Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: RoślinaRoślina Iberis amara (Ubiorek gorzki) znana była już w starożytności, w swoich pracach opisywali ją m.in. Galen – wybitny lekarz rzymski żyjący w II w. n. e., a także Pliniusz, historyk i pisarz, który jako pierwszy zastosował nazwę Iberis. Nazwa wskazuje na pochodzenie rośliny z okolic Półwyspu Iberyjskiego, amara oznacza „gorzki w smaku”. Współczesne badania kliniczne potwierdziły unikalny wpływ Iberis amara na zwiększanie napięcia mięśni żołądka i jelit.Osłabienie napięcia lub nawet zwiotczenie mięśni żołądka i jelit powoduje, że nie są one w stanie przesunąć treści pokarmowej do dalszej części układu pokarmowego. Zaleganie pokar...
Natura przyjazna kobietom
Cimicifuga racemosa (pluskwica groniasta) to znana od stuleci roślina lecznicza. W języku niemieckim nosi nazwę “korzeń kobiet”. Ojczyzną rośliny jest Kanada i USA, obecnie występuje również w Europie i Azji Północnej. Surowcem farmaceutycznym jest wysuszone i pocięte kłącze zbierane w okresie dojrzałości owoców zawierające substancje aktywne.HistoriaCimicifuga racemosa była używana przez północnoamerykańskich Indian, jak również kolonizatorów przeciw wielu różnym chorobom m.in. na dolegl...
Pokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby.
Zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii - przede wszystkim mocznika. Dlatego może być wykorzystana w leczeniu przewlekłych zakażeń i kamicy moczowej. Warto pamiętać, że korzenie pokrzywy mają silniejsze działanie moczopędne niż liście.
Ponadto pokrzywa znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a także hamuje małe krwawienia. Może być dobrym lekiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach.
Zawarte w pokrzywie związki czynne obniżają poziom cukru we krwi. Z tego powodu mogą być u...
Spożywanie ziół to bardzo cenny i prosty sposób na zdrowie. Przedstawiam kilka ziół, które używane są jako przyprawy w naszych kuchniach, a także kilka przepisów jak wykorzystać do potraw mieszanki różnych ziół w celach leczniczych.Lubczyk - roślina ma bardzo oryginalny, korzenny, intensywny zapach i smak. To od tej przyprawy pochodzi smak i zapach "maggi" - chemicznej przyprawy do zup, sosów i innych potraw. Do wykorzystania w potrawach używa się zarówno korzenia jak i świeżych i suszonych listków. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych, jest też moczopędny i lekko żółciopę...