Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Jagody gojiJagoda Goji to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii.
Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie reakcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.
Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że jagody goji to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, wit...
Owoce Goji nazywane "owocami długowieczności" należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie - od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wie...
Goji Berry (Lycium barbarum) jest owocem cenionym w medycynie tybetańskiej i chińskiej od tysięcy lat. Owoce Wolfberry były składnikiem wielu ziół, które tradycyjnie wykorzystywano do leczenia takich schorzeń jak: bóle i zawroty głowy, dzwonienie w uszach, bezsenność. Uważano, że goji reguluje pracę żołądka, nawilża płuca, poprawia ostrość wzroku, oczyszcza wątrobę i poprawia pracę nerek. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że Lycium barbarum regeneruje wątrobę i nerki nawet w stanach patologicznych. W tradycyjnej chińskiej medycynie nerki są związane z siłą życiową i witalną, tym co powszechnie jest odczuwane jako "chęć do życia i działania". Uważa się, ...