Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: WegetarianizmJesteśmy grupą młodych ludzi i każdy z Nas ma swoją historię, która zakończyła się wejściem na ścieżkę zdrowia. I ta droga wciąż nie ma końca, bo jesteśmy w ciągłym rozwoju i to jest właśnie piękne. Staramy się być elastyczni, szukać nowych inspiracji i nadal w tym wszystkim ścieramy się z różnymi nawykami, których przyczyny u każdego człowieka tkwią głębiej. I choć łączy nas wegetarianizm, ma on różne odcienie i barwy, przechodził i nadal przechodzi wiele przemian - od wegetarianizmu (żywimy się w ten sposób już kilka, a także kilkanaście lat), niekiedy poprzez weganizm, z zamiłowaniem do surowej diety, dokąd Nas jeszcze poprowadzi...
Polecamy książkę jakich brak na rynku polskim, a jakich bardzo potrzeba: "Dlatego nie jemy zwierząt". To pierwsza książka dla dzieci, która ze szczerością i współczuciem przygląda się życiu i niedoli zwierząt na fermach przemysłowych. Barwna obsada złożona ze świnek, indyków, krów i wielu innych zwierząt przybliży młodym czytelnikom wegetarianizm i weganizm.
Książka w sposób wyważony pokazuje dzieciom prawdę o ogólnoświatowym przemyśle tortur jednocześnie nie naruszając dziecięcej wrażliwości, nie wyrządzając szkód psychicznych. Nie ma tam epatowania cierpieniem zwierząt i...
Książka "Zdrowy maluch" Magdaleny Sikoń i Moniki Skowron to bardzo ciekawa propozycja poradnika żywieniowego dla rodziców nie tylko wegetarian, ale też dla tych, którzy po prostu zdrowo chcą odżywiać swoje pociechy. Szczegółowo, a jednocześnie zwięźle opisane są warzywa i owoce, zboża, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe. Wystarczające informacje do tego, aby podkreślić walory odżywcze i dobrodziejstwa jakie płyną dla naszego organizmu. Bardzo ładnie opisane, można powiedzieć, że to taka kwintensencja informacji o poszczególnych roślinach, tego jakie substancje odżywcze zawierają i jaki mają wpływ na nasz organizm, dlaczego warto je jeść. Do t...
Co warto jeść, a czego nie warto, by dostarczyć sobie odpowiednie ilości żelaza? Dieta wegetariańska nie przekreśla tej możliwości, gdyż obfituje w sporo produktów, które nie tylko dostarczają tego niezbędnego składnika, lecz także ułatwiają jego wchłanianie. Wśród witamin i minerałów niezbędnych w tworzeniu hemoglobiny wymienić należy: żelazo, kwas foliowy, witaminę C oraz B12. W tym tekście zajmę się szczególnie tym pierwszym. Żelazo w pożywieniu posiada 2 formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, niestety znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – główni...