• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Soja

Wrzuć na FacebookWykop!
Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Soja

Dlaczego warto jeść miso

Zalety miso Artykuł, który ukazał się w Health Food Review w lipcu 1968 roku na temat miso, zawiera informację, że w kubku zupy miso znajduje się około 1 ½ grama tłuszczu nienasyconego i około 4 gramów wysokiej jakości białka, które to składniki są niezbędne do zachowania normalnej aktywności człowieka i zdrowia. Miso poleca się też jako środek zapobiegawczy w przypadku niedostatecznej ilości minerałów. Ciało zużywa minerały, by zneutralizować kwaśność krwi, powstającą w trakcie wytwarzania energii poprzez utlenianie. Dla uniknięcia uszczuplenia zapasów minerałów w kościach i innych organach, trzeba je codziennie dostarczać o...

Fermentowane produkty sojowe

Do fermentowanych produktów sojowych należą : tempeh, miso, tofu, sosy sojowe i natto. Żywność fermentowana nie tylko zawiera sporo cennej witaminy B12 ale także ułatwia jej wchłanianie. Białko i inne składniki odżywcze dostarczane są w łatwiejszej do strawienia postaci, gdyż wcześniej zostają wstępnie przetrawione przez bakterie i drobnoustroje. Proces fermentacji w zasadniczy sposób zmienia charakter pożywienia – nadaje produktom zdolność do ekspansywnego oddziaływania na organizm.    W KILKU ZDANIACH O WŁAŚCIWOŚCIACH Tempeh pochodzi z Indonezji, wytwarza się go z ziaren lekko podg...

Japońskie Natto - fermentowana soja suszona

Natto występuje na liście najzdrowszych produktów na świecie oraz zajmuje pierwsze miejsce w Japonii wśród innych produktów poddanych procesowi fermentacji. Soja jest niemodyfikowana genetycznie, gdyż w Japonii występuje całkowity zakaz modyfikacji. Produkt cieszy się zainteresowaniem nie tylko w krajach wschodu ale również i w Europie ze względu na swoje właściwości zdrowotne: klucz do naszego zdrowia. Enzym nattokinaza, występujący jedynie w natto, oczyszcza krew, rozpuszcza skrzepy (jest bezpieczniejszym i silniejszym środkiem niż aspiryna), zmniejsza poziom cholesterolu, w wyniku czego obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz poziom cukru we krwi, ni...

Kiełki w naszej kuchni

Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się  w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w. NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW? Przemiany zachodzące podczas kieł...

Na tropie GMO

Ziarna soi są nie tylko bogate w białko, ale i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jemy je częściej niż nam się wydaje: tofu, sosy sojowe, olej rafinowany będący składnikiem margaryny i majonezu, lecytyna stosowana w wyrobach piekarniczych i cukierniczych – to wszystko powstaje z soi. Ta roślina strączkowa ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę – prawie trzy czwarte światowych upraw soi to organizmy zmodyfikowane genetycznie, w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms). Co to oznacza w praktyce? Ziarna takiej soi zostały wyposażone w nowe właściwości, które pozwalają jej bronić się przed szkodnikami atakującymi ją, kiedy jeszcze rośnie na polu. &...

Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Aktualnie w krajach wysoko uprzemysłowionych są niestety mniej popularne, na drugi plan wyparły je bowiem łatwe do przygotowania źródła białka (głównie zwierzęce), takie jak mięso, drób i nabiał. Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Wartościowe zestawienia to: ryż i fasola, jęczmień i soczewica, ciecierzyca i kasza jaglana. Doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Wiele osób ma problemy z trawieniem strączkowych, bardzo często jest ...
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Sklep CzaryMary.pl
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 0
Ostatnie Artykuły
Borelioza - jak skutecznie i naturalnie się wyleczyć? Przedstawiamy charakterystykę i całą specyfikę choroby zwanej boreliozą oraz naturalne i skuteczne sposoby na jej w ... Więcej »
Metale ciężkie - jak się oczyścić? Do najniebezpieczniejszych metali cięzkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te meta ... Więcej »
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał Ta super alga nazywana jest “mlekiem Matki Ziemi” ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gammalino ... Więcej »
Polecamy książkę: "Wylecz się sam. Megadawki witamin" Niezwykle ważna książka, stanowi encyklopedię naturalnego zdrowia. Niezbędna na półce świadomego zdrowia człowi ... Więcej »
Popularne Artykuły
Liść laurowy w oczyszczaniu kości i stawów Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy ... Więcej »
Lewatywa z kawy Lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn lipofilnych z organizmu. Zastosowanie tej metody j ... Więcej »
Oczyszczanie wątroby wg Hulda Regehr Clark Kolejna prosta metoda. Oczyszczanie wątroby jest bardzo bezpieczne. Autorka podaje, że na ponad 500 przypadków, w tym ... Więcej »
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.