Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: PestkiNa początku wyjaśnię wszystkim zainteresowanym czym jest amigdalina i jaki ma związek z witaminą b17 i letrilem.
Czym jest amigdalina ?
Amigdalina (z łac. amygdalum, ang. amygdala = migdał) to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów (nitrylozyd) występujący w nasionach / pestkach migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis) lub pestkach moreli.
No dobrze a co ma wspólnego amigdalina z letril i witaminą b17 – pewnie niektórzy jak nie wszyscy z was zapytają.
Wit...
Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni
Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus)
Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec
Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w jeżynach, aronii, żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach
Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny
...
Ostatnio odkrywam dynię na wiele różnych sposobów, no i jestem pod wrażeniem. Pyszna była smażona dynia z leśnymi grzybami, ale te placki przeszły same siebie - delikatne, leciutkie i po prostu przepyszne. Smakowały bardzo z dżemem jak i z pikantnym pieczarkowym leczo. A oto przepis:
1 kg miąższu dyni 1,5 szklanki mąki białej 5 łyżek mąki ziemniaczanej (zamiast 4 jajek) trochę (3,4 łyżki) mąki żytniej razowej opakowanie cukru waniliowego płaska łyżeczka sody olej do smażenia
Obraną, wydrążoną dynię zetrzeć drobno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć na złocisty kolor.
Dyn...
Letril, powszechnie znany jako witamina B17 lub amigdalina, jest naturalnym czynnikiem antyrakowym występującym w ponad 1200 gatunkach roślin, a w szczególności w pestkach owoców, takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i jabłka, pochodzących z rodziny różowatych. Jest to dwuglukozyd z rodnikiem cyjanowym, który jest wysoce bioprzenikliwy. Znaczy to, że łatwo przenika przez błonę komórki i łatwo osiąga wewnątrz niej wysokie stężenie. Komórki raka, bez względu na jego rodzaj, zwane są jako trofoblasty. Te komórki zawierają dużą ilość enzymu zwanego betaglukozydazą, nazywanego inaczej enzymem odblokowującym. W reakcj...
Oto krótki artykuł o tym jakie pestki spożywać i na co zwracać uwagę przy ich nabyciu, zwłaszcza że coraz wiecej pojawia sie ich na rynku i co raz wiecej pytań na ten temat się pojawia.
Mówiąc pestki mamy na myśli gorzkie pestki/ jądra z moreli, które w swoim składzie zawierają dużą dawkę naturalnej witaminy b17.
Słodkie pestki moreli nie mają żadnych właściwości, natomiast są stosowane na skalę masową w przemyśle spożywczo-gastronomicznym.
Na co zwracać uwagę przy zakupie:
Muszą to być gorzkie pestki/ nasiona moreli
Powinny to być organiczne pe...
Ten nieodłączny składnik zdrowej diety jest znakomitym źródłem nienasyconych tłuszczów - linolenowego i linolowego. Zarówno kwas linolenowy jak i linolowy dostarczane są z zewnątrz, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Pestki i nasiona zawierają też wysokiej wartości białko, witaminy i błonnik. Ze względu na dużą zawartość odżywczą wskazane są dla osób niedoborowych oraz dla dzieci w celu prawidłowego rozwoju. W naszej kuchni pestki i nasiona możemy dodawać do wypieku pieczywa, ciastek, sałatek, musli i kefirów. Aby jak najlepiej wykorzystać ich wartość odżywczą warto pamiętać, że : 1. Najlepiej przechowywa...
Winogrona działają oczyszczająco na nasz organizm i zawierają skarbnicę minerałów i witamin. Warto po nie sięgać o tej porze roku, szczególnie gdy jesteśmy narażeni na infekcje.Od wieków winorośl miała wielorakie zastosowanie. Hipokrates porównywał ją do miodu, a uczeń Hipokratesa, Claudius Galenus, osobisty lekarz cesarza rzymskiego, wykorzystywał wino w swych praktykach medycznych, zaliczając je do pokarmów „gorących i suchych”, co oznaczało, iż miało według niego pobudzać miały wydzielanie żółtej żółci, a redukować wydzielanie flegmy. „Im lepsze wino, tym lepsze zeń lekarstwo”, pisał w I w. n. e. Gal...
Witamina B17 (laetrile) od lat w medycynie alternatywnej odnosi niewiarygodnie skuteczne działanie w leczeniu nowotworów i profilaktyce przeciwko rakowi. W grudniu 2000 roku australijskie gazety donoszą,, że naukowcy w Londynie odkryli “naturalny system produkujący cyjanek potasu, wytwarzany przez rośliny”, którego zadaniem byłoby lokalizowanie i niszczenie tumorów rakowych u ludzi. Chociaż badacze przedstawiają kassawe, jako roślinne źródło cyjanku aktywnie niszczącego tumory, to KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący się w pestkach moreli, czyli źródle zniesławionej i zakazanej wita...