Na tych stronkach znajdziesz słowo kluczowe: Brokuł- Jestem prezydentem USA i nie zamierzam już nigdy jeść brokułów! - oświadczył George H.W. Bush na konferencji prasowej w 1990 roku. Czterdziesty pierwszy prezydent Ameryki tak bardzo nienawidzi tych warzyw, że usunął je z menu Białego Domu. Dziś 84-letni Bush może żałować, że tak źle traktował brokuły - najnowsze dowody naukowe wskazują bowiem, że ich składnik może odmładzać układ odporności na tyle, by zapobiegał najczęstszym schorzeniom starości.Andre Nel i jego współpracownicy z University of Kalifornia w Los Angeles odkryli ostatnio, że zawarty w brokułach sulforafan pobudza w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników.- O...
Hodowanie kiełków swoją wielowiekową tradycję zawdzięcza starożytnym Chinom, gdzie wykorzystywane były głównie w celach medycznych. Jedno z podań opowiada o poszukujących lądu chińskich żeglarzach, dla których kiełkująca fasola stała się w pewnym momencie jedynym, ale bardzo zasobnym w energię pokarmem. W zbiorach piśmiennictwa z XVI w. zachowały się nawet szczegółowe wskazówki odnośnie poszczególnych kiełków i ich stosowania w różnych dolegliwościach. W Europie ich cennymi właściwościami zainteresowano się dopiero w XVIII w.
NA CZYM POLEGA FENOMEN KIEŁKÓW?
Przemiany zachodzące podczas kieł...
Okazuje się, iż nawet najzdrowsze produkty żywnościowe mogą być szkodliwe dla naszego organizmu jeżeli są niewłaściwie spożywane, tzn. w nieodpowiednim "towarzystwie" lub w nadmiarze. Wówczas bardzo często zamiast być źródłem zdrowia, sił witalnych i urody szkodzą nam. Jak to możliwe? Cenny dla organizmu produkt w niewłaściwym połączeniu z innym traci swoją moc albo wręcz oddziałuje szkodliwie. Okazuje się, że współpraca to duży krok do sukcesu, nie tylko w świecie ludzi. Warto zatem poznać bliżej dobre i złe duetyw menu.
Nasze prababcie przed ugotowaniem grochu, czy fasoli moczyły je przez kilka godzin, a kapustę gotowały w garnku bez pokrywki. Z...