę ciała i cudowne futro, pióra czy skórę, a wszystko na skutek zdrowego, naturalnego odżywiania się. Ponieważ prawda jest taka, iż uroda i młodość mają swoje źródło w przemianie materii, więc pochodzą z wnętrza. Na przykład stan naczyń krwionośnych ma wpływ na wygląd twarzy i o...
Każde dziecko wie, ze tlen jest dla ludzi niezbędny do życia. Tlen potrafi jednak zmieniać swoje oblicze jak „Dr. Jekyll i Mr. Hyde”. Z jednej strony troszczy się o nas czule i przynosi nam życie, z drugiej natomiast potrafi być nieprzyjazny i na wiele sposobów negatywnie wpływać na naszą kondycję zdrowotną. Powód: nie wszystkie cząsteczki tlenu są do siebie podobne.Znaczna większość wdychanego tlenu jest stabilna i niezbędna dla podtrzymania życia. Istnieją jednak także tak zwane niestabilne cząsteczki tlenu i właśnie do nich zaliczają się wolne rodniki. Bardzo szybko mogą się one przerodzić w substancje trujące. Stabilne i niestabilne cząsteczki t...
Zbliżają się Mikołajki i święta Bożonarodzeniowe! Szukasz idealnego prezentu dla bliskiej Ci osoby? Spirulina 2000 sztuk w pięknym świątecznym opakowaniu to świetny pomysł na podarunek. Spraw też sobie prezent i ciesz się mocą Spiruliny przez cały rok!
Gdy przed 40 laty dokonano ponownego odkrycia bogatego w substancje odżywcze glonu o nazwie Spirulina platensis, nikt nie przypuszczał, że w tak zawrotnym tempie stanie się on hitem najpierw w Japonii, później w USA i całej Europie. Dziś spirulina jest ceniona na całym świecie, przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory od...
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że podawanie myszom witaminy C zapobiega utracie przez nie gęstości kości. Wyniki badania opublikowano w internetowym wydaniu czasopisma "PLoS ONE".Badacze z Mount Sinai School of Medicine (USA) przeprowadzili eksperyment, który wykazał, że witamina C może zapobiegać osteoporozie u myszy. Dzieje się tak za sprawą wpływu witaminy C na aktywność osteoblastów (komórek kościotwórczych), przyczynianie się do dojrzewania niedojrzałych komórek kostnych i zapewnianie odpowiedniej mineralizacji."Świat medyczny wiedział już od jakiegoś czasu, że małe ilości witaminy C mogą powodować szkorbut i kruchość kości...
Laureat nagrody Nobla (ściślej – dwóch nagród Nobla), pisarz, fizyk, i chemik, prof. dr hab. Linus Pauling, przez całe dziesięciolecia cierpiał pod ostrzałem niezasłużonej krytyki za swoje entuzjastyczne poglądy na temat witaminy C. Prawdopodobnie największa pogarda spotkała jego wczesne prace poświęcone antyrakowemu działaniu tej witaminy. Na próżno publikował dowody potwierdzające swoją teorię – lekarze alopaci ani o krok nie ruszyli się z wygodnie okupowanych pozycji odrzucających świadectwo o potencjale witamin jako środków leczniczych. Od jakiegoś czasu sytuacja zaczęła się zmieniać na korzyść zwolenników poglądów Paulinga. W 1991 ...
Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania ż...
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...