Masło Ghee | ||

Masło Ghee 1 kg - Wysokiej jakości Ghee. W pełni naturalne, bez dodatku soli i laktozy jest doskonałą alternatywą dla oleji utwardzanych. Posiada złocisty kolor i przyjemny orzechowy smak i aromat. Przygotowane na nim potrawy nabierają innego niezwykłego smaku.
Masło Ghee to tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe gotowanie na małym ogniu. Przez to następuje usuwanie szumowin oraz osadów. Masło ghee ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważane jest za szlachetne i poza kulinariami używane jest też do celów sakralnych (pudźa, homa). Używa się go w wielu ceremoniach np. pogrzebowych czy ślubnych, ma znaczenie rytualne. Wykazuje też spore właściwości lecznicze i wykorzystywane jest w medycynie ajurwedyjskiej.
Ghee jest często nazywane sklarowanym masłem. Jednak proces otrzymywania wysokiej jakości ghee różni się bardzo od klarowania współcześnie dostępnego "masła". Oryginalne ghee posiada niezwykłe właściwości, które nie posiada sklarowane masło.
W przeciwieństwie do zwykłego masła, ghee może być przechowywane przez długi czas, nawet do kilkunastu miesięcy bez użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze zniszczeniem mikroorganizmów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji, pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghee może być podgrzewane do momentu dymienia (czyli bardzo wysokich temperatur) i nie przypali się (podczas gdy inne tłuszcze czy oleje przypaliłyby się), ani nie zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghee do smażenia. Masło ghee nie wsiąka w smażone potrawy tak mocno jak inne tłuszcze, więc jest produktem bardzo wydajnym, oraz przede wszystkim jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jedna łyżka ghee odpowiada czterem łyżkom oleju.
A oto niektóre z pozytywnych właściwości masła ghee:
- Absorpcja międzykomórkowa: ghee jest integralną częścią wielu indyjskich receptur zielarskich. Najpierw smaży się dane ziele w ghee, następnie, dzięki swojej lipidowej strukturze, ghee ułatwia rozprowadzenie tego ziela i wszystkich jego elementów leczniczych po organizmie, a także ułatwia lipidowy transport miedzykomórkowy
- Trawienie: ghee pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtworzyć śluz na ścianach żołądka. Poprawia trawienie podczas gdy inne tłuszcze jak masło czy oleje spowalniają proces trawienia
- Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry
- Umysł: ghee poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania - uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
- Równowaga w medycynie indyjskiej: ghee przywraca równowagę elementów vata i pitta (kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm)
- posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu
- ma właściwości wygładzające skórę
- jest bogate w antyoksydanty
- wzmacnia system odpornościowy
- zwiększa siły życiowe organizmu (ojas)
- ma właściwości antywirusowe
Komentarze do artykułu: Masło Ghee