Papryka Cayenne (Capsicium frutescens) | ||

Już w piętnastym wieku cayenne była środkiem zwalczającym wszelkie infekcje. W latach późniejszych używana w celu zapobiegania reumatyzmowi, artretyzmowi i chociażby depresji. W wieku dwudziestym papryczka cayenne została po raz kolejny doceniona przez wielu naturalnych medyków jako środek pobudzający trawienie, przeciw gastrycznym podrażnieniom, działający napotnie, przeciwbólowo i pobudzająco.
Głównym składnikiem papryki cayenne jest kapsaicyna, odpowiadająca za pikantny smak papryczki, zawiera również witaminę A, oraz B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, potas, magnez , ryboflawinę, alkaloidy, karoten.
DZIAŁANIE:
* Przeciwko grypie i przeziębieniu – pomaga w oczyszczeniu śluzu z górnych dróg oddechowych oraz zatok, wspomaga łagodzić drażniący kaszel oraz bolące gardło. Działa przeciwzapalnie.
* Działanie antygrzybiczne – jednym ze składników papryczki jest CAY-1, saponina, która może hamować aktywność komórek grzybiczych.
* Reguluje ciśnienie krwi w układzie tętniczym i żylnym, stosowana w bólach migrenowych, przy żylakach, hemoroidach.
* Usprawnia krążenie i rozgrzewa, będzie dobrym środkiem dla osób o zimnych stopach
i dłoniach.
* Stymuluje układ pokarmowy – stymuluje produkcję śliny, która jest istotna w procesie trawienia; usprawnia produkcje enzymów i soków żołądkowych, przyspiesza metabolizm i zwiększa apetyt, łagodzi gazy w jelitach oraz pobudza perystaltykę jelit, wspomaga zarówno asymilacje jak i proces eliminacji z jelit, powstrzymuje krwawienia zewnętrzne oraz wewnętrzne wrzodów.
* Zmniejsza symptomy miażdżycy, zapobiega formowaniu się zakrzepów krwi, przez co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia ataku serca lub udaru mózgu.
* Oczyszczanie – poprzez rozgrzewanie organizmu, wspomaga proces pocenia się, czyli jednego z ważniejszych sposobów wydzielania toksyn z organizmu.
* Stosowana także zapobiegawczo przy chorobach dziąseł.
* Przeciwbólowo – zawiera kapsaicynę – alkaloid odpowiedzialny za piekący, ostry smak, który działa bezpośrednio na receptory bólu (nocyceptory), dlatego często stosowana jako lek znieczulający; łagodzi bóle mięśniowe, reumatyczne, nerwobóle.
* Pomaga przy krwawiących ranach, wspomaga proces gojenia. Pomimo rozbieżnych opinii na temat stosowania zewnętrznego papryczki cayenne przy ranach, otarciach, stosowałam ją wielokrotnie bez żadnych negatywnych skutków. Rana zawsze się wygoiła, a co najważniejsze przestaje krwawić w przeciągu kilkunastu sekund.
JAK STOSOWAĆ:
* ¼ łyżeczki do herbaty papryczki wymieszać z wodą (może być w kieliszku) i pić trzy razy dziennie, zapijając dużą ilością wody. W przypadku indywidualnych potrzeb (krwawienia, zaparcia, hemoroidy etc.) dawkę można zwiększyć do pół łyżeczki. Dla tych, którzy mają problem ze spożywaniem ostrych produktów dobrą alternatywą byłby kapsułki (wegańskie),
o które można zapytać w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością.
* Nałożyć cayenne bezpośrednio na krwawiącą ranę i już! Po kilkunastu sekundach krwawienie powinno ustać lub znacznie zmniejszyć się.
* Do płukania gardła, malutką ilość cayenne (1/3 miary paznokcia), zmieszać z wodą i płukać.
Jak przyrządzić krem:
- jedna mała papryczka cayenne, drobno pokrojona razem z pestkami
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wosku pszczelego
Drobno pokrojoną papryczkę zmieszać z oliwą i delikatnie podgrzać (nie zagotować!), poczekać aż ostygnie, następnie odcedzić olej od nasionek i papryczki. Dodać wosk i ponownie podgrzać do momentu aż wosk się rozpuści, dobrze wymieszać.
Tak wykonany specyfik odstawić i poczekać aż ostygnie. Jeśli krem będzie za gęsty można go ponownie podgrzać dodając oliwy z oliwek.
Stosowanie: niewielką ilość wsmarować w bolące mięśnie, stawy itp. Po wsmarowaniu umyć dokładnie ręce i unikać kontaktu z oczami.
Dla osób o bardzo delikatnej skórze albo ze skłonnościami alergicznymi do substancji stymulujących odradzałabym stosowania zewnętrznego.
Jak przyrządzić olejek:
- ¼ szklanki sproszkowanej papryki cayenne
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Wymieszać razem składniki i przelać do słoika, który szczelnie zamykamy. Tak wykonana mieszankę trzymać zamkniętą przez ok 2 tygodni, a potem przecedzić przez gazę.
Zastosowanie olejku jest bardzo podobne. Można go również zastosować w przypadku bólu zęba (mocząc patyczek i stosując bezpośrednio do „dziury”)
Uwaga! Bardzo ważne jest aby kupić papryczkę cayenne z dobrego źródła jak sklep ze zdrową żywnością. Sprawdzajmy skład, aby nasza papryczka nie zawierała również innych niepotrzebnych dodatków, chemii, która mogłaby nam zaszkodzić. Wszystkiego rodzaju papryki cayenne, pieprz cayenne dostępne w marketach itp. używałabym tylko do gotowania.
Komentarze do artykułu: Papryka Cayenne (Capsicium frutescens)
Magdalena