Przyprawy | ||

Nieodłącznym elementem zdrowej kuchni są przyprawy. Poza nadawaniem smaku i aromatu mają również silne działanie energetyczne, uławiają trawienie posiłków a także wzbogacają organizm w witaminy i minerały. Wiele z nich ma też cenne właściwości lecznicze. Warto zapoznać się bliżej chociażby z tymi najpopularniejszymi w naszej kuchni.
Bazylia – pochodzi z Indii, ma lekko korzenny zapach i orzeźwiający smak. Jest bogata w witaminy A, C, B oraz żelazo, potas, magnez i wapń. Działa wspomagająco na układ trawienny, ma też działanie przeciwdepresyjne i uspokajające. Dodawana jest do sałatek, surówek, zup, potraw z pomidorów, ryb, drobiu, pizzy. Świeże listki można dodawać do zimnych sosów, majonezu, kanapek, białego sera.
Cynamon – ta egzotyczna przyprawa o słodkim, lekko piekącym smaku pochodzi z Chin. Wzmacnia serce, żołądek i nerki. Doskonale komponuje się z deserami i ciastami, potrawami z ryżu, zupami owocowymi, jest też niezastąpionym dodatkiem do kawy, wina i różnego rodzaju napojów.
Czosnek – o charakterystycznym ostrym smaku, działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie (występująca w czosnku allistatyna niszczy gronkowce), obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wpływa oczyszczająco na jelita. Doskonale nadaje się do surówek, sałatek, zup, warzyw, mięs, dań z jaj, kanapek.
Imbir – ostry smak tej przyprawy wpływa rozgrzewająco na organizm, dlatego stosowany jest często w łagodzeniu przeziębienia. Działa wzmacniająco na żołądek i płuca, jest pomocny w chorobach krążenia. Wykorzystywany do mięs, sosów, zup oraz do potraw słodkich.
Kminek - wyróżnia się ostrym, korzennym smakiem i aromatem. Zapobiega wzdęciom, wzmacnia żołądek i ułatwia trawienie, pobudza czynności serca i układu nerwowego. Zmielone owoce kminku nadają niezastąpiony aromat sałatkom i pastom, w całości używany jest do kapusty, pieczywa, pasztecików, żurku.
Koper włoski – przyprawa o ostrym, korzennym smaku, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Owoce kopru włoskiego znane są z właściwości przeciwkaszlowych, pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, działają moczopędnie. Stosowany do zup, sosów, dań mięsnych, warzyw a także wypieków i nalewek.
Lubczyk – o charakterystycznym korzennym smaku i intensywnym zapachu. Pobudza apetyt, działa bakteriobójczo i rozkurczowo na układ trawienny, pomocny w dolegliwościach układu moczowego i nerek. Używany do zup, sosów, warzyw, mięs, sałatek, surówek.
Majeranek – wspomaga procesy trawienne, pomocny przy bólach migrenowych, bezsenności, działa bakteriostatycznie i przeciwzapalnie. Stosowany do sosów, potraw mięsnych, pieczeni, zup, warzyw, grzybów.
Oregano – o delikatnym zapachu i lekko korzennym, gorzkim smaku. Ma właściwości bakteriobójcze, wzmacnia żołądek, pobudza czynności wydzielnicze w organizmie. Przyprawiane są nim warzywa, sałatki, dania mięsne, sosy i zupy.
Pietruszka – zawiera sporo witaminy A i C oraz chlorofilu. Działa wzmacniająco, dlatego polecana jest szczególnie w okresie wiosennym, pomocna przy anemii, chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Ma zastosowanie do potraw warzywnych, sałatek, zup, ryb, ziemniaków, sosów.
Tymianek – ma wyrazisty smak i orzeźwiający zapach, stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych. Pomocny w dolegliwościach dróg oddechowych, przy zapaleniu oskrzeli, astmie. Wzbogaca smak potraw mięsnych, pasztetów i zup.
Komentarze do artykułu: Przyprawy