Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: ChlebAmaranthus - święta roślina Inków i Azteków, obdarzona wysoką wartością odżywczą, cennymi właściwościami dietetycznymi, a nawet leczniczymi - może być wartościowym komponentem piekarskich wyrobów specjalnych, przeznaczonych m.in. dla wegetarian, alergików, chorych na celiakię, ze schorzeniami miażdżycowymi, rekonwalescentów i sportowców. Amaranthus czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie.Odkrycia archeologiczne wykazały, że amaranthus występował już 4000 lat p.n.e. w różnych częściach świata: nad jeziorem Atacama w Południowej...
Mąka, drożdże, woda i sól – to wszystkie składniki, które potrzebne są do wypieku tradycyjnego bochenka chleba. Dlaczego więc kupowany przez nas codziennie chleby wypełniony jest amylazą, dwutlenkiem chloru, propionianem wapniowym i L-cysteiną? Znany brytyjski piekarz wykorzystujący do wypieku naturalne składniki, wyjaśnia jak nasza podstawa żywienia, chleb, została zmieniona w triumf przemysłu, ale jednocześnie w kulinarną i żywieniową katastrofę.
We wczesnych latach sześćdziesiątych, sposoby i wzory pieczenia chleba zostały znacząco zmienione. Mąka i drożdże zmieniły się, a kombinacja różnych dodatków i wykor...
Drożdże z mąką i wodą (w ciastkach) produkują kwas fitynowy, który kradnie minerały z organizmu. Najlepiej jadać chleb na zakwasie. Zboża tzw. twarde, takie jak ryż brązowy, orkisz, pszenica, jęczmień, owies dobrze jest na noc namoczyć w zakwaszonej wodzie, aby unieczynnić kwas fitynowy (wiąże minerały). Rano wodę odlać i do gotowania zalać swieżą....
W dobie Mc'Donalda, białego "wacianego" pieczywa, bezwartościowego mleka i margaryny, pewne rodzaje jedzenia poszły w zapomnienie. Jednym z produktów kiedyś obecnym powszechnie w naszej diecie - a którego spożycie w ostatnich dekadach dramatycznie spadło – są produkty pełnoziarniste, tzw. "Pełne Ziarna".Zboża w postaci pełnoziarnistej były podstawowym pożywieniem prawdopodobnie już od paleolitu. Twierdzi się nawet, że to dzięki zbożom ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia. Tego typu pożywienie można łatwo i długo przechowywać, jest niezwykle pożywne, proste w przygotowaniu do zjedzenia oraz stosunkowo proste w uprawie. Niestety, w drugiej połowie XX wiek...