Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: NasionaAmaranthus - święta roślina Inków i Azteków, obdarzona wysoką wartością odżywczą, cennymi właściwościami dietetycznymi, a nawet leczniczymi - może być wartościowym komponentem piekarskich wyrobów specjalnych, przeznaczonych m.in. dla wegetarian, alergików, chorych na celiakię, ze schorzeniami miażdżycowymi, rekonwalescentów i sportowców. Amaranthus czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie.Odkrycia archeologiczne wykazały, że amaranthus występował już 4000 lat p.n.e. w różnych częściach świata: nad jeziorem Atacama w Południowej...
Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni
Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus)
Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec
Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w jeżynach, aronii, żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach
Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny
...
Ostatnio odkrywam dynię na wiele różnych sposobów, no i jestem pod wrażeniem. Pyszna była smażona dynia z leśnymi grzybami, ale te placki przeszły same siebie - delikatne, leciutkie i po prostu przepyszne. Smakowały bardzo z dżemem jak i z pikantnym pieczarkowym leczo. A oto przepis:
1 kg miąższu dyni 1,5 szklanki mąki białej 5 łyżek mąki ziemniaczanej (zamiast 4 jajek) trochę (3,4 łyżki) mąki żytniej razowej opakowanie cukru waniliowego płaska łyżeczka sody olej do smażenia
Obraną, wydrążoną dynię zetrzeć drobno, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć na złocisty kolor.
Dyn...
ALARM! dla WSZYSTKICH, którym bliskie są hasła "KULTURA i NATURA. STOP GMO! OCALIĆ POLSKIE NASIONA"JEŚLI NIE CHCESZ BYĆ ZMODYFIKOWANY, DZIAŁAJ TERAZ!Kilka dni temu został podany do wiadomości ''nowy'', rządowy projekt ustawy o nasiennictwie, która otwiera Polskę na uprawy GMO. Brak w niej zapisów o zakazie obrotu nasion GMO i o zakazie wpisywania do katalogu krajowego odmian genetycznie zmodyfikowanych, co otworzy Polskę całkowicie na uprawy GMO...Ustawodawcy śpieszą się bardzo (nawet nie poczekali do stworzenia nowego rządu); musimy szybko i skutecznie działać, bo teraz to już ostateczna bitwa.W związku z powyższym organizujemy ogólnopolską...
Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w.
NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW?
Przemiany zachodzące podczas kieł...
Olej lniany, szczególnie w ostatnim okresie, jest coraz bardziej znanym i rozpoznawalnym naturalnym produktem żywieniowym. Wkracza on coraz intensywniej do naszej świadomości z racji swojego wyjątkowo pozytywnego i kompleksowego oddziaływania na ludzki organizm.Coraz więcej zainteresowania poświęcają mu także sfery naukowe. Niepodważalnym akademickim autorytetem, w zakresie wyjątkowo prozdrowotnych właściwości oleju lnianego, jest doktor Johanna Budwig.Prawie wszyscy wiemy o tym, że najzdrowsze tłuszcze spożywane i przyswajalne przez człowieka to oleje roślinne.
Nasiona lnu, zwyczajowo zwane siemieniem lnianym mają także wysoką wartość ...
Ten nieodłączny składnik zdrowej diety jest znakomitym źródłem nienasyconych tłuszczów - linolenowego i linolowego. Zarówno kwas linolenowy jak i linolowy dostarczane są z zewnątrz, ponieważ organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. Pestki i nasiona zawierają też wysokiej wartości białko, witaminy i błonnik. Ze względu na dużą zawartość odżywczą wskazane są dla osób niedoborowych oraz dla dzieci w celu prawidłowego rozwoju. W naszej kuchni pestki i nasiona możemy dodawać do wypieku pieczywa, ciastek, sałatek, musli i kefirów. Aby jak najlepiej wykorzystać ich wartość odżywczą warto pamiętać, że : 1. Najlepiej przechowywa...
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. "Troszkę" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.
To już ostatni gwizdek na zakup prezentu przed Świętami, więc ruszajmy.
Co polecamy
Dla wszystkich
Miody Manuka
O miodach Manuka u nas jeszcze nie było ale temat już troszkę nam znany. Miód manuka ma ważny składnik me...
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wyso...