Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: OwocZasada 1 – Słuchać sygnałów płynących z własnego organizmu
Nie jeść kiedy nie odczuwa się głodu. W zamian za spożywanie kolejnej przekąski lepiej jest wypić sok, zjeść owoc lub małą porcję surówki, albo wypić szklankę wody. To zalecenie można skierować również do wszystkich, którzy akualnie stosują dietę oczyszczającą wątrobę. Nie należy jednak głodzić się i doprowadzać do bólów głodowych, które mogą powodować wrzody i wywołać hipoglikemię. Zbyt wiele osób trzyma się sztywno ustalonego planu posiłków i jada o tych samych porach, bez względu na to czy odczuwa głó...
W rodzynkach i innych suszonych owocach, takich jak figi czy daktyle, mogą znajdować się nie tylko pestycydy, ale również aflatoksyny – związki wytwarzane przez pleśń.Mieszanka pestycydówPestycydy, czyli środki ochrony roślin są nieodzowne w uprawach winogron. Owoce te są szczególnie podatne na ataki ze strony szkodników. Niestety pozostałości pestycydów zjadamy wraz z winogronami i rodzynkami. W wielu suszonych owocach może znajdować się nawet po kilkanaście różnych pestycydów. Można przypuszczać, że plantatorzy stosują różne związki chemiczne, aby zwalczać różne gatunki szkodnik&oacut...
Owoce Noni rosną na drzewie zwanym «Morinda citrifolia» (z rodziny z Rubiaceas), który występuje obficie w południowych regionach Pacyfiku (Tahiti i jej wyspy) oraz w niektórych innych krajach tropikalnych. W ciągu dwóch lat może osiągać do 25 metrów wysokości.Drzewo wydaje kwiaty przez cały rok. Owoce mają bardzo ostry zapach podczas dojrzewania i są również znane jako "owoce serowe".Owoce noni, które w stanie dojrzałym mają rozmiar awokado przechodzą trzy etapy dojrzałości:1. Zielony etap, gdy owoc jest twardy jak kamień.2. Żółty etap, gdy owoce są nadal mocne.3. Final "biały lub szary" etap dojrza...
W dzisiejszych czasach mało zwracamy uwagę na to co jemy! Jemy szybko, byle co i byle jak… Ciągle brakuje nam czasu. A właściwa dieta i odżywianie jest istotną kwestią i ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!Nie wszyscy wiedzą, że aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie – tzw. bombę witaminową… Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów? Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chloro genowego, który spowalnia absorpcje...
Podstawą menu są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Mamy więc pięć posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekką kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i na podwieczorek (w sumie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie trzeba się więc martwić, że będzie dokuczał głód lub osłabienie.Pamiętać przy tym należy o codziennej porcji płynów, oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie wypijać należy każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanęj wody mineralnej. Można wspomagać się też specjalnymi preparatami, np. MethoDraine De-tox lub naparami ziołowymi (filiżank...
Jabłko to taki uniwersalny owoc, choć prosty i wydaje się, że nie ma w nim nic niezwykłego jest jednak nazywany "królem owoców", bogaty w ponad 20 cennych składników, takich jak np. krzem, potas, przeciwutleniacze, witaminy A, B1, B2, C i E. I tak oto, może być świetny w użyciu zewnętrznym. Jabłka działają ujędrniająco na zmęczoną skórę. Poprawiają jej napięcie i kolor. Zawierają naturalny alkohol - sorbitol (podobnie jak gruszki i śliwki) łagodzący podrażnienia skóry i wypryski. Sok jabłkowy likwiduje łupież....
Jagody Acai (Euterpe oleracea), zwane jagodami palmy brazylijskiej wstępują w naturze w Ameryce Południowej, jednak dopiero niedawno została odkryte przez resztę świata. Choć od setek lat są głównym składnikiem pożywienia mieszkańców Amazonii, owoce Acai zostały odkryte przez Europejczyków stosunkowo niedawno. Poddane badaniom, okazały się być bogatym źródłem składników odżywczych, a informacje o ich niezwykłych właściwościach zdrowotnych szybko obiegły zachodni świat. Owoce Acai to małe, purpurowe owoce pestkowe, wyglądem przypominające zwykłe jagody. Jednak nie rosną tak jak one na krzaczkach lecz na palmach w moczarach Amazońskiej...
Owoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...
Nasiona kolendry są znaną od wieków przyprawą do zup, sałatek, różnych rodzajów mięs, ciast, chleba, a także marynat. Jej charakterystyczny łagodny, ziołowy zapach stanowi świetne uzupełnienie wielu potraw. Owoce tej rośliny uważane były od lat za środek poprawiający trawienie. Kiedyś po zmieleniu dodawano je również do leków, aby poprawić ich smak. Mają właściwości wiatropędne, moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Owoce kolendry, zgodnie z poradą dr Henryka Różańskiego można parzyć w mleku z dodatkiem miodu i pić kilka razy dziennie przy złym samopoczuciu, kaszlu, przeziębieniu, grypie, depresji i os...
WYJAZDY WYPOCZYNKOWE Z YOGĄ, ZDROWYM ŻYWIENIEM, WARSZTAMI TEMATYCZNYMI I SPŁYWEM KAJAKOWYM PO RZECE KRUTYNI!Zapraszamy serdecznie do małego pięknego i spokojnego raju na ziemi, który znajduje się na Mazurach w miejscowości Skomack Wielki, gdzie przez całe lato organizowane będą warsztaty terapeutyczne łączące aktywność fizyczną, edukację, zdrowe, wegetariańskie posiłki i po prostu wspaniały odpoczynek w pięknej okolicy, pełnej ptaków i niezwykłej mazurskiej przyrody.Kolejny wyjazd pod nazwą „Spływy kajakowe Krutynią i słuchanie ciszy” odbędzie się w Boże Ciało i zawierać będzie 4 dniowy spływ malowniczą rzeką Krutynią...
Dr Joseph Mercola przedstawił intrygującą listę potraw, których nie wolno spożywać. Dotąd uznawano, że można jeść wszystko, ale z umiarem. Nie widzi potrzeby spożywania potraw, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych a ponadto zawierają substancje toksyczne. No cóż, przeczytajcie i oceńcie sami. 1. Pączki Pączki są smażone, zawierają mnóstwo cukru i mąki a przede wszystkim występują w nich tłuszcze trans (izomery trans). Pączki kupowane w sklepie mają aż 35-40% tłuszczów trans. Zjedzenie przeciętnego pączka dostarczy Ci 200 do 300 kalorii, głównie pochodzących z cukrów. Wie...
Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, mangostan bezwzględnie deklasuje inne przeciwutleniacze.
Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę.
Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu, nazywany jest Królową Owoców, dojrzewający w doskonałych możliwościach atmosferycznych, jest ...
Morele swój słoneczny kolor zawdzięczają beta-karotenowi, silnemu przeciwutleniaczowi, chroniącemu nas przed wolnymi rodnikami. Działają również antynowotworowo i wspomagają układ oddechowy, toteż zaleca się je szczególnie osobom palącym. Jedzcie morele, a dłużej zachowacie młodość, gładką cerę, dobry wzrok.Duża zawartość potasu reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Morele zawierają również sporo żelaza, wapnia, fosforu oraz witaminy B, PP i błonnika, co gwarantuje dobre trawienie i zapobiega anemii. Zawierają dużo witaminy C – szklanka soku wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.Suszone morele działają ...
Dieta doktora Maxa Gersona polega na dostarczaniu organizmowi porządnej dawki witamin, soli mineralnych i enzymów za pośrednictwem świeżych owoców, warzyw i soków.Dopiero wtedy możemy pozbyć się z organizmu wszystkich niebezpiecznych toksyn. Dieta wzięła się stąd, że dostrzeżono istotne znaczenie zanieczyszczeń, które przedostają się do naszego organizmu dla aktywności układu odpornościowego.Wszystko wzięło się stąd, że w młodości Max Gerson cierpiał na migreny i dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi potrafił się z nich całkowicie wyleczyć – głównie za sprawą świeżych owoców i warzyw, a zupełnie bez udz...
Olej arganowy, który już od dawien dawna służy narodowi marokańskiemu został zauważony przez resztę świata. Olej arganowy to wspaniały kosmetyk jak i środek leczniczy. Posiada lekko czerwonawy kolor i delikatnym posmaku orzeszków ziemnych, olej kosmetyczny jest dodatkowo poddawany obróbce gdzie traci swój czerwonawy kolor jak i posmak orzechowy. Składniki oleju arganowego jak: tokopherole, phytosterole, triterpenalkohole, monoazylglyzerole i tłuczcze zarówno nasycone jak i nie nasycon...
Granat jest owocem jadalnym uprawianym na Bliskim i Środkowym wschodzie. Od niepamiętnych czasów uznawany jako owoc o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jest symbolem nieśmiertelności i długowieczności ale nie o symbol tu chodzi. Ma wielkość jabłka a pod jego skórką kryje się mnóstwo maleńkich torebek z sokiem i nasionami.Obecnie na temat granatu ukazuje sie mnóstwo pozytywnych publikacji naukowych i medycznych. Badania potwierdzają skuteczność działania soku z granatu na nasz organizm. Eliksir z owoców granatu posiada antyoksydacyjną dziesieciokrotnie wiekszą zawartośc polifenoli.Opublikowane dane naukowe i badania wskazują na jego ...
"10000 razy silniejszy zabójca raka niż chemia" .. dziel się tą informacją z innymi .. może uratować życie wielu ludzi, napełnić nadzieje i zbudować zaufanie w pacjentach ...Soursop (Guanabana) lub inaczej owoc z drzewa grawiola (graviola) jest cudownym naturalnym zabójcą raka 10.000 razy silniejszym niż chemia.Dlaczego nie jesteśmy tego świadomi? Ponieważ niektóre wielkie korporacje chcą zwrotu swoich pieniędzy wydanych na lata badań, starając się dokonać jego syntetycznej wersji na sprzedaż.Tak więc, już wiesz, że teraz możesz pomóc przyjacielowi w potrzebie, dając mu znać o nim lub po prostu napić się kwaśnego soku grawioli...
Czy mają Państwo też czasem takie wrażenie spoglądając w lustro, że czas w przyspieszonym tempie znowu ukradł nam kilka lat życia? Ale nie musi tak być. Dowodem na to są chociażby zwierzęta żyjące w naturalnym środowisku, które zachowują młodość do późnego wieku. Sarny, zające, ptaki, ryby i mniejsze żyjątka zachowują niemal do ostatnich chwil swego życia stałą wagę ciała i cudowne futro, pióra czy skórę, a wszystko na skutek zdrowego, naturalnego odżywiania się. Ponieważ prawda jest taka, iż uroda i młodość mają swoje źródło w przemianie materii, więc pochodzą z wnętrza. Na przykład stan naczyń krwionośnych ma wpływ na wygląd twarzy i o...
Choroba raka zwana jest chorobą naszego stulecia. Ale dlaczego? Dawniej nie instniała choroba raka, teraz też nie wszyscy cierpią na raka, np. Indianie mieszkający w dżungli amazońskiej.Czym tak naprawdę jest choroba raka?Każda komórka zbudowana jest z jądra, protonów (plusów) i neutronów (minusów).Rak jest nadmiarem plusów w organizmie, jest więc zatraconą harmonią wewnętrzną. Zarażone komórki tak długo będą szukały swojego minusa aż organizm odnajdzie swoją harmonię. Czasem mówi się, że rak jest złośliwy, to znaczy, że obszar z inwazją plusów rozprzestrzenia się.Choroba raka akumuluje się przez d...
Truskawki są dziełem człowieka, a nie natury. Powstały ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek w XVII wieku. Od tego czasu pojawiło się wiele odmian: deserowe, do zamrażana czy na przetwory.Dojrzewające na przełomie maja i czerwca truskawki są aromatyczne, słodkie, soczyste i bardzo zdrowe. Porcja 100g zawiera 60mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Są również źródłem witaminy A i E, oraz mikroelementów: żelaza, fosforu i wapnia. Dzięki temu chronią przed anemią i wzmacniają kości.Truskawki mają działanie bakteriobójcze, wspomagają zwalczanie stanów zapalnych. Dodatkowo regulują poziom kwasów, wydzie...
Tę krótkotrwałą dietę możesz zastosować np. po świątecznym przejedzeniu, po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie alkoholu, kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru.
Pierwszy dzień
Godzina 9: szklanka niezbyt gorącej herbaty ziołowej, najlepiej zaparzonej ze zmieszanych liści mięty, melisy i pokrzywy, osłodzona łyżeczką miodu.Godzina 11: szklanka soku z owoców lub warzyw (marchew + jabłko lub seler + pomidory) lub każda inna kombinacj...
Winogrona działają oczyszczająco na nasz organizm i zawierają skarbnicę minerałów i witamin. Warto po nie sięgać o tej porze roku, szczególnie gdy jesteśmy narażeni na infekcje.Od wieków winorośl miała wielorakie zastosowanie. Hipokrates porównywał ją do miodu, a uczeń Hipokratesa, Claudius Galenus, osobisty lekarz cesarza rzymskiego, wykorzystywał wino w swych praktykach medycznych, zaliczając je do pokarmów „gorących i suchych”, co oznaczało, iż miało według niego pobudzać miały wydzielanie żółtej żółci, a redukować wydzielanie flegmy. „Im lepsze wino, tym lepsze zeń lekarstwo”, pisał w I w. n. e. Gal...