Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: PłatkiPłyn do mycia naczyń z soli i octu: - 400 ml wody - 200 g soli drobnoziarnistej - 100 ml octu spirytusowego - sok z 3 cytryn.Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą i gotować około 10 min, aż płyn zgęstnieje. Płyn do mycia naczyń z octu i sody oczyszczonej: - 2 litry gorącej wody - 1 łyżeczka octu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 5 g płatków mydlanych - kilka kropel olejku herbacianego.Składnik...
Pycha! Na noc zamoczyłam płatki owsiane w glinianym garnku (można też szklanym). Wody ok. 3, 4 cm nad płatki. Następnego dnia rano zmiskowałam. Potem jeszczce trzymałam odstawione i przykryte przez dzień i noc. Drugiego dnia dodaję małe kawałki brzoskwiń, wcześniej część brzoskwiń miksuję. No i objadać się można. Bardzo zdrowe i unikalny smak! Można też dodawać inne owoce....
Według koneserów zdrowej kuchni otręby to najbardziej wartościowa część ziarna. To otoczka zbóż, pozostała z przemiału ziarna na mąkę. Najczęściej spotykamy się z otrębami pszennymi, owsianymi, żytnimi oraz orkiszowymi.Otręby zawierają witaminy z grupy A i E, makro- i mikroelementy, fosfor, wapń, potas, cynk oraz magnez. Z dietetycznego punktu widzenia największą zaletą otrąb jest duża zawartość błonnika, który nie jest trawiony przez organizm człowieka, dlatego też nie powoduje tycia, a znacznie ułatwia pracę układu pokarmowego. Otręby pomagają także w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronic...
Zdrowe, pełne witamin i składników mineralnych. Znakomite na śniadanie, czy jako wyśmienity dodatek do zup czy deserów. Co to? Oczywiście płatki. Koniecznie zarezerwuj dla nich miejsce w swoim jadłospisie.Najzdrowsze są te wyprodukowane z pełnego ziarna, bo zachowują pełne wartości odżywcze. Jedząc je z kefirem, jogurtem czy mlekiem dodatkowo dostarczasz organizmowi dużo białka i wapnia. Dokonując zakupu sięgaj przede wszystkim po takie płatki, które zawierają więcej niż 5g błonnika i mniej niż 12g cukru na porcję tj ok. 100g. Poniższy przewodnik ułatwi dokonywanie wyboru.Płatki kukurydziane są źródłem potasu, selenu i wi...