Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: NektarŚwieży sok z brzozy w medycynie ludowej był uważany za napój boski, który daje siłę i urodę. Sok zawiera przyswajalny cukier i kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy). Sok z brzozy jest źródłem wielu składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, a także miedzi. W soku z brzozy występują również aminokwasy, witaminy z grupy B oraz witamina C. Napój ten zawiera także polifenole, garbniki i glikozydy. Dzięki zawartości tylu cennych substancji, sok z brzozy stymuluje ogólny metabolizm i wzmacnia odporność organizmu....
Miód jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych i właściwości leczniczych. Już 6 tys. lat temu w okolicach Walencji znalazły się dowody na spożywanie miodu. Rysunek wykonany na ścianie skalnej jaskini przedstawia człowieka wspinającego się po miód na drzewo otoczone pszczołami.W świat miodu wprowadzają nas starożytni Egipcjanie – ule w kształcie rur budowali z mułu nilowego, do których z jednej strony wlatywały pszczoły, druga strona ula służyła do wybierania plastrów. Egiptolog dr Andrzej Ćwiek z Muzeum Archeologicznego w Poznaniu przypuszcza nawet, że w delcie Nilu pszczoła była czczona jako święte zwierzę. Miód zyskał tak w...
Syrop z agawy (zwany czasami sokiem lub nektarem z agawy) jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu.
Syrop z agawy powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku, który zostaje przefiltrowany i podgrzewany w celu przeprowadzenia procesu hydrolizy wodorowęglanów w cukry. Przefiltrowany i podgrzany sok zostaje skoncentrowany do konsystencji syropu, którego barwa waha si...