Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: SzczawDziwne połączenie? Ale tylko na pierwszy rzut oka. Bardzo smakowity - wczoraj mieliśmy okazję go spróbować. Nie czuć kwaskowatego smaku, a dzięki bananom ma słodkawy posmak, do tego mega zdrowy! A oto składniki:
75 g szczawiu3 banany2 szklanki wody1 łyżka oleju lnianego
Wystarczy zmiksować ręcznym blenderem.
Sczaw jest doskonały w chorobach układu krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, pomocny w chorobach nerek i wątroby, a nawet w leczeniu nowotworów. Prof. nauk Abigail Aquikar Contreras zaleca codziennie picie 1 litra szczawiowej wody sporządzonej z 10 gram s...
Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernych ilości posiłków i niekorzystnych pokarmów. Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy "cementuje" nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.Toksyny "wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, bark&oacu...
KORZENIE SZCZAWIUSurowiec leczniczy stanowią korzenie szczawiu lancetowatego. Wykopuje się je jesienią lub wczesną wiosną i suszy.Korzenie szczawiu lancetowatego i innych kobylaków zawierają związki garbnikowe, pochodne antrachinonowi (min emodyna, kwas chryzofanowy), organiczne połączenia żelaza, cukry, kwasy organiczne (kawowy), znaczne ilości szczawianu wapnia. Liście zawierają flawonoidy, karoten i witaminę C.ZASTOSOWANIE W LECZNICTWIE DOMOWYMKorzeń szczawiu stosowany jest w zatruciach pokarmowych, biegunkach infekcyjnych, nadmiernej fermentacji, wzdęciach, także w niedokrwistości, utracie krwi. W medycynie lud...