Owoc granatu - Punica granatum | ||

Eliksir z granatów Dr Jacoba - 500 ml - remedium na prostatę - Eliksir z granatów dr Jacob's nie posiada sobie równych, jeśli chodzi o moc antyoksydacyjną, dlatego też nazywany jest eliksirem młodości. Granat swoje lecznicze właściwości zawdzięcza wyjątkowym składnikom - polifenolom. Te związki pochodzenia roślinnego działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i hamują rozwój raka. W jednym z ostatnio przeprowadzonych badań naukowych stwierdzono, że eliksir z granatów dra Jacoba, zawierający przefermentowane polifenole z granatów posiada nawet 50-70 razy większą moc przeciwutleniającą niż najsilniejsze znane do tej pory antyutleniacze.
Sok z granatu BIO 1l - Testy wykazały, że sok z granatów zmniejsza efekty obciążenia komórek naczyń krwionośnych człowieka poprzez pobudzanie wytwarzania tlenku azotu, który wspiera udrażnianie tętnic i ułatwia przepływ krwi.
Naukowcy uważają, że przyczyną jest bardzo wysoka zwartość przeciwutleniaczy, wyższa niż w soku z żurawin, z jagód a nawet w czerwonym winie. Owoce zawierające polifenole posiadają silną aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.
Obecnie na temat granatu ukazuje sie mnóstwo pozytywnych publikacji naukowych i medycznych. Badania potwierdzają skuteczność działania soku z granatu na nasz organizm. Eliksir z owoców granatu posiada antyoksydacyjną dziesieciokrotnie wiekszą zawartośc polifenoli.
Opublikowane dane naukowe i badania wskazują na jego korzystne dla naszego organizmu wlaściwości fizjologiczne, oczyszczające organizm z toksyn. Dostarczane organizmowi składniki o właściwościach przeciwutleniających zapobiegają powstawaniu wolnych rodnikówi działają korzystnie na układ odpornościowy.
Badania nad ekstraktem z granatów wykazały, że zawarte w nim polifenole redukują wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Owoce zawierające polifenole posiadają silną aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczą.
Ponadto odkryto, że sok z owoców granatu przeciwdziała zmniejszaniu flawonoidów, dzięki temu korzystnie wpływa na ochronę naczyń krwionośnych uszczelniając je i zapobiegając zwapnieniu i zatorom żylnym oraz wzmacnia miesień sercowy, obniża ciśnienie krwi, obniża i reguluje poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne organizmu jak również wzmacniając system immunologiczny organizmu wzmacnia odporność, chroni i zapobiega infekcjom, przeziębieniom.
Sok z Granatu ma o wiele więcej przeciwutleniających substancji ochronnych niż czerwone wino, zielona herbata, czy sok żurawinowy, borówkowy czy z owoców noni.
Związane z cukrem polifenole docierają w stanie niezmienionym do jelita grubego i tam mogą chronić błonę śluzową przed rakiem. Regulują one potencjał redoksowy w jelicie grubym, który jest podstawą prawidłowego funkcjonowania zarówno błony śluzowej jak i mikroflory. Nie powinno więc dziwić, że badania dowodzą, iż sok z granatu ma o wiele silniejsze działanie powstrzymujące rozwój nowotworu w jelicie grubym niz ektrakty polifenolowe ze skórki owocu.
Ekstrakt z owoców granatu to również przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego.
Wyjątkowe działanie ochronne polifenoli owocowych i warzywnych zostało wskazane także w badaniach klinicznych chorób Alzheimera i Parkinsona które wykazały iż po części są one dziedziczne po części za są skutkiem stresu oksydacyjnego, nieprawidłowej funkcji mitochondriów, a także procesów zapalnych poprzez ( NF-kB i TNF -a). Badania Hartmana udowodniły, że sok z granatu zmniejszył o połowę odkładanie się małej proteiny- Beta – amyloidu- w mózgu, która to przyczynia się w znacznym stopniu do otępienia w Chorobie Alzheimera. Jak widać Sok z granatu chroni mózg i nerwy przed wolnymi rodnikami jak również zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Działanie takie nie może byc wytłumaczone przez bezpośrednie przeciwutleniające oddziaływanie polifenoli i wskazuje na to, że składniki soku pozytywnie wpływają na ścieżkę sygnałową komórki, układy enzymatyczne a także zarządzanie informacją genetyczną.
Odkryto również, że substancje zawarte w granacie powstrzymują produkcję TNF- Alfa w tych komórkach mikrogleju mózgu, w których aktywne są procesy zapalne. Są to pierwsze komórki, które reagują na procesy zapalne i powodują immunologiczną odpowiedź mózgu.
Sok z granatu dla diabetyków
Z uwagi na swoje właściwości ochronne i uszczelniające naczynia krwionośne, które u diabetyków są szczególnie i wyjątkowo zagrożone, jest szczegółnie polecany i nie podwyższa poziomu stężenia glukozy, cholesterolu, tluszczów i kwasów tłuszczowych a wpływa pozytywnie na i wyraźnie zmniejsza stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych.
Po 3 miesięcznym okresie picia koncentratu z soku grantu u osób wymagających stosowania insuliny udowodniono właściwości przeciwutleniające i chroniące naczynia krwionośne i makrofagi we krwi, ponadto sok miał pozytywny wpływ na przemianę cholesterolu całkowitego u diabetyków z zaburzeniami metabolicznymi tłuszczów, hiperlipidemią oraz z wysokim stężeniem cholesterolu (hipercholesterolemia).
Ponadto sok z granatu jest szczególnie polecany dla pacjentów z nowotworami prostaty i zaburzeniami prostaty. Owoc granatu to eliksir życia i jest to prawda oczywista.
Więcej badań m.in. w książce Dr Karla Otto Jacoba i Ludwiga M. Jacoba
Komentarze do artykułu: Owoc granatu - Punica granatum
Rafał
lescho
pseudo