Polecamy książkę: "Ajurwedyjska książka kucharska" | ||
"Ajurwedyjska książka kucharska" została napisana przez dietetyczkę i psychoterapeutkę, która studia nad ajurwedą rozpoczęła w 1983 roku oraz przez Hinduskę, która ajurwedę "wyssała z mlekiem matki" i zgłębiała ją przez całe swoje życie. Obie autorki mają wieloletnie doświadczenie w gotowaniu pożywienia według ajurwedyjskich zasad. Niewątpliwie wpływ Amadei Morningstar sprawił, aby przepisy w tej książce były przystępne i łatwe, a jednocześnie bardzo smaczne dla Europejczyków i Amerykanów. Dlatego mamy tu do czynienia nie tylko z daniami indyjskimi, ale również z europejskimi i amerykańskimi specjałami, które spełniają jednocześnie zasady ajurwedyjskie jak i zaspokajają podniebienia mieszkańców Europy i Ameryki.
Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl
Książka opisuje podstawowe zasady filozofii ajurwedyjskiej, w tym poszczególne 3 konstytucje człowieka (dosze): wata, pitta i kapha zaznaczając przy tym co wspiera daną doszę, a co ją zaburza, co powinno się jadać mając taką, a nie inną doszę. Dzięki testom podanym w książce można samemu odkryć jaką doszę się posiada, a następnie krok po kroku wyeliminować niekorzystne pokarmy i inne substancje, a w zamian tego wprowadzić korzystne zmiany. W książce jest też zawartych wiele przykładów gotowego jadłospisu dla poszczególnych typów. Zatem to nie tylko bogata książka kucharska, ale doskonały poradnik dietetyczny, naprawdę perfekcyjnie skonstruowany! Publikacja zawiera ponad 250 sprawdzonych i prostych w przygotowaniu przepisów kulinarnych. Do tego przy każdym przepisie wskazane jest do jakiego typu konstytucjonalnego danie jest wskazane.Tu znajdziesz też informacje na temat trawienia, jak i dlaczego łączyć pokarmy, aby nam służyły, odżywiały nasze ciało i dodawały energii. Autorki wskazują też na to jak ważne jest wzięcie pod uwagę smaków, gdyż według ajurwedy pożywienie ma właściwości lecznicze wynikające przede wszystkim z energii zawartej w smakach. Mamy 6 smaków: gorzki, cierpki, kwaśny, słony, słodki i ostry. I tak oto smak słodki może powodować uczucie zadowolenia po posiłku, jednakże nie polepsza trawienia. Osobie o typie wata słodycz daje poczucie ulgi, bo uspokaja nerwowość energii mentalnej. Niewielka ilość kwaśnego smaku na poziomie mentalnym i emocjonalnym wywołuje orzeźwiający zmysł realizmu itd. To tylko niewielkie, ale już bardzo interesujące przykłady.
Przepisy umieszczone są w poszczególnych działach:
1. Dania główne.
2. Kiczadi.
3. Zboża
4. Warzywa.
5. Owoce.
6. Zupy.
7. Sałatki.
8. Dodatki.
9. Przekąski.
10. Desery.
11. Napoje.
12. Śniadania.
Kiczadi to rdzeń ajurwedyjskiego leczenia dietą. Są to proste potrawy składające się z ugotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu (grochu). Zaletą tych potraw jest to, że są wskazane dla wszystkich dosz. Kiczadi łatwo się trawi i jest szybko przyswajalne.Tak więc w książce jest przepis na kiczadi chłodzące, rozgrzewające, na śledzionę i trzustkę, na płuca, na nerki, na trawienie oraz na wątrobę i woreczek żółciowy.
Przy każdym dziale jest krótki, ale dość wyczerpujący opis poszczególnych produktów, np. przy deserach są opisy miodu, cukru, syropu daktylowego i innych słodów. Przy dodatkach mamy opis orzechów i nasion. Wszędzie wskazane są jak dane produkty oddziaływują na poszczególne dosze i ogólnie jakie mają właściwości.
Książka zaopatrzona jest również w krótki przewodnik po żywieniu dla podstawowoych typów konstytucji oraz nazwy produktów po polsku, po łacinie, w hindi oraz w sanskrycie.
"Ajurwedyjska książka kucharska" to książka niezwykła, niepodobna innym książkom kucharskim ponieważ jest nastawiona na leczenie.
Bardzo gorąco polecam!
Komentarze do artykułu: Polecamy książkę: "Ajurwedyjska książka kucharska"