Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: PokarmMożna powiedzieć, że cukrzyca oznacza głodowanie. Komórki domagają się swojego naturalnego pokarmu jakim jest glukoza, czyli cukier prosty. U cukrzyków cukier ten nie może się przedostać z krwi do komórek. Aby mógł on trafić do komórek tłuszczowych, mięśni i wątroby potrzebny jest hormon zwany insuliną. Ten hormon ma za zadanie otwierać wejście w błonie komórkowej, przez które glukoza przedostaje się do komórki. Wtedy zaczyna się cukrzyca. We krwi wzrasta stężenie cukru, który wydziela się z organizmu w moczu. Nadmierne oddawanie moczu prowadzi do pragnienia i odwodnienia, co dalej prowadzi do spadku wagi ciała i słabości. W skr...
Zaparcie to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości układu pokarmowego. Jej przyczyna tkwi głównie w niewłaściwej diecie. Pozbycie się zaparcia, jest jednak stosunkowo proste i możemy to zrobić, za pomocą wyłącznie tego, co znajdziemy w naszym własnym domu.Problemy z układem trawiennym to swego rodzaju choroba cywilizacyjna. Statystycznie co drugi człowiek ma bądź miał też w ciągu życia jakiekolwiek problemy z trawieniem. Jedną z najczęstszych dolegliwości jaka może nas spotkać, zarazem bardzo nieprzyjemną są zaparcia. Cierpi na nią około 20% społeczeństwa. Jej przyczyny doszukiwać by się można przede wszystkim w złej diecie i małej ilości ruchu.Częs...
Nowoczesna medycyna obraca się wokół "pigułki na wszystko". I taki stan rzeczy przemysł farmaceutyczny chce utrzymać, bo dobre zdrowie jest może sensowne, ale nie jest dochodowe. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów zachodnich. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki...
1/8
...
Pomyślałem, że wybiorę parę moich "ulubionych" produktów konsumowanych na szeroką skalę i krótko wspomnę, dlaczego nie są zdrowe:
- lody - nie powinno się jeść nic co ma niższą temperaturę niż temperatura otoczenia, wyziębia to organizm. Aby strawić taki produkt potrzeba dużej ilości energii aby to najpierw ogrzać, dopiero po ogrzaniu nasz żołądek może przetwarzać dany produkt dalej
- coca cola, fanta itd. – te produkty mają za dużo cukru, konserwantów i środków koloryzujących, no i gaz, poza tym pije się go zimnym, a nie powinno się pić nic co ma niższą temperaturę niż temperatura otoc...
Kto z nas nie lubi lodów? Komu nie kojarzą się ze słońcem, latem , wakacjami, wypoczynkiem? W upalne dni to największy dziecięcy /i nie tylko/ smakołyk. Zajadamy się nimi, traktujemy je jak delicje, coś co poprawia nam nastrój, zaspokaja nasze zachcianki na słodkości i przynosi chwilowe ochłodzenie w upalny dzień.Czy wkładając do ust porcję lodów zastanawiamy się, ile w niej jest śmietany, cukru,wanilii, owoców, orzechów, migdałów, czekolady i innych z pozoru zdrowych składników?Lody produkowane przemysłowo to mieszanina białek mleka, cukru, tłuszczu i innych substancji nadających określony smak, kolor, czy zapach, a owoce czy orzechy ...
Mikstura oczyszczająca nie jest lekiem, bowiem sama żadnych chorób nie leczy, natomiast po pierwsze zapobiega im, a po drugie – stwarza systemowi odpornościowemu warunki, by już istniejące choroby mógł usunąć samodzielnie. Jak to jest możliwe? Otóż, jak wiadomo, przyczyną wszystkich chorób są toksyny, przede wszystkim te wnikające do organizmu z przewodu pokarmowego przez nieszczelności jelit - nadżerki czyli niewidoczne gołym okiem, widoczne tylko pod mikroskopem w badaniu histopatologicznym mikrourazy nabłonka jelitowego. I to jest główne zadanie Mikstury oczyszczającej – systematyczne likwidowanie nadżerek.W pr...
Napoje oczyszczające okrężnicę, to takie które tworzą duża masę przemieszczającą się przez przewód pokarmowy, po drodze wypychając pożywienie z zablokowanych obszarów. Podczas przemieszczania się powiększają swoją objętość i wypełniają zagłębienia i szczeliny, usuwając z nich zalegające pożywienie. Najpopularniejszym materiałem to nasiona babki śródziemnomorskiej (psyllium). Wchłaniają one od 10 do 15 razy więcej wody niż same wiążą i pęcznieją. Inne podobne nasiona to siemię lniane i szałwia hiszpańska (chia). Wszystkie należą do nasion galaretowatych i po zmoczeniu tworzą gęsty żel. Te nasiona całe lub sproszkowane, miesza się z ...
Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja / Homegrown Revolution - Radical Change Taking Root (Część 1)
Krótki dwuczęściowy film przedstawiający pewną amerykańską rodzinę, która w proteście przeciwko genetycznie modyfikowanej i chemicznej żywności zalewającej rynek spożywczy zamieniła swój malutki miejski dom z kawałkiem trawnika w prawdziwą organiczną farmę produkującą rocznie prawie 3 tony zdrowego jedzenia. Państwo Dervaes w swojej posiadłości o powierzchni 20 na 40 metrów spożytkowali każdy centymetr kwadratowy ogrodu, zainwestowali też w ogniwa fotowoltaiczne i inne urządzenia zmniejszające zużycie energii, ...
Od lat o preparacie Vita Biosa mówi i pisze się na całym świecie. Niemiecki miesięcznik "Grenzenlos" nazwał ten preparat boskim pokarmem. Inna gazeta "Raum und Zeit" opisując przykład "cudownych" wyleczeń w swoim obszernym artykule o Vita Biosa pisała: "Bierzcie przykład z natury! Mikroorganizmy, które czynią cuda w ludzkim organizmie". Twórcą preparatu, Vita Biosa był Erik Nielsen - ekolog i doradca duńskiego rządu do spraw ochrony środowiska. Preparat jes...
WODA REDOX®
określany i znany również jako Alkaliczna Żywa Woda. Napój taki znany jest od wielu lat na rynku japońskim, amerykańskim, australijskim i kanadyjskim, np. pod nazwą H4O Beverage. W Japonii od wielu lat stosuje się go powszechnie - do picia oraz kosmetycznie a przede wszystkim przez lekarzy w celach medycznych. Napój ten zdecydowanie wyróżnia się na korzyść dla organizmu swoimi właściwościami, od wszystkich napojów występujących na naszym rodzimym rynku i...
W naturalnym środowisku wszystkie zwierzęta jedzą żywy pokarm, taki jakiego dostarcza im natura. Tylko ludzie gotują pożywienie i tylko ludzie cierpią na szeroko rozpowszechnione choroby i dolegliwości. Te osoby, które odżywiają się głównie żywym pożywieniem, są bardziej czujne, myślą jaśniej i bardziej logicznie i stają się bardziej aktywne. A co najbardziej istotne, osoby odżywiające się żywym pożywieniem stają się często wolne od chorób.
Gotowanie jest procesem niszczenia żywności i to już od momentu, gdy zosta...
Powszechnie uważa się, że najbogatszym źródłem żelaza jest mięso. Jednak takie przekonanie może łatwo wprowadzić pewne zamieszanie. Dlaczego? Otóż mięso zawiera tzw. żelazo hemowe, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, niezależnie od tego czy istnieje jego niedobór czy też nie. Często prowadzi to do przedawkowania żelaza, ponieważ organizm ludzki nie posiada żadnych aktywnych zdolności usuwania nadmiaru żelaza.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku żelaza niehemowego, które wchodzi w skład pokarmów pochodzenia roślinnego. Jest ono trudniej przyswajalne, ale za to organizm może kontrolować poziom występowania ż...