Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: FasolaWitamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich:
Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni
Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus)
Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec
Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w jeżynach, aronii, żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach
Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny
...
Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w.
NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW?
Przemiany zachodzące podczas kieł...
Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe? Cenny dla organizmu produkt w niewłaściwym połączeniu z innym traci swoją moc albo wręcz oddziałuje szkodliwie. Okazuje się, że współpraca to duży krok do sukcesu, nie tylko w świecie ludzi. Warto zatem poznać bliżej dobre i złe duetyw menu.
Nasze prababcie przed ugotowaniem grochu, czy fasoli moczyły je przez kilka godzin, a kapustę gotowały w garnku bez pokrywki. Z...
Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Aktualnie w krajach wysoko uprzemysłowionych są niestety mniej popularne, na drugi plan wyparły je bowiem łatwe do przygotowania źródła białka (głównie zwierzęce), takie jak mięso, drób i nabiał. Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Wartościowe zestawienia to: ryż i fasola, jęczmień i soczewica, ciecierzyca i kasza jaglana. Doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Wiele osób ma problemy z trawieniem strączkowych, bardzo często jest ...