Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: CukrzycaMożna powiedzieć, że cukrzyca oznacza głodowanie. Komórki domagają się swojego naturalnego pokarmu jakim jest glukoza, czyli cukier prosty. U cukrzyków cukier ten nie może się przedostać z krwi do komórek. Aby mógł on trafić do komórek tłuszczowych, mięśni i wątroby potrzebny jest hormon zwany insuliną. Ten hormon ma za zadanie otwierać wejście w błonie komórkowej, przez które glukoza przedostaje się do komórki. Wtedy zaczyna się cukrzyca. We krwi wzrasta stężenie cukru, który wydziela się z organizmu w moczu. Nadmierne oddawanie moczu prowadzi do pragnienia i odwodnienia, co dalej prowadzi do spadku wagi ciała i słabości. W skr...
Mangostan uznany jest za najbogatsze w środowisku źródło antyoksydantów zwanych ksantonami. W zestawieniu zdolności usuwania wolnych rodników tlenowych, mangostan bezwzględnie deklasuje inne przeciwutleniacze.
Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę.
Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu, nazywany jest Królową Owoców, dojrzewający w doskonałych możliwościach atmosferycznych, jest ...
Mit wapnia
Mit wapnia nierozłącznie związany jest z mitem panującym na temat mleka. Mówi się, że spożywanie mleka krowiego gwarantuje mocne kości i jest niezbędne w rozwoju zdrowych kości dzieci. Mleko rzeczywiście zawiera sole wapnia, ale spożywanie jego nie gwarantuje zdrowych kości w dzieciństwie, ani nie chroni kośćca osób dorosłych. Mleko zawiera dużo białka zwierzęcego, co sprawia, że organizm wydala więcej wapnia. Jak to się dzieje? Aminokwasy, z których zbudowane są cząsteczki białka sprawiają iż odczyn krwi staje się bardziej kwaśny. Do jego neutralizacji potrzebny jest wapń pochodzący z kości, które właśni...
Czy cukrzyca jest rzeczywiście chorobą nieuleczalną? Współczesna medycyna nie zna sposobu jej leczenia, proponując pacjentom codzienne zastrzyki insuliny przez resztę życia.Tymczasem film przedstawia sześcioro ochotników, których zaproszono do centrum terapii naturalnej w Arizonie na 30 dni. Tyle właśnie trwa program leczenia cukrzycy wyłącznie za pomocą diety. Diety stricte wegańskiej, gdzie spożywanego jedzenia nie poddaje się obróbce termicznej powyżej 50 st.C. a spożywane warzywa, owoce, orzechy i kiełki pochodzą z upraw ekologicznych. Oto cała tajemnica leczenia cukrzycy.Poznajemy losy sześciu osób, z których dwójka ma cukrzyc...
Pokrzywa poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki i wątroby.
Zwiększa wydalanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii - przede wszystkim mocznika. Dlatego może być wykorzystana w leczeniu przewlekłych zakażeń i kamicy moczowej. Warto pamiętać, że korzenie pokrzywy mają silniejsze działanie moczopędne niż liście.
Ponadto pokrzywa znosi stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a także hamuje małe krwawienia. Może być dobrym lekiem w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego, a nawet biegunkach.
Zawarte w pokrzywie związki czynne obniżają poziom cukru we krwi. Z tego powodu mogą być u...
Masz kłopoty z koncentracją? Czy twój partner miewa częste zmiany nastrojów?Może jesteś podatny na depresję albo cierpisz z powodu niekontrolowanych ataków paniki?W roku 1983 wprowadzono na rynek do powszechnej sprzedaży nową substancję - aspartam, która nigdy wcześniej nie była obecna w diecie ludzi. Już rok później gwałtownie wzrosła, i systematycznie wzrasta dalej, liczba zachorowań na nowotwory mózgu, cukrzycę, stwardnienie rozsiane jak również zaburzenia neurologiczne i migrenowe bóle głowy. Czy to tylko przypadek, czy też coś łączy tą substancję z tak gwałtowną liczbą zachorowań? Czy w świetle oczywistych fakt&oacu...
WODA REDOX®
określany i znany również jako Alkaliczna Żywa Woda. Napój taki znany jest od wielu lat na rynku japońskim, amerykańskim, australijskim i kanadyjskim, np. pod nazwą H4O Beverage. W Japonii od wielu lat stosuje się go powszechnie - do picia oraz kosmetycznie a przede wszystkim przez lekarzy w celach medycznych. Napój ten zdecydowanie wyróżnia się na korzyść dla organizmu swoimi właściwościami, od wszystkich napojów występujących na naszym rodzimym rynku i...
Na długie zimowe wieczory polecam książkę „Nowoczesne zasady odżywiania”, która jest prawdziwym przełomem w dziedzinie żywienia i odpowiedzią na pytania nurtujące nas od wielu lat.Autor książki - dr Campbell jest emerytowanym profesorem Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella, jest również autorem cenionych artykułów naukowych. Badanie chińskie opisane w książce jest swego rodzaju podsumowaniem dwudziestoletniej współpracy z Uniwersytetem Cornella i Oxford oraz Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.W „Nowoczesnych zasadach odżywiania” z dużą wnikliwością przedstawione zostało zagadnienie głównych p...