Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: CholesterolZłagodzą ból, obniżą poziom cholesterolu, a nawet pomogą w walce z alkoholizmem. Mowa o ziołach, które nie tylko dodają potrawom smaku, ale mają również właściwości leczniczeNiektóre z nich używane są przez ludzi od tysięcy lat. Inne stosunkowo niedawno zadomowiły się w naszych kuchniach i apteczkach. Wszystkie cieszą się zainteresowaniem naukowców, którzy coraz częściej zaczynają je badać pod kątem działania terapeutycznego.Zioła i inne rośliny mogą być równie skuteczne jak tradycyjne lekarstwa, a ich stosowanie nie musi powodować negatywnych skutków ubocznych tłumaczy dr Robe...
Tłuszcz to nie zawsze tłuszcz. Istnieją tłuszcze nasycone, nienasycone pojedyncze, nienasycone złożone. Tłuszcze nasycone są składnikiem pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak np: śmietany, masła, mięsa, kiełbasy i sera. Mają, jako substancje przenoszące smak, stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jednak to właśnie je powinniśmy spożywać w małych ilościach, gdyż uchodzą one w naszej cywilizacji jako produkty ryzykowne dla zdrowia. Mogą one na przykład podwyższyć poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, która jest w dużej mierze wytwarzana przez nasz organizm. Służy on między innymi ...
Skutki zatrucia uranem
Każdy człowiek od chwili swojego przyjścia na świat codziennie otrzymuje w "darze" dużą porcję metali ciężkich, zwłaszcza ołowiu. Z każdym kolejnym rokiem życia wzrasta ich stężenie w organizmie. W skażonym środowisku, w którym przyszło nam egzystować, nie można przed nimi uciec. Obecność metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć, uran, kadm, bar, arsen, czy tal powoduje wiele przewlekłych problemów zdrowotnych, począwszy od sztywnienia stawów, a skończywszy na nowotworach i groźnych chorobach serca.
Alfred Werner ...
Czarny kminek (Nigella sativa) - zwany też zlotem faraonów - jest rośliną od tysiącleci znaną ze swych leczniczych wartości.Olej korzystnie wpływa na wygląd skóry i poprawia stan jej zdrowia. Wspomaga procesy trawienia. Pozytywnie wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Czarny kminek działa antybakteryjnie, antywirusowo, antysepty-cznie i przeciwgrzybicznie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także podnosi odporność. Bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na gojenie się ran oraz regenerację organów wewnętrzynych. Jest też idealnym uzupełnieniem diety dla osób maj...
Jeśli uwielbiasz awokado to świetnie, ponieważ jak pokazuje nowe badanie, jedzenie jednego awokado dziennie może poprawić poziom złego cholesterolu - przynajmniej u osób z nadwagą i otyłością.Awokado zdobyło złą reputację w przeszłości, bo ma dużo kalorii i tłuszczu. Ale to ich bogactwo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe daje awokado zdolność do obniżenia złego cholesterolu.Amerykańscy naukowcy badali 45 otyłych osób, którzy odżywiają się w przeciętny sposób (51 procent kalorii z węglowodanów, 34 procent z tłuszczu i 16 procent z białka) przez dwa tygodnie, aby ustalić wspólną podstawę do testowania ich poziom choles...
Mit wapnia
Mit wapnia nierozłącznie związany jest z mitem panującym na temat mleka. Mówi się, że spożywanie mleka krowiego gwarantuje mocne kości i jest niezbędne w rozwoju zdrowych kości dzieci. Mleko rzeczywiście zawiera sole wapnia, ale spożywanie jego nie gwarantuje zdrowych kości w dzieciństwie, ani nie chroni kośćca osób dorosłych. Mleko zawiera dużo białka zwierzęcego, co sprawia, że organizm wydala więcej wapnia. Jak to się dzieje? Aminokwasy, z których zbudowane są cząsteczki białka sprawiają iż odczyn krwi staje się bardziej kwaśny. Do jego neutralizacji potrzebny jest wapń pochodzący z kości, które właśni...
Czy wiesz, że nasz system odpornościowy jest zależny od magnezu, cynku, żelaza i selenu? Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu w naszym organizmie. Przyswajanie magnezu, żelaza i cynku blokowane jest przez nadmiar wapnia, owoców, soku i słodyczy. Cynk jest potrzebny do uwalniania witaminy A z wątroby. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania pokarmów, odnawiania komórek i do prawidłowego przyswajania wapnia. Witamina D i A zapobiega osteoporozie i zapewnia właściwy metabolizm komórkowy....