Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Omega-3Tłuszcz to nie zawsze tłuszcz. Istnieją tłuszcze nasycone, nienasycone pojedyncze, nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają, jako substancje przenoszące smak, stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż uchodzą one w naszej cywilizacji jako produkty ryzykowne dla zdrowia. Mogą one na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, która jest w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi ...
Wielu z nas słyszało o negatywnych skutkach spożywania tłuszczy. Dziś mamy coraz więcej informacji o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. I przestajemy się ich bać. Do łask wraca masło, tłusta śmietana oraz dawniej stosowany na co dzień olej lniany. Okazuje się, że te naturalne tłuszcze zawierają wiele cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Dlatego powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Czy wiemy dlaczego olej lniany jest taki wartościowy i ważny w zachowaniu zdrowia? Olej lniany zawiera do 90 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. To właśnie one powodują powstanie prostaglandyny, substancji p...
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wyso...