Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: SłodzikO aspartamie napisano już wiele. Moim zdaniem – informacji o tej substancji nigdy za wiele. Substancja ta jest przykładem bezkompromisowej walki o zysk pewnej korporacji, mimo wielu zarzutów, obaw i kontrowersji wokół niej. Wielu z was na pewno słyszało o aspartamie – można go spotkać w wielu różnych produktach spożywczych np. w gumie do żucia, "sokach" w kartonikach czy kolorowych napojach gazowanych, farmaceutykach (tabletki musujące i do ssania) oraz w niemal wszystkich produktach "dietetycznych" i "zero" (pewnie masz gdzieś pod ręką któryś z tych cudownych produktów – przeczytaj etykietę ze składem). Aspa...
Powszechnie dziś używany sztuczny słodzik, aspartam, uznać można za kamień milowy w historii przemysłu dietetycznego, który powoduje nowotwory mózgu, ślepotę i choroby układu limfatycznego. Od wprowadzenia aspartamu na rynek w 1983 roku tylko w USA wzrosła o 60% liczba przypadków nietypowych nowotworów mózgu, a osób cierpiących na cukrzycę o 30%. Wielu lekarzy zaczęło uświadamiać sobie, że coś jest nie w porządku. Jednak FDA odpowiadała, że aspartam to jeden z najdokładniej przetestowanych dodatków spożywczych na świecie.
Film doskonale ukazuje jak wielkie koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek - wszystko dla...
W rzetelność swego czasu wymyślonego przez Melchiora Wańkowicza, reklamowego sloganu mówiącego, że "cukier krzepi", wierzą już tylko dzieci. Zarówno producenci słodkiej rafinady jak i "naukowcy" upowszechniający tę bajeczkę doskonale wiedzą, że w pełni zasługuje ona na swój przydomek: "biała śmierć". Coraz więcej osób ma świadomość spustoszenia, jakie czyni cukier w organizmie okradanym z niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania witamin z grupy B oraz mikroelementów takich jak magnez, wapń czy cynk. Rzeczone składniki są niezbędne m. in. do przyswajania i pozyskiwania energii z węglowodanów; warzywa, owoce i produkty z pełnej - czyli raz...
Czy produkty określane przez producentów mianem "light" są zdrowsze, mniej kaloryczne? Warto wydawać większe pieniądze na tego typu żywność? Odpowiedź na te pytania może nie być wcale taka prosta.Dzisiaj zastanowimy się, czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych. Włączając telewizor, przeglądając gazety ciągle widzimy reklamy tego typu wyrobów. Aktualnie, gdy hasło „żyj-zdrowo” stało się bardzo modne i na czasie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek produktów o obniżonej zawartości poszczególnych składników. Nie dziwmy się im, sami na...
Wiele osób dbających o zdrowie i chcących unikać złogów tłuszczu w naczyniach krwionośnych, a co za tym idzie chorób serca, postanawia zrzucić zbędne kilogramy wykluczając z diety cukier rafinowany (i słusznie) zastępując go sztucznym słodzikiem – aspartamem (niesłusznie). Okazuje się, że sztuczne słodziki do których należy aspartam i sacharyna wprowadzają organizm w błąd wysyłając do mózgu fałszywe informacje. Są słodkie, a jednocześnie nie dostarczają nam energii w postaci kalorii.Szczury karmione na przemian słodzikiem i glukozą tracą orientację, czy spożywają cukier dostarczający energii, czy słodzik. Słodki smak jest postrzega...
Rodzaj stevia obejmuje około 150 gatunków ale tylko jeden z nich Stevia rebaudiana ma wyjątkowe, słodkie właściwości. Stevia jest rośliną wieloletnią. Nie wytrzymuje spadku temperatury poniżej 0C i w zimniejszym klimacie bywa czasem uprawiana jako roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości około 1 metra, liście mają 2-3 cm długości.
Stevia pochodzi z Paragwaju, gdzie jest używana od setek lat jako naturalny słodzik. Paragwajczycy stosują także stevię do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego. Stevia zawiera glikozydy około 250-450 razy słodsze od sacharozy, nie mając przy tym pr...