• Era Zdrowia
  • Preparaty Monojonowe Invex Remedies
  • »
  • Preparaty Invex Remedies

Fasola

Wrzuć na FacebookWykop!
Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Fasola

Amigdalina - występowanie

Witamina B17 występuje w ponad 1200 roślinach, poniżej przedstawię tylko niektóre z nich: Pestki lub nasiona owoców: jabłka, moreli, wiśni Fasola: bób (vicia faba L.), ciecierzyca, soczewica (skiełkowana), fasola półksiężycowata , mung (skiełkowana), fasola ozdobna(phaseolus coccineus) Orzechy: gorzkie migdały, macadamia(podobne do laskowych), nerkowiec Jagody: w prawie wszystkich dzikich jagodach, oprócz tego w  jeżynach, aronii,  żurawinie błotnej, dzikim bzie (sambucus L. ), malinach, truskawkach Nasiona: lnu, sezamu, chia (salvia hispanica)- czyli oleiste rośliny ...

Kiełki w naszej kuchni

Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się  w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w. NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW? Przemiany zachodzące podczas kieł...

Kulinarne duety

Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe? Cenny dla organizmu produkt w niewłaściwym połączeniu z innym traci swoją moc albo wręcz oddziałuje szkodliwie. Okazuje się, że współpraca to duży krok do sukcesu, nie tylko w świecie ludzi. Warto zatem poznać bliżej dobre i złe duetyw menu. Nasze prababcie przed ugotowaniem grochu, czy fasoli moczyły je przez kilka godzin, a kapustę gotowały w garnku bez pokrywki. Z...

Warzywa strączkowe - właściwości lecznicze

Warzywa strączkowe od dawna cenione były ze względu na wysoką zawartość białka i ważną rolę, jaką pełniły w żywieniu całej populacji. Aktualnie w krajach wysoko uprzemysłowionych są niestety mniej popularne, na drugi plan wyparły je bowiem łatwe do przygotowania źródła białka (głównie zwierzęce), takie jak mięso, drób i nabiał. Warzywa strączkowe stanowią bardzo dobre dopełnienie zbóż, ze względu na uzupełniające się aminokwasy. Wartościowe zestawienia to: ryż i fasola, jęczmień i soczewica, ciecierzyca i kasza jaglana. Doskonale zastępują mięso w diecie wegetariańskiej. Wiele osób ma problemy z trawieniem strączkowych, bardzo często jest ...
Kategorie Zdrowia
Zdrowie na e-mail
Podaj swój e-mail:
a będziemy powiadamiać Cię o nowościach
Naturalne Zdrowie i Suplementy
Agnieszka Biernat - terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.
Właścicielka Gabinetu Dietoterapii (badania genetyczne, testy na nietolerancje pokarmowe, testy zdrowia, porady zdrowotno-dietetyczne, jadłospisy, przepisy, zakupy z dietetykiem, kursy gotowania).

Autorka książek: „Dieta która żywi i leczy” oraz "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz!", a także (rozwiń)
Ostatnie komentarze
Zaloguj się! Po co?

Przypomnienie hasła

Adres E-mail*
Na podany aderes email zostanie wysłane nowe hasło!

Szybka Rejestracja

Uwaga! Rejestrując się akceptujesz Nasz Regulamin
Mężczyzna* Kobieta*
Adres E-mail*
Nick*
Imię
Nazwisko
Hasło*
Potwierdź hasło*
Awatar
* Pola wymagane
Statystyki online
Użytkownicy online: 0
Gości online: 16
Ostatnie Artykuły
Borelioza - jak skutecznie i naturalnie się wyleczyć? Przedstawiamy charakterystykę i całą specyfikę choroby zwanej boreliozą oraz naturalne i skuteczne sposoby na jej w ... Więcej »
Metale ciężkie - jak się oczyścić? Do najniebezpieczniejszych metali cięzkich należą m.in. rtęć, kadm, arsen, tal, ołów, aluminium i nikiel. Te meta ... Więcej »
Moringa - roślina pełna miłości Richard Okuniewicz rozpoczął w północno-wschodniej Brazylii uprawę Moringi. Jego znajomi i osoby, które zaczęły ... Więcej »
Spirulina - niezwykły zdrowotny potencjał Ta super alga nazywana jest “mlekiem Matki Ziemi” ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gammalino ... Więcej »
Polecamy książkę: "Wylecz się sam. Megadawki witamin" Niezwykle ważna książka, stanowi encyklopedię naturalnego zdrowia. Niezbędna na półce świadomego zdrowia człowi ... Więcej »
Popularne Artykuły
Liść laurowy w oczyszczaniu kości i stawów Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy ... Więcej »
Lewatywa z kawy Lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn lipofilnych z organizmu. Zastosowanie tej metody j ... Więcej »
Oczyszczanie wątroby wg Hulda Regehr Clark Kolejna prosta metoda. Oczyszczanie wątroby jest bardzo bezpieczne. Autorka podaje, że na ponad 500 przypadków, w tym ... Więcej »
Olej z czarnuszki Olej z czarnuszki ma działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, a ... Więcej »
Aloes i jego lecznicze właściwości Aloes jest skuteczny w uszkodzeniach i owrzodzeniach skóry. Podnosi odporność organizmu oraz ilość limfocytów we k ... Więcej »
Co u nas słychać
Polecamy pod choinkę - ostatni gwizdek! 2013-12-16 15:23:181 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Choinka. Czemużby nie sprawić komuś na prezent coś naprawdę zdrowego. \"Troszkę\" już suplementów i zdrowej żywności spróbowaliśmy, mamy wyrobione pewne opinie. Być może będziemy w stanie komuś pomóc w decyzji wyboru czegoś z bardzo szerokiego asortymentu produktów dla zdrowia.