Po zdrowie w głębiny morskie | ||

Morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus) to popularny glon morski należący do brunatnic. Znajduje się on głównie w wodach Atlantyku. Morze Bałtyckie także kryje go w swojej otchłani. Naukowcy donoszą, że morszczynów w Bałtyku jest już coraz mniej. Prowadzone są działania, które mają odtworzyć kolonie tych glonów w polskim morzu. Zmniejszanie się ilości glonów w morzu jest negatywne dla środowiska, ponieważ ich obecnością uwarunkowane jest przetrwanie wodnych zwierząt, choćby np.: ryb. Uniwersytet Sztokholmski wraz z Morską Stacją Uniwersytetu Gdańskiego podejmują się działań, które pozwolą na znalezienie przyczyn takiego stanu rzeczy w polskim morzu.
Właściwości wspomnianych glonów okazały się na tyle cenne dla człowieka, że są one wykorzystywane do produkcji suplementów diety w postaci odsolonego suszu i ekstraktów. Morszczyn charakteryzuje się bardzo dużą zawartością jodu, bromu, kwasu alginowego, fukoksantyny i karotenu. W mniejszych ilościach zawiera także inne cenne składniki takie jak: mangan, magnez, cynk, miedź, potas, sód siarkę czy chlor. W jego składzie znajduje się także mannitol, który w wysokich stężeniach odznacza się delikatnymi właściwościami przeczyszczającymi. Zawarte w surowcu polisacharydy łatwo pęcznieją w jelitach i ułatwiają wypróżnianie u osób z atonią jelit oraz zaparciem. Gama wykorzystania morszczynu rozprzestrzeniła się na przemysł spożywczy, a także kosmetyczny . Można go znaleźć np. w niektórych lodach jako jeden ze składników oraz herbatkach ziołowych.
W kuchniach orientalnych występuje on także pod nazwami: kombu, kelp, wakame. W Japonii produkowany jest na szeroką skalę. Przygotowuje się z nich wywary warzywne, można też jeść je w postaci surowej. Morszczyny można wykorzystywać jako dodatek do gotowania roślin strączkowych. Ich obecność wpływa na poprawę ich trawienia, przeciwdziałając wzdęciom. Można także z nich przygotowywać napary do picia.
Uzupełnienie diety w morszczyny morskie zaleca się szczególnie osobom, które mogą mieć niedobory jodu oraz nie spożywają ryb morskich (lub które uważają, że zawartość jodu w rybach jest wątpliwa). Zaleca się je także osobom z niedoczynnością tarczycy oraz w profilaktyce miażdżycy czy chorób krążeniowych. Mówi się też o ich pozytywnym wpływie na regulowanie szybkości przemiany materii. Jod uczestniczy bowiem w zarządzaniu energią w organizmie. Można zatem domniemywać, że ich obecność w diecie może wspomagać proces odchudzania.
Połączenie antyoksydacyjnego działania biologicznie aktywnych składników glonu z enterosorpcyjnym efektem kwasu alginowego daje działanie radioochronne i oczyszczające. Stąd morszczyn pęcherzykowaty potrafi usuwać z organizmu metale ciężkie (m. in. ołów, rtęć) oraz radionuklidy.
Morszczyn pęcherzykowaty jest skuteczny w stanach zapalnych układu moczowo-płciowego oraz w dysbakteriozie (hamuje rozwój patogennej mikroflory bakteryjnej). Morszczyn ogólnie posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, ale także sprzyja gojeniu się ran.
Komentarze do artykułu: Po zdrowie w głębiny morskie